Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lex Kolakušić

Odbijeni na sudu u novu će nagodbu umjesto u stečaj

Mislav Kolakušić
Foto: Jurica Galoić/Pixell
11.11.2013.
u 20:00

Dužnicima će biti omogućen povratak pred Finino nagodbeno vijeće

Dužnici ubuduće neće po sili zakona završiti u stečaju kad nadležni trgovački sud odbije zahtjev za sklapanje predstečajne nagodbe. Umjesto stečaja, zasad jedine opcije u slučaju kad nagodba propadne na sudu, Ministarstvo financija predlaže spasonosno rješenje po kojem se dužnik može vratiti na “popravni ispit” u predstečaj.

Ugroženo 42.000 radnika

Povratak pred Finino nagodbeno vijeće provest će se obnovom postupka na temelju nove odredbe iz aktualne novele Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Stupe li te zakonske promjene na snagu, i one kompanije čija je predstečajna nagodba već odbijena na sudu dobit će mogućnost da u obnovljenom postupku ponovno pokušaju sklapanjem nagodbe izbjeći stečaj.

Prema Fininim podacima dosad je na sudovima odbijeno osam nagodbi, a najpoznatiji je slučaj suca Mislava Kolakušića koji je zatražio ocjenu Ustavnog suda o Zakonu o predstečajnoj nagodbi te blokirao sklapanja nagodbi Dalekovoda i Industrogradnja grupe koje su potom uslijedile. S druge strane, dosad je na sudovima sklopljeno oko 400 nagodbi, a isto se očekuje za još oko 600 dužnika. Pored toga postoji “vojska” dužnika u postupku pred Finom. U tijeku je više od pet tisuća predstečajeva dužnika koji zapošljavaju oko 42 tisuće radnika.

Slučaj Diokija

No nema još nijednog slučaja da je pravomoćnom odlukom suda propala nagodba koja je izglasana te da je tvrtka unatoč dogovoru s vjerovnicima završila u stečaju. Usvoje li se predložene izmjene zakona, to se i neće dogoditi, a da je jedan od glavnih motiva za predlaganje takvih intervencija u zakon upravo vezan na odluke sudova, može se iščitati i iz objašnjenja Ministarstva financija u kojemu stoji da je takvo rješenje predloženo zbog “postizanja pravne sigurnosti za slučaj da sud odbije nagodbu”. Inače, Fina je dosad predložila pokretanje stečaja za oko 2700 tvrtki gdje nije postignut dogovor vjerovnika, a najveći slučaj neuspješnog predstečaja jest Dioki.

>>Samo za sedam posto tvrtki potvrđene nagodbe na sudu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije