Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Odbačeni zahtjevi da postanemo liberalniji od EU

Odbačen je i amandman koji je trebao pozvati vladu da omogući Hrvatima da mijenjaju spol čak i bez prethodno obavljenog kirurškog zahvata.
20. veljače 2013. u 16:22 12 komentara 2 prikaza
zastava (1)
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL

Među amandmanima na posljednji prijedlog rezolucije Europskog parlamenta o Hrvatskoj odbačen je i amandman koji je trebao pozvati vladu da omogući Hrvatima da mijenjaju spol čak i bez prethodno obavljenog kirurškog zahvata.

Taj su amandman predložile dvije eurozastupnice iz redova lijevih zelenih stranaka, Franziska Brantner (Njemačka) i Marije Cornelissen (Nizozemska), i on je glasio ovako: “... prava LGBT građana su znatno poboljšana (LGBT je skraćenica za lezbijke, gayeve, biseksualne i transrodne osobe, op. a.). Međutim, pozivamo Hrvatsku da razmotri dodatna zakonska poboljšanja, uključujući i uklanjanje obveze kirurškog zahvata u administrativnim procedurama promjene spola...”

Hrvatski političari s kojima smo neslužbeno u kuloarima razgovarali o ovom amandmanu ironično su komentirali: “Super, traže od nas da budemo liberalniji nego što su same članice EU.” Amandman nije prošao na jučerašnjem glasanju, ali on samo pokazuje kako među amandmanima koje predaju europarlamentarci ima svakakvih, i onih kojima je mjesto u jednoj rezoluciji EP-a i onih kojima nije. Odbačen je i amandman Ive Vajgla, koji je u posljednjoj rezoluciji EP-a o Hrvatskoj želio kritizirati Katoličku crkvu zato što i “neki visoki predstavnici Crkve redovito koriste jezik koji otvoreno poziva na nesnošljivost prema LGBT osobama”.

– Slažem se s Vajglom, ali tome nije mjesto u rezoluciji – rekao je u raspravi Jozo Radoš, a istim argumentom koristio se i izvjestitelj za Hrvatsku Libor Rouček. – Ne bismo trebali izdvajati instituciju poput Katoličke crkve – rekao je češki europarlamentarac.

Rumunjska zastupnica Monica Macovei također se našla među onima čiji su amandmani većinom odbačeni, a ne prihvaćeni. Odbačena je njezina najradikalnija ideja da se Hrvatskoj uvede monitoring i nakon stupanja u članstvo. Takav monitoring imaju Bugarska i Rumunjska, ali Hrvatska ga neće imati. Čak i da je njezin amandman prihvaćen, Hrvatska ga ne bi imala jer o tome ne odlučuje Europski parlament pa je njezin amandman bio življi u medijima nego u stvarnosti. No, jedan amandman Monice Macovei je prihvaćen, i to onaj koji govori da treba ohrabrivati istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj. 

>> Nakon ulaska u EU monitoringa za Hrvatsku neće biti

PRIHVAĆENI AMANDMANI O HRVATSKOJ Istraž

PRIHVAĆENI AMANDMANI O HRVATSKOJ

Istraživačko novinarstvo za otkrivanje kriminala

Naglašavamo da treba poticati nezavisno istraživačko novinarstvo jer je ono vitalno za otkrivanje korupcije i organiziranog kriminala.

Monica Macovei (Rumunjska)

Novi sustav prijavljivanja imovine sudaca

Pozivamo Hrvatsku da primijeni novi sustav prijavljivanja imovine sudaca i da dodatno poboljša rezultate novog sustava disciplinarnih postupaka.

Monica Macovei (Rumunjska)

Potraga za rješenjem u slučaju Ljubljanska banka

Podržavamo napore Slovenije i Hrvatske u pronalaženju konstruktivnog rješenja za Ljubljansku banku. Podsjećamo da bilateralna pitanja ne smiju biti korištena za usporavanje procesa integracije. Bernd Posselt (Njemačka) i Libor Rouček (Češka)

 

ODBAČENI AMANDMANI O HRVATSKOJ

Crkva potiče nesnošljivost prema LGBT osobama

Katolička crkva u Hrvatskoj ne podupire europske standarde i prava drugačijih manjina, dok neki njezini predstavnici redovito koriste jezik koji potiče na nesnošljivost prema LGBT osobama.

Ivo Vajgl, Slovenija

Promjena spola bez kirurškog zahvata

Pozivamo Hrvatsku da razmotri dodatna zakonska poboljšanja, uključujući i uklanjanje obveze kirurškog zahvata u administrativnim procedurama promjene spola. Franziska Brantner (Njemačka) i Marije Cornelissen (Nizozemska)

Nadzor nakon ulaska u EU zbog korupcije

Pozivamo EU da uspostavi poslijepristupni mehanizam nadzora (monitoring) kako bi se nastavila pratiti borba protiv sukoba interesa, korupcije i organiziranog kriminala.

Monica Macovei (Rumunjska)

Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti
  • tramontana:

    Sta je na sve to rekla Anticevicka?

  • -obrisani-:

    Dakle, rezolucija ide svojim tokom .. ništa novog , a ovih "pametnih" će uvijek biti ... oni bi svoje radikalne ideje utrpali drugima, kad već ne mogu doma kod sebe.

  • Oger:

    "......jedan amandman Monice Macovei je prihvaćen, i to onaj koji govori da treba ohrabrivati istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj." Dajte taj amandman Karamarku da ga prepise milijun puta. On je inace specijalist za zatvaranje istrazivackih novinara.