Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BISKUPI SAD I SLUŽBENO

Od sutra nema javnih misa za vjernike

crkva
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija
19.03.2020.
u 09:34

Svete mise, slavlja, sakramentali, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju se do daljnjega, a mise će svećenici služiti bez vjernika.

Nakon što smo preksinoć objavili neslužbeni dokument Hrvatske biskupske konferencije o ukidanju misa s vjernicima, koji je tada bio objavljen na internetskim stranicama Riječke nadbiskupije i jednog marijanskog svetišta, danas su se hrvatski biskupi i službeno oglasili da se „sve svete mise, slavlja, sakramentali, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega“. To vrijedi i za crkve i za vanjske prostore. Mise će svećenici služiti bez vjernika.

Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, biskupi Hrvatske biskupske konferencije donose privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke. 

Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega. Svećenici će održavati svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“.

Biskupi pozivaju vjernike da obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. 

Crkve će za vrijeme trajanja epidemije biti otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti. Istodobno u crkvi smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra. 

Crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.

 Vjernici se župnim uredima mogu obratiti isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.

'Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12)', ističu biskupi. 

Ključne riječi

Komentara 18

NE
nemanatrag
10:13 19.03.2020.

Sakramenti izgleda imaju slabija svojstva za vrijeme pandemije.. Budu ojačali kad ista prođe....

RO
romobil
10:10 19.03.2020.

Čega se boje!?!? Sveci zaštitnici na prvoj crti bojišnice s korona virusom i nema straha.

Avatar krcedolac
krcedolac
10:22 19.03.2020.

"Slavlja kršćanskih sprovoda...." (!?) slavi se valjda promaknuće od živoga u mrtvoga. Monty Python opet jaše...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije