Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbor za ratne veterane odbacio prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja

Iako su svi članovi odbora složni da treba obeštetiti žrtve silovanja te im zaštiti identitet u postupku utvrđivanja i dobivanja statusa žrtve, oporba je imala i nekoliko zamjerki na zakon
03. srpnja 2014. u 16:32 7 komentara 608 prikaza
Tomislav Ivić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu nije danas prošao na saborskom Odboru za ratne veterane budući je prijedlog dobio četiri glasa za od vladajuće većine te četiri suzdržana glasa zastupnika HDZ-a i HDSSB-a.

Iako su svi članovi odbora složni da treba obeštetiti žrtve silovanja te im zaštiti identitet u postupku utvrđivanja i dobivanja statusa žrtve, oporba je imala i nekoliko zamjerki na zakon. Tako je HDZ-ovog Tomislava Ivića zanimalo zašto će se posebnim zakonom koji tek treba donijeti regulirati obeštećenje žrtava.

- Ako postoji istinska namjera da se riješi to pitanje, zašto odgađamo materijalno obeštećenje, odnosno novčanu naknadu žrtvama – zanimalo je Ivića koji misli da od svega neće biti ništa ako se sredstva odmah ne osiguraju u državnom proračunu. HDSSB-ov Dražen Đurović primijetio je da nakon toliko dugo godina od rata zakon sigurno neće pomoći žrtvama, no postavlja se pitanje, dodao je, hoće li donijeti pravo i pravdu. HDZ-ovog predsjednika Odbora Josipa Đakića pak muči što u zakonu piše da seksualno nasilje može počiniti i pripadnik oružanih i redarstvenih snaga Republike Hrvatske.

- To je očito izjednačavanje agresora i hrvatskih oružanih snaga, a to ne mogu prihvatiti – požalio se Đakić, a zamjenica ministra branitelja Vesna Nađ mu je odgovorila da se postupci vode i protiv takvih ljudi.

>>Država plaća odštete žrtvama seksualnog nasilja u ratu

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • hercegovačkiponos:

    Vesna Nađ. Pa ta pokušava progurati zakon kojim bi se praktično amnestiralo Srbiju i počinitelje za počinjenje tih ratnih zločina. Ako se nekome tko ne plaća alimentacija, vrši ovrha na kuću i sve prihode, zašto u zakonu nema članka kojim ... prikaži još! bi se izravnog počinitelja natjeralo da plati i izravnu novčanu naknadu silovanoj ženi??? Ima li itko mozga u ovom Saboru i ovoj bezdušnoj Vladi. Bezdušnoj prema Hrvatskom narodu koji bi sam plaćao za tuđe ratne zločine!

  • ajmo:

    Svi ste vi isti vas samo zanima vaša guza da je na toplom i da je buta para u đepu a ove jadne žene , za njih vas nije briga. Da su HDZ -ovci htijeli to riješiti več bi to ... prikaži još! učinili davno a ovi ako imaju dobre namijere neka to realiziraju i bez ovih. Mada sumljam da i ovi nemaju figu u đepu.

  • zahira45:

    U ovoj Državi ništa ne valja. U ovoj Državi nikoga na vlasti nije briga!