Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.01.2012. u 12:00

Zažive li presude, prema kojima je Gotovina kriv i zato što je gađao kuću u kojoj je bio šef pobunjenika Mile Martić, bit će bilo gdje u svijetu vojskama NATO-a nemoguće raditi uobičajeno – gađati “Sadama, Gadafija ili Bin Ladena”.

Razumljivo je što su u Haagu “sa zabrinutošću” primili podnesak dvanaestorice eksperata. Ne zato što uglednici predlažu da Tribunal oslobodi Gotovinu i Markača nego što preko ovog zahtjeva ne mogu šutke prijeći, kao što su to činili kada su stizali od građana i političara Hrvatske. Nije slučajno što podnesak dolazi od utjecajnih eksperata iz SAD-a (HV časnike školovali su Amerikanci za napadne akcije i podržali Oluju), Kanade (njezini časnici bili su glavni svjedoci protiv Gotovine) te Velike Britanije (najveći politički utjecaj na suce Tribunala).

To što oni sada dokazuju zašto odbaciti presude nije zato što su im Gotovina, Markač i Hrvatska dragi, nego se temeljni razlog njihove reakcije nalazi u poruci Haagu: “Potvrđivanje takve presude imalo bi dugoročne implikacije na međunarodno humanitarno i ratno pravo, a time i na buduće oružane sukobe u svijetu.” Predstavnici ovih vojski i NATO-a time poručuju haaškim sucima da su pretjerali i da presudom, s takvim obrazloženjem o zapovjednoj odgovornosti, stvaraju presedan po kojemu će biti nemoguće ratovati.

Zažive li presude, prema kojima je Gotovina kriv i zato što je gađao kuću u kojoj je bio šef pobunjenika Mile Martić, bit će bilo gdje u svijetu vojskama NATO-a nemoguće raditi uobičajeno – gađati “Sadama, Gadafija ili Bin Ladena”. Zapovjednik svake takve akcije, a i one u kojoj pri gađanju protivnika slučajno stradaju civili i civilni objekti (svakodnevica!), mogao bi biti kažnjen sa 20-ak godina zatvora!? Podnesak eksperata prva je dobra vijest za naše generale, nakon što su u zatvoru proveli već 7 (Gotovina) i 6 (Markač) godina. I provest će još najmanje jednu, do drugostupanjske presude. Podnesak stiže kasno, ali još na vrijeme.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
16:19 15.01.2012.

podnesak ne stiže kasno, prije prvostupanjske presude ne bi imao smisla, tek nakon nepravedne presude valjalo je reagirati, jer je bilo očekivano da će presuda biti oslobađajuća

OB
-obrisani-
21:41 15.01.2012.

haško sudište je ekspozitura srpsko-belosvetskih protuha

OB
-obrisani-
13:59 16.01.2012.

pravda je ideal, misaona kategorija i to ne postoji, pravo stvaraju najveci i najaci, oni koji drze topuz u rukama, a kome zakon lezi u topuzu, tragovi mu smrde necovjestvom....ako se ovim jajarama u apelaciji presuda ne preimenuje u dozivotnu robiju bez prava pomilovanja, to ce biti tragedija i sramota za medjunarodno pravo....etnocid i genocid....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?