Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upisi

Odabir škola od 26. do 30. lipnja, liste 11. srpnja

13.04.2015., Zagreb - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar.
Foto: Robert Anic/PIXSELL
12.05.2015.
u 17:05

U gimnazije će se moći upisati nešto manje od 12 tisuća učenika

Ministarstvo obrazovanja konačno je jučer objavilo odluku o upisu u prve razrede srednjih škola. Ovo je treća godina zaredom da se prijave za upis u srednju školu obavljaju elektroničkim putem. Osmaši će se tako na stranici upisi.hr moći početi prijavljivati u sustav za nešto manje od dva tjedna, odnosno 25. svibnja. Odabir škola, odnosno programa koje žele upisati počet će 26. lipnja i potrajati do 30. lipnja. Sve potrebne dokumente (dokaze o dodatnim bodovima i ostalo) moraju dostaviti 26. lipnja.

Jesenski rok

Zaključavanje odabira obrazovnih programa predviđeno je za 8. srpnja, a dva dana poslije, 10. srpnja, učenici svojim razrednicima u osnovnim školama donose tzv. ispisnice.

Konačne ljestvice poretka u školama objavit će se 11. srpnja, a učenici koji su osigurali mjesto u željenoj srednjoj školi od 13. do 17. srpnja u školu moraju donijeti dokumente koji su uvjet za upis u određenu školu, potvrdu školske medicine ili medicine rada i druge dokumente važne za upis u školu te tzv. upisnicu. Za sve one učenike koji se ne uspiju upisati u ljetnom upisnom roku organizirat će se jesenski, koji će početi 24. kolovoza.

Natječaj do 10. lipnja

Natječaj za upis učenika u škole mora biti objavljen najkasnije do 10. lipnja na mrežnim stranicama i oglasnim pločama škola, odnosno njihovih osnivača gradova i županija.

Ove godine u srednjoškolskim klupama ima ukupno mjesta za 51.014 učenika prvih razreda. U tzv. državnim školama planirano je 48.589 mjesta, u školama čiji su osnivači vjerske zajednice 879 mjesta te u privatnim školama 1536 mjesta.

U gimnazijske programe, koji su učenicima najzanimljiviji, moći će se upisati nešto manje od 12 tisuća učenika, a najviše će ih mjesta naći u četverogodišnjim strukovnim školama, nešto manje od 20 tisuća.

Pri odabiru željenih programa, odnosno škola učenici moraju voditi računa o uspjehu u osnovnoj školi, odnosno ocjenama i broju bodova koje imaju te o dodatnim bodovima na koje imaju pravo. Prošlih godina, a tako će sigurno biti i ove, najžešći pritisak je na nekoliko najelitnijih gimnazija za koje nisu dovoljne same petice, nego su nužni i dodatni bodovi. No, za utjehu mnogima, u nekim gimnazijama mjesta ima i u drugom, jesenskom upisnom roku.

>>Roditelji se pitaju što će im papiri za – elektronički upis u škole

>>Svaka srednja škola sama odlučuje hoće li uvesti bodovni prag

Komentara 3

LA
larala
21:10 12.05.2015.

uveli su e-upise da bi kao olakšali ucenicima upise i smanjili papirologiju a, onda su smislili ispisnice iz osnovnih škola.....bože di je kraj ovim glupostima?...zar nije logicno da klinac kad završi 8 razred više nije ucenik osnovne škole....koja je svha te ispisnice? više fiktivnog posla da se zaposli politicke podobnike ?

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
18:11 12.05.2015.

Upisi? Cirkusi!

Avatar neidemdalje
neidemdalje
02:20 13.05.2015.

majke mi mile jel ima neko normalan pa ovo bi djeca bolje isplanirala ... umjesto da pojednostave oni sve dodatno zakompliciraju ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije