Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štednja

Od travnja sucima plaće manje do tisuću kuna

Đuro Sessa
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
06.03.2014.
u 16:00

Đuro Sessa:
 Smanjuju nam plaće jer suci nisu bili kooperativni prema vlasti

Plaće sudaca Vrhovnog suda koje u prosjeku iznose oko 18.000 kuna, od travnja će biti manje za oko tisuću kuna. Plaće sudaca županijskih sudova smanjit će se za oko 800 kuna, dok će općinskim sucima plaće biti manje za oko 500 kuna.

Od 2008. pad 30 posto

Posljedica je to odluke koju je Vlada donijela u srijedu da se osnovica za obračun plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika od 1. travnja utvrđuje u visini od 4443,9 kuna umjesto 4700 kuna kolika je sada osnovica za izračun sudačkih primanja. Državnim dužnosnicima Vlada je pak smanjila plaću za šest posto, što znači da će saborski zastupnici od 1. travnja biti plaćeni za oko 700 kuna manje, dok će se plaća premijera Zorana Milanovića smanjiti za oko 1200 kuna.

– Suci ne mogu ne dijeliti sudbinu cijelog društva, no zaboravlja se da im je od 2008. godine do danas plaća smanjena za 25 do 30 posto. Po smanjenju plaća smo avangarda – kaže Đuro Sessa(na slici), sudac Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca. Dodaje i da se suce, iako su dužnosnici jedne od grana vlasti, ne tretira jednako kao i dužnosnike u politici. – Mi nemamo iste povlastice kao oni. Ne sudjelujemo u raznim odborima i ne dobivamo za to naknade, nemamo službene automobile, dodatke na plaću s osnove putovanja i druge koji se ne evidentiraju kao plaća, ali bitno pridonose mjesečnim primanjima – kaže Sessa.

Na pitanje je li ih resorni ministar Orsat Miljenić upozorio na smanjenje plaća, Sessa je odgovorio kako je zadnja poruka ministra koju je čuo bila da neće dirati njihova primanja. – No, očito nije uspio. Stječe se dojam da se ovo smanjenje plaća možda ne bi dogodilo da su suci bili kooperativniji s aktualnom Vladom – ustvrdio je predsjednik sudačke udruge. Ministar pravosuđa Miljenić nedavno je pak izjavio da su sudačke plaće za oko pet posto veće od plaća državnih dužnosnika. – Razmišljali smo o izjednačavanju osnovica, ali smo zaključili da bi bilo više štete nego uštede od toga. Htjeli smo sačuvati sudbenu vlast kao solidno plaćenu – rekao je Miljenić, ali i najavio da će se i sucima rezati plaće bude li općeg smanjivanja.

Šutnja Ustavnog suda

Govoreći o troškovima koji idu u sudbenu vlast ministar je iznio i podatak po kojem je lani gotovo 10 milijuna kuna isplaćeno za dežurstva na sudovima i u državnim odvjetništvima, a od toga je samo 15 posto bilo plaćeno za aktivna dežurstva. Ostalo je otišlo na pasivna dežurstva, što znači da je oko 8,5 milijuna kuna potrošeno na to što su suci i tužitelji sjedili kod kuće i imali upaljen mobitel.

Daljnjih 30 milijuna kuna isplaćeno je kao naknada štete koju su građani pretrpjeli zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Govoreći o sudačkim plaćama i njihovu smanjenju, Sessa je podsjetio da su suci još 2009. Ustavnom sudu podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti članka 2. Zakona o plaćama sudaca po kojem Vlada određuje osnovicu. No, Ustavni sud do danas nije donio nikakvu odluku.  

>> 'I dalje živimo iznad svojih mogućnosti, ali Hrvatska neće biti Grčka'  

>> Samo da reformom suci opet ne ispadnu neradnici i primadone

Komentara 4

Avatar rokoprčina
rokoprčina
18:22 06.03.2014.

A zašto ne privatizirati sudove?Pa nek se sami brinu o plaći.

DU
Deleted user
16:35 06.03.2014.

Oooo, jadni nebili, ma nadoknadit će oni to nekako. Npr. uzimanjem na crno od onih kojima sude za bijelo, i sl.

VE
verasmara
17:48 06.03.2014.

Nije isto uzeti 200 kuna na plaću od 4.000 kuna i uzeti 1.000 kuna na plaću od 15.000 kuna. Sramota države , vlade, tajkuna..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije