Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo ministru i pravobraniteljici

Odbor za obitelj: Poduzeta mjera protiv odgojiteljice Centra Klasje nije adekvatna i dovoljna

Zagreb: Okrugli stol "Uloga odgojno obrazovnih ustanova u prevenciji nasilja među djecom"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
11.07.2023.
u 14:31

U dopisu se dalje navodi kako se pravobraniteljici za djecu predlaže da posjeti Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje, utvrdi uvjete u kojima borave djeca te predloži postupanja kojima će se jamčiti zaštita prava djece na život u okruženju koje će im pružiti adekvatan rasti razvoj

Danas je vezano uz slučaj osječkog Centra Klasje reagirao i saborski Odbor za obitelj, mlade i sport koji je uputio dopis ministru rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinu Piletiću te pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević.

- Ponašanje "odgojiteljice" iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje smatramo neprihvatljivim i za svaku osudu. Potrebno je poduzeti sve mjere kako bi se ponavljanje ovakvog ponašanja ubuduće izbjeglo. Osobe zaposlene za rad s  djecom, osobito s djecom o kojoj su država i državne institucije preuzele skrb, ni u kojem slučaju i ni u kojim okolnostima ne bi smjele reagirati na način na koji je reagirala djelatnica Centra. Stoga poduzetu mjeru protiv "odgojiteljice", navodno pisano upozorenje ravnatelja, ne smatramo adekvatnom niti dostatnom. Tražimo da inspekcija resornog Ministarstva reagira žurno, utvrdi sve moguće propuste i izreče mjere kojima će se jamčiti kako se ovaj oblik ponašanja neće ponoviti ni u kojem obliku - stoji u dopisu Odbora koji je potpisala njegova predsjednica Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista. 

U dopisu se dalje navodi kako se pravobraniteljici za djecu predlaže da posjeti Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje, utvrdi uvjete u kojima borave djeca te predloži postupanja kojima će se jamčiti zaštita prava djece na život u okruženju koje će im pružiti adekvatan rasti razvoj. 

- Za naglasiti je kako su djeca zbrinuta u Centru upravo izdvojena iz svojih obiteljskih okruženja zbog neprimjerenih uvjeta života i izloženost ovakvom postupanju u alternativnoj skrbi smatramo propustom i porazom države koja je preuzela obavezu da im pruži upravo suprotne uvjete života od ovoga koji im je priuštila djelatnica Centra - naglasio je Odbor uz napomenu kako očekuje da se saborski Odbor za obitelj naknadno izvijesti o učinjenom. 

VIDEO Filip Zavadlav opet na sudu

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije