Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od sutra nema javnih misa za vjernike

Svete mise, slavlja, sakramentali, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju se do daljnjega, a mise će svećenici služiti bez vjernika.
19. ožujka 2020. u 09:34 18 komentara 5433 prikaza
crkva
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Nakon što smo preksinoć objavili neslužbeni dokument Hrvatske biskupske konferencije o ukidanju misa s vjernicima, koji je tada bio objavljen na internetskim stranicama Riječke nadbiskupije i jednog marijanskog svetišta, danas su se hrvatski biskupi i službeno oglasili da se „sve svete mise, slavlja, sakramentali, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega“. To vrijedi i za crkve i za vanjske prostore. Mise će svećenici služiti bez vjernika.

crkva KOLUMNA Mise otkazane, a Crkva traži prvog korona-mučenika

Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, biskupi Hrvatske biskupske konferencije donose privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke. 

Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega. Svećenici će održavati svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“.

Biskupi pozivaju vjernike da obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. 

Brak na prvu Crkva se pobunila protiv ovog showa, a ovo su detalji o kandidatima hrvatske verzije

Crkve će za vrijeme trajanja epidemije biti otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti. Istodobno u crkvi smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra. 

Crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.

 Vjernici se župnim uredima mogu obratiti isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.

CRKVENI NEPRIJATELJI Katolički nauk jasan: Vjernika koji postane mason Crkva izopćuje

'Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12)', ističu biskupi. 

piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
 • nemanatrag:

  Sakramenti izgleda imaju slabija svojstva za vrijeme pandemije.. Budu ojačali kad ista prođe....

 • romobil:

  Čega se boje!?!? Sveci zaštitnici na prvoj crti bojišnice s korona virusom i nema straha.

 • Avatar krcedolac
  krcedolac:

  "Slavlja kršćanskih sprovoda...." (!?) slavi se valjda promaknuće od živoga u mrtvoga. Monty Python opet jaše...