Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
divjak o bandiću

'Od takvog primitivizma, balkanskog načina govora i seksizma se mogu obraniti'

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
23.06.2019.
u 20:48

Komentirala je Divjak i reformu školstva pa je rekla da je naglasak na tome da više ne uče toliko napamet, nego da se s njima radi na istraživanjima, problemima, da krenu od nečega što im je poznato

Ta vrsta napada, ta vrsta retorike, primitivizam, balkanski način govora, seksizam, možda se od toga mogu obraniti jer sam zrela osoba, ali prenositi takvu poruku mladim generacijama je loše - prokomentirala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak optužbe Milana Bandića u emisiji Nedjeljom u 2.

Komentirala je Divjak i reformu školstva pa je rekla da je naglasak na tome da više ne uče toliko napamet, nego da se s njima radi na istraživanjima, problemima, da krenu od nečega što im je poznato. Primjerice gradivo predmeta Priroda i društvo neće više počinjati s teorijom i svemiru i svijetu već se polaziti od zavičaja, onoga što okružuje dijete.

-  Ili ako govorimo o hrvatskom jeziku, ne da uče napamet životopis nekog pisca, pjesnika, nego da možda upriliče igrokaz i na neki način daju svoje kritičko promišljanje, da nauče postavljati pitanja - pojasnila je ministrica na HRT-u.

Iako se nekim profesorima ovaj pristup ne sviđa te kažu i da je u petom razredu ubačeno gradivo iz šestog, sedmog i osmog razreda Divjak odgovara da su se sadržaji i način rada koji su na snazi bili 25 godina - promijenili. Fokus je sada na promišljanju, postavljanju pitanja i radu u grupi. 

U kurikularnoj reformi bilo je i govora o novom sustavu ocjenjivanja, tj. o kombinaciji vanjskog i školskog vrednovanja. Tvrdi da nije istina da je vanjsko vrednovanje izbačeno te da će se vršiti kroz maturu i nacionalne ispite. Kazala je i da Škola za život neće ukinuti opći prosjek ocjena te da je ideja da učitelj autonomno prema kriterijima zna dobro vrednovati učenika.

- Škola ima etički kodeks i treba vidjeti je li to u skladu sa zakonskom regulativom - komentirala je slučaj  profesora Marka Šolića koji je dobio opomenu pred otkaz jer nije zadovoljan programom koji učenici imaju pri odlasku u Vukovar. Na pitanje je li kažnjen opravdano ili ne, odgovorila je da 'nema pojma'.

- Kada ste ministrica, možete iznositi mišljenje koje je vaše, ali kada su ovakvi pojedinačni slučajevi u pitanju, morate biti sigurni što govorite - zaključila je.

Komentara 21

Avatar dovidovic
dovidovic
00:42 24.06.2019.

Ova je Divjak najveće zlo u Plenkovićevoj vladi. Plaća li joj Soroš da nam djeci ispire mozak?

SU
sunce12345
21:25 23.06.2019.

Žena bez kredibiliteta ns tako važnu funkciju nešto priča...O ljudi moji....

LA
larala
06:37 24.06.2019.

suma sumarum, svrha reforme školstva je oduzeti djeci djetinjstvo, nabiti im još veću satnicu da se od malih nogu naviknu na rad od jutra do mraka.....priče o rasterećenju učenika su samo demagogija za naivne, djeca će morati učiti više, višee sati provoditi u školi sa malim kolegama nasilnicima kojima nitko ništa ne može jer imaju zaštitu ministrice....kojoj kao da je cilj uništiti i zagaditi život svima onima koji uče i primjereno se ponašaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije