Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavni sud

Odbijena ustavna tužba šefa MOL-a

hernadi
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
27.12.2014.
u 00:05

Zsolt Tamas Hernadi tražio je da mu se opozove pritvor tvrdeći da mu je povrijeđeno pravo na slobodu, pošteno suđenje...

Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu Zsolta Tamasa Hernadija, šefa mađarskog MOL-a, kojem u veljači na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti treba početi suđenje zbog optužbi da je Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita. Hernadi je ustavnu tužbu podnio navodeći da mu je povrijeđeno pravo na slobodu, pravo na pošteno suđenje, pravo na pristup sudu i pravo na obrazloženu sudsku odluku.

Tražio je da mu se opozove odluka o istražnom zatvoru navevši da poziv za dolazak na hrvatski sud nikada nije primio te da ne može biti odgovoran što mu mađarske vlasti pozive iz Hrvatske nisu prosljeđivale. Naime, USKOK je u četiri navrata preko mađarskih pravosudnih tijela tražio da se Hernadiju uruče pozivi za ispitivanje.

Sva četiri puta Mađari su Hernadiju odbili uručiti pozive pravdajući to nacionalnim interesima. Kada je početkom 2014. Hrvatska za Hernadijem raspisala Europski uhidbeni nalog, Mađari su ga odbili izručiti. Zbog svega toga Hernadiju je određen istražni zatvor, čije je ukidanje on tražio ustavnom tužbom. No Ustavni sud tužbu je odbio, a u obrazloženju je navedeno da Hernadiju uistinu nisu uručeni sudski pozivi, no po stavu Ustavnog suda, RH i njezini sudovi ne mogu biti odgovorni za propuste koje je prema Hernadiju počinila država njegova državljanstva, tj. Mađarska, koja mu pozive nije uručila. Nadalje, Ustavni sud smatra da je i činjenica da je Hernadi nedostupan hrvatskim vlastima zasad dostatna za određivanje istražnog zatvora.

>> Mađari vjeruju da mogu 'minirati' suđenje u RH

Komentara 17

Avatar Getrib
Getrib
23:57 26.12.2014.

Cijeli taj cirkus oko INE smrdi, užasno smrdi.

DU
Deleted user
01:28 27.12.2014.

jednostavno lopova u zarvor!

JA
ja123pao
22:20 27.12.2014.

kojem u veljači na zagrebačkom Županijskom sudu u odsutnosti treba početi suđenje zbog optužbi da je od Ive Sanadera primio 10 milijuna eura mita ------------------------------------- ????? ko je na krau od koga primio mito 10 mil.eura ? nije bitno bitnono je da "krivac" postoji i da je osuđen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije