Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLOBODA IZRAŽAVANJA

Odbačena HSP-ova prijava protiv tjednika 'Novosti' i izdavača Milorada Pupovca

Milorad Pupovac i Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
24.02.2017.
u 12:31

U obrazloženju se navodi da je riječ o satiričnom tekstu koji predstavlja oblik slobode mišljenja i izražavanja

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu HSP-a protiv tjednika "Novosti" zbog objave pjesme ‘Lijepa naša haubico’ u kolovozu 2015. godine, a u obrazloženju se navodi da je riječ o satiričnom tekstu koji predstavlja oblik slobode mišljenja i izražavanja zajamčene Ustavom Republike Hrvatske, priopćio je u petak taj tjednik.

Osim Novosti, HSP je zbog te pjesme prijavio i izdavača Milorada Pupovca, autora pjesme Nikolu Bajtu, urednicu "Portala Novosti" Tamaru Opačić i tadašnjeg glavnog urednika "Novosti" Ivicu Đikića tvrdeći da su izvrgnuli ruglu i prijeziru tekst državne himne "Lijepa naša domovino", odnosno počinili kazneno djelo povrede ugleda Republike Hrvatske. Sličnu je prijavu potom podnijela i Braniteljska poljoprivredna zadruga Domaćin. 

ŽDO u odbačaju HSP-ove kaznene prijave od 10. veljače, čiju je presliku obljavio tjednik "Novosti", navodi da "sporni tekst predstavlja oblik slobode izražavanja, zajamčene člankom 38. Ustava Republike Hrvatske, po kojem se jamči sloboda mišljenja i izražavanja misli".

"Pritom, potrebno je voditi računa da prihvaćeni standardi slobode izražavanja u demokratskom društvu podrazumijevaju iznošenje i onih informacija i stavova koji nisu općeprihvaćeni", navodi ŽDO.

Sagledavajući sve okolnosti prijavljenog događaja, informativnu izjavu novinara Nikole Bajte, kontekst objave spornog satiričkog teksta, kao i provodeći test razmjernosti sukladno praksi Europskog suda za ljudska prava, navodi ŽDO u rješenju, valja zaključiti da u konkretnom slučaju objavom predmetnog teksta nisu ostvareni elementi prijavljenog kaznenog djela, niti bilo kojeg drugog kaznenog djela za koje se postupak provodi po službenoj dužnosti’, navodi se u obrazloženju Županijskog državnog odvjetništva.

>> Udruga U ime obitelji prijavila Milorada Pupovca zbog sukoba interesa

>> U ime obitelji optužuje tjednik Novosti: 'Našim novcem vrijeđaju Hrvate'

Komentara 15

CR
CROLINDA
13:14 24.02.2017.

za naše nelustrirane sudove i agresija na Hrvatsku je valjda samo sloboda izražavanja

NO
Norway
14:46 24.02.2017.

Zakon o zastavi i himni RH te zastavi i lenti predsjednika RH : Grbom,zastavom i himnom RH predstavlja se RH i izrazava pripadnost RH.Grb,zastava i himna RH rabe se u skladu s odredbama ovog zakona na nacin kojim se istice ugled i dostojanstvo RH.Himna RH ne smije se izvoditi na nacin koji vrijedjaju ugled i dostojanstvo RH.Sredstva kojim je pocinjen prekrsaj se oduzimaju.Da li je Pupi,zapostavljeni manjinac svjestan da je hrvatima dosta umjetnickih sloboda velikosrpske politike,vrijedjanja i jos sve to skupa s hrvatskim kunama? Ili mozda svjesno pokazuje svoju nepripadnost RH (clanak 2. zakona)?

MI
Mimizo
14:34 24.02.2017.

i ovi plakati u vukovaru mogu se isto protumačiti kao sloboda mišljehja i izražavanja mišljenja zajamčena ustavom rh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije