Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA SLOVENSKE VLADE

Od subote u Sloveniju bez karantene ili testa, ali pod ovim uvjetima

Od jutra su goleme gužve na ulazu iz Slovenije, na Bregani se čeka satima
Davorin Visnjic/PIXSELL
11.02.2021.
u 20:36

Ulazak u zemlju tako odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU-a i Schengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država koji će i dalje morati predočiti negativni test ili u karantenu

Od subote u Sloveniju će se moći ući bez karantene ili negativnog testa na koronavirus za sve one koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva protiv te bolesti ili imaju liječnički dokaz da su preboljeli COVID-19, odlučila je slovenska vlada. Od cijepljenja drugom dozom mora proteći najmanje 14 dana, a od trenutka kad su preboljeli COVID-19 ne smije proći više od šest mjeseci. Ulazak u zemlju tako odnosi se samo na državljane i rezidente članica EU-a i Schengenskog prostora, a ne i za one iz trećih država koji će i dalje morati predočiti negativni test ili u karantenu.

Samo tjedan dana ranije, Slovenija je pooštrila pravila te uvela obaveznu karantenu i za dnevne radnike, što se izravno ticalo hrvatskih građana koji rade u toj susjednoj državi, ali su tu odluku još istog dana navečer povukli. Slovenija je jučer imala 1385 novodijagnosticiranih zarazom koronavirusom na  26 270 testiranih (5,3 posto). U bolnici su 828 bolesnika, a njih 157 je na respiratoru. Preminulo je 10 ljudi. Zbog poboljšanja epidemiološkog stanja, Slovenija je iz crvene prešla u narančastu zonu, te se kreće u blago popuštanje mjera, a olakšavanje prijelaza granice je jedna od njih. Druge promjene koje čekaju Slovence, a koje će stupiti na snagu dva dana od novog režima na granici, u ponedjeljak, odnose se na dozvolu kretanja među općinama, okupljanje do 10 ljudi s obvezom držanja razmaka, otvaranje trgovina bez obzira na asortiman i veličinu prostora, otvaranje vrtića  te povratak u školske klupe učenika nižih razreda osnovne i završnih srednje škole.

Istovremeno, dok se Slovenija otvara, Njemačka se zatvara. Od nedjelje zatvaraju granice s Austrijom i Češkom zbog opasnosti od širenja mutiranih sojeva koronavirusa, objavilo je tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova. Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je donio odluku da pored kontrola granica prema Austriji, koje postoje od izbjegličke krize, i na graničnim prijelazima prema Češkoj uvede privremene kontrole. Iz tih područja je zabranjen ulazak u Njemačku s izuzetkom njemačkih državljana i stranaca sa stalnim boravištem u Njemačkoj.

VIDEO Od ponedjeljka kava za van, otvaraju se teretane, kladionice, škole stranih jezika...

 

Komentara 4

MI
mile06
21:53 11.02.2021.

Ja stvarno neznam dokle ce te vise Narodu Silovati Mozak sa tim testiranjem jer taj test nije nista on moze da pokaze i kod Coca Cole,Macaka ,Pasa,Pradajza,Krastavaca koji se uvozi pa cak i Maske koje stizu iz Kine su pozitivne

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
21:59 11.02.2021.

Od subote u Sloveniju sa balkanske strane bez karantene ili testa, ali pod uvjetima da si za detaljnu provjeru čuvara južne europske granice i schengenske žilet žice policista Marjana, Tineta, Aljaža i Mateja uz popišani i poljuljani domoljubni dišpet spreman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije