Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Odbacite presudu protiv Gotovine za 'nezakonito' granatiranje"

Dvanaest vrhunskih međunarodnih pravnih i vojnih stručnjaka argumentima pobija haašku presudu generalima
14. siječnja 2012. u 21:45 779 komentara 30 prikaza
\'Croatian General Ante Gotovina (R) arrives for his initial appearance at the court of the UN tribunal for warcrimes in former Yugoslavia in The Hague, Monday 12 December 2005. Ante Gotovina was to f
Foto: AFP/Pixsell

"Žalbenom vijeću predlažemo da u potpunosti odbaci presudu protiv generala Gotovine za 'nezakonito granatiranje' Knina, Benkovca, Gračaca i Obrovca 4. i 5. kolovoza 1995. tijekom vojne akcije Oluja, što je navedeno kao kazneno djelo u prvostupanjskoj presudi Gotovini i Markaču koju je sudsko vijeće ICTY-ja donijelo 15. travnja prošle godine. Potvrđivanje takve presude imalo bi dugoročne implikacije na međunarodno humanitarno i ratno pravo, a time i na buduće oružane sukobe u svijetu", stoji među ostalim u podnesku u obliku "prijatelja suda" koje je Žalbenom vijeću Haaškog tribunala 12. siječnja poslalo čak dvanaest međunarodnih pravnih i vojnih stručnjaka. Oni su na 25 stranica, koje Večernji list posjeduje, stručno kritizirali osuđujuću presudu. Žalbeno vijeće je u petak primitak podneska službeno potvrdilo.

Potpisnici su ugledni američki, kanadski i britanski profesionalci međunarodnog ratnog prava i dva američka generala koja su bila glavni odvjetnici američke vojske.

Upozorenje Haagu glasi: Pa ne možete zabraniti rat

Osobna iskaznica
nova generacija elektroničkih OI
Nove osobne od 2. kolovoza. Što se mijenja, koja je cijena i tko zasad ne mora podnositi zahtjev
Sanytol
ČISTO I STERILNO
Zašto je bitno da znate razliku između sanitizacije i dezinfekcije