Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Odblokirajte račun, spremni smo tijelima braniti imovinu i radna mjesta'

Vjerujemo Vladi da radi na deblokadi, ali nemamo nikakvih saznanja je li išta napravljeno, kazali su iz Kriznog stožera
17. listopada 2018. u 14:33 5 komentara 606 prikaza
3. maj
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Predstavnici Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja i Kriznog stožera za 3. maj u srijedu su ponovno apelirali na vjerovnike, da se što prije omogući jednodnevna deblokada računa riječkog brodogradilišta i najavili da su, ako do ponedjeljka ne bude pomaka u vezi s deblokadom računa, radnici spremni i tijelima braniti imovinu i radna mjesta u  3. maju.

3. maj 3. MAJ U Brodogradilištu 3. maj pokrenut postupak mirenja

Predsjednik Kriznog stožera za 3. maj Predrag Knežević rekao je da u vezi s deblokadom računa još jednom apeliraju, osim na vjerovnike, i na Vladu, Ministarstvo gospodarstva, Primorsko-goransku županiju kao i na uprave Uljanika i 3. maja.

Vjerujemo Vladi da radi na deblokadi, ali nemamo nikakvih saznanja je li išta napravljeno, rekao je.

"Mi radnici obavljamo posao, koji bi oni trebali raditi i sami smo počeli pozivati vjerovnike da omoguće jednodnevnu deblokadu računa. Ako se račun ne deblokira na barem na jedan dan, 3. maj će 24. listopada izravno u stečaj, nakon 60 dana neprekinute blokade" naglasio je Knežević.

Uljanik Jednostrano Uljanik raskinuo ugovor o gradnji broda za singapurskog naručitelja

Koliko zna, od stečaja je izglednija likvidacija 3. maja, budući je riječko brodogradilište već restrukturirano. Dodao je da su od vjerovnika koje radnici osobno poznaju, saznali da ih do sada radi deblokade računa, nitko nije zvao.

Sindikati 3. maja zatražili su u utorak, jer im nisu isplaćene rujanske plaće, pokretanje postupka mirenja. Knežević je rekao da nakon mirenja, ako plaće ne budu isplaćene, radnici idu u štrajk.

Pogledajte video prosvjeda radnika Uljanika

Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Juraj Šoljić je, govoreći o jučerašnjoj Glavnoj skupštini Uljanika d.d. u Puli, ocijenio da je razvidno da su fondovi, indirektno i Vlada, čak i neki dioničari, kao što je Adris grupa, održavali kvorum, ali da u glasovanju nisu htjeli prihvatiti sve, nego samo jednog člana Nadzornog odbora (NO). 

Uljanik - skupština Skupština Rossanda: Likvidacija je jedini ishod za Uljanik

"Time je skupština pravovaljana, neće se održavati nova, ali će još dva člana NO izabrati Trgovački sud," rekao je i naglasio kako vjeruje da je država shvatila da se mora aktivno uključiti u rješavanje problema Uljanik grupe i 3. maja.

Smatra da je to bilo čak i promišljeno; država nije predložila svoje kandidate u NO Uljanika kako ne bi došlo do preglasavanja, ali je jedan član NO izabran kako održavanje Skupštine dioničara Uljanika ne bi bilo upitno, procijenio je Šoljić.

Također smatra kako je važno da se država što prije aktivno uključi, zajedno s Upravom brodogradilišta Uljanik i potencijalnim partnerom, te da se imenuju još dva člana NO, budući da NO mora imati najmanje tri člana, kako bi Uljanik profunkcionirao.

Šoljić je najavio da će danas početi postupak mirenja u 3. maju i ponovno apelirao na dobavljače i kooperante da deblokiraju račun riječkog 3. maja. "Ako do ponedjeljka ne bude pomaka oko deblokade računa, radnici su spremni i tijelima braniti našu imovinu, radna mjesta i 3. maj," rekao je.

Uljanik Boris Cerovac: 'Od skupštine Uljanika ne očekujemo nikakva čuda'

Istaknuo je da na deblokadi računa mora raditi Uprava, a da Ministarstvo, u vezi s blokadom računa, može pomoći samo gdje su vjerovnici HEP, Fina, Porezna uprava

Šoljić: Uljanik u pet godina nije napravio što je trebao, a mogao je revitalizirati i pulsko i riječko brodogradilište

Šoljić je ocijenio da je izdvajanje 3. maja iz Uljanika dugotrajan posao te da vjeruje ministru gospodarstva Darku Horvatu, koji je rekao da stečaj nije opcija.

Uljanik u pet godina nije napravio što je trebao, a mogao je revitalizirati oba brodogradilišta, i pulsko i riječko, kazao je predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja Šoljić. Državnim istražnim institucijama postavio je i pitanje - 'što se čeka i gdje su novci?' 

Tulio Demetlika: Zakon o izvanrednoj upravi primijeniti na Uljanik i 3. maj

Na novinski upit o mogućim malverzacijama i istragama, Šoljić je odgovorio kako vjeruje da je riječ o opsežnoj istrazi i da će institucije odraditi posao, ali i da, rekao je,  trebaju ubrzati i pronaći odgovorne. 

Predstavnici zaposlenika 3. maja novinarima su izjavili kako njihovi radnici i dalje odlaze u inozemstvo, ali i da bi, ako im se osigura materijal i posao, posao sigurno obavili. Sve više ih, kažu, opterećuje neizvjesnost, kako će školovati djecu ili otplaćivati stambene kredite. 

Pogledajte video prosvjeda:

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • TrvtkoKomadina01:

    Uljanik treba hitno likvidirati, IDS mafiju pritvoriti, a država treba preuzeti sve nekretnine da nadoknadi hrvatskom narodu barem dio koliko je opljačkano od mafije, raznih kooperanta, dobavljača,uprve sa brojnom birokracijom

  • grebza:

    Neka pitaju svoju bajnu upravu što je radila svo ovo vrijeme.

  • generacija57:

    Radnici Uljanika, ako vjerujete u budućnost firme,svi do jednoga uzmite kredite i počnite raditi.