Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA SUDA

Odbijen zahtjev USKOK-a za izuzećem sutkinje u aferi Planinska

jasna smiljanić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
09.09.2016.
u 14:26

Dražen Jakovina, v.d. predsjednika zagrebačkog Županijskog suda odbio je zahtjev USKOK-a za izuzećem sutkinje Jasne Smiljanić u predmetu Planinska, a obrazloženje odluke objavljeno je na stranicama suda

USKOK je izuzeće sutkinje Smiljanić zatražio 5. srpnja, a kao razlog naveli su medijske napise iz kojih je proizlazilo da je sutkinja Smiljanić bila istovremeno Ivom Sanaderom, kojem sudi u aferi Planinska, u restoranu u Novom  Vinodolskom  te da je tom prigodom neko kraće vrijeme komunicirala s odvjetnikom Goranom Suićem. USKOK joj je zamjerio i poznanstvo i kontakte sa Suićem,  koji je jedan od odvjetnika Ive Sanadera, ali i kontakte s Davorom Blaževićem Tigrom, nekadašnjim voditeljem Sanaderovog osiguranja i svjedokom na suđenju za aferu Planinska, a sadašnjim zamjenikom ministra Vlahe Orepića

Uz to, USKOK-u je bila sporna i činjenica što je sutkinja Smiljanić na objavi presude za Planinsku preotvorila raspravu, te što je iz, kako su naveli  medijskih  napisa, proizašlo da je Sanader i prije  zakazanog izricanja presude imao kupljenu avionsku kartu za London. Zbog  svega  toga USKOK je tražio izuzeće sutkinje Smiljanić, smatrajući da ona ne bi mogla proći objektivan test nepristranosti ni po pravima domaćeg ni europskog prava.

U svom očitovanju na primjedbe USKOK-a, sutkinja Smiljanić navela je da u predmetu Planinska postupa u skladu sa sa zakonom te da nema razloga za njezinim izuzećem. Navela je i da Gorana Suića dugo poznaje jer su susjedi te da s njim nikada nije razgovarala u predmetu Sanader. Pojasnila je da ona ne zna kakva je priroda odnosa između Suića i Sanadera te je dodala da sa Suićem  nikada nije razgovarala o predmetu Planinska.

Granica nije prijeđena

Što se tiče Blaževića, rekla  je da je njega u svibnju upoznala u jednom širem društvu te da o njemu osobno ništa ne zna. Analizirajući zahtjev USKOK-a i očitovanje sutkinje Smiljanić, sudac Jakovina naveo je kako su obzirom na prirodu posla, kontakti sudaca i odvjetnika životni i logični, no istaknuo je da u njima mora postojati i granica.

-  Kako sutkinja Smiljanić negira bilo kakav razgovor o bilo kojem predmetu pa i konkretnom, tada u nedostatku bilo kakve druge argumentacije podnositelja zahtjeva, valja zaključiti da takva granica nije prijeđena te da nema razloga za izuzeće. Uz to valja istaknuti da u konkretnom predmetu Goran Suić ne zastupa niti jednu od stranaka - navodi se u obrazloženju.

Što se tiče ručka u restoranu u Novom Vinodolskom, u obrazloženju se navodi da sutkinja Smiljanić nije bila u društvu sa Sanaderom, a da su bili u istom društvu ne tvrdi ni USKOK. - Moguće je da se sudac i stranaka iz predmeta u kojem se sudi nađu u istom prostoru. Koliko god takve situacije mogu izazvati različite konotacije u javnosti, toliko je takva situacija životno i stvarno moguća. Kada nema niti naznake o tome da bi sudac i stranka bili u istom društvu i time i međusobno  komunicirali,  a u konkretnom slučaju  nema,  tada  razlog za izuzećem nije osnovan - navodi se u obrazloženju.

Odluku suda možete pročitati OVDJE.

Komentara 10

Avatar 123456
123456
14:51 09.09.2016.

Poznato je da su sudovi u RH 100% korumpirani i zato je sve jasno!

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
15:43 09.09.2016.

Naravno da ne bi mogla proći objektivni test nepristranosti. Mnogi suci niti državi odvjetnici ne bi mogli.

DU
Deleted user
14:50 09.09.2016.

Srećom da postoji i Sud, a ne samo USKOK i "mediji progona" iz suprotnih političkih interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije