Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od travnja 2017. radničke će se mirovine povećati

Zbog deflacije i snažnog pada cijena mirovine su posljednje tri godine rasle manje od deset kuna, ili nikako, no u idućoj godini očekuje se stabilizacija cijena.
26. studenoga 2016. u 00:02 4 komentara 10370 prikaza
Naslovnica
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će podebljati budžet za mirovine za približno 600 milijuna kuna te će on iduće godine iznositi oko 37,5 milijardi kuna. Dodatna će se sredstva raspodijeliti za redovito usklađivanje radničkih mirovina, usklađivanje povlaštenih mirovina te za pokrivanje mirovina za 9000 novih umirovljenika, koliko se ove godine povećao broj umirovljenika u odnosu na godinu prije.

Prema zakonu, mirovine se usklađuju dva puta godišnje, a povišica se isplaćuje od travnja i od rujna. Ovoga rujna mirovine su povećane 0,35 posto, u prosjeku oko osam kuna po svakom umirovljeniku. Koliko će se točno mirovine povećati od travnja iduće godine neće se znati sve do kraja ožujka, kad se objavljuju podaci o kretanju plaća i potrošačkih cijena u drugom dijelu ove godine.

Na osnovi dostupnih podataka za treće tromjesečje 2016. godine može se zaključiti da bi sljedeće usklađivanje trebalo biti najjače od 2013. godine te bi moglo biti oko 0,8 posto. Bruto plaće u tom su razdoblju porasle malo manje od dva posto, a zaustavio se i snažan pad cijena pa se procjenjuje da će minus u kretanju cijena biti oko pola postotnog poena. Jedno uvećano, odnosno u ovom slučaju kad imamo deflaciju oduzeto od drugog, umanjeno za polovicu, donosi postotak povećanja mirovina. Povrh toga, taj se postotak neznatno korigira po izmijenjenoj švicarskoj formuli koja dopušta da se umanji utjecaj nepovoljnije varijable, no za najveći broj umirovljenika konačni je rezultat skroman, koja kuna gore ili dolje. Travanjsko bi usklađenje tako moglo povećati prosječne radničke mirovine za 20-ak kuna mjesečno i ono neće bitnije popraviti socijalni status umirovljenika.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Hrvatska neće biti iskrcajna stanica sumnjiva mesa iz EU

>>Erdogan: Preplavit ću Europu migrantima!

>>Maradona i zaručnica: Par koji niže skandale, ali ne može biti razdvojen

>>Hrvatski policajac: Znam da je rizično ali uzimanje mita mi je jednostavno ušlo u krv

Naslovnica | Autor : VL Foto: VL

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
 • than:

  Jel' ovo neka sala ? Za 20tak kuna, a sebi su dignuli place za preko 1500. Bolje da sute, jer ovako se samo zakopavaju. Imaju srece sto je oporba nikakva, a most im drzi svijecu u lopovluku.

 • dubravkai16:

  Sramota. Koliko su sebi povečali plače. Ovi će nas potpuno dotući. Opskrbiti će sebe, a za narod tko pita, ali dali ste im glas, pa sad šutite.

 • Avatar swp850
  swp850:

  Živjeli!!!!!