Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratna ambalaža

Od rujna bez 50 lipa za vraćenu bocu mlijeka

mlijeko
Foto: Anto Magzan/Pixsell
22.05.2015.
u 06:30

Udio ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda u sustavu povratne naknade lani je bio 11%, kažu iz Zmajlovićeva ministarstva

Ukidanje svakog parafiskalnog nameta, pa tako i povratne naknade za ambalažu, dobar je prijedlog jer ona poskupljuje proizvod na polici, a mljekarskoj je industriji samo prolazna stavka, kaže Rašeljka Maras, predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk. Prijedlogom novog pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu koji je upravo prošao javnu raspravu i očekuje se u rujnu, najglasnije je, naime, odjeknula mogućnost ukidanja naknade od 50 lipa za povrat ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda, čime su zadovoljni u hrvatskim mljekarama. Na vjetrometini sve većeg uvoza tih namirnica iz EU posljednjih se mjeseci predlagalo nekoliko mjera kojima bi im se olakšalo poslovanje, no spas je zasad, čini se, ponudilo tek Zmajlovićevo ministarstvo u obliku "oprosta" povratne naknade, koju Fondu za zaštitu okoliša i učinkovitost uplaćuju mljekare.

Međutim, iz Zelene akcije protive se ukidanju povratne naknade od 50 lipa za mlijeko i mliječne proizvode. Siromašniji građani od naknade za ambalažu doslovno žive, a usto je, tvrde, i ekološki efikasna mjera kojom se 92% ambalaže reciklira. Ne vjeruju da će ukidanjem povratne naknade mlijeko i mliječni proizvodi kao "socijalne" namirnice u trgovinama pojeftinili, jer će se trgovci teško odreći oko 10,5 milijuna kuna, koje sad dobivaju od Fonda, samo da bi prikupili povratnu ambalažu, poručuju.

Prema R. Maras, Hrvatska je sada jedina zemlja u EU i rijetka u svijetu koja ima povratnu naknadu za mlijeko i mliječne proizvode. Građani je plaćaju tek da bi prošla kroz Fond i ruke trgovaca, a potom se opet vratila u njihove džepove. No daljnja odluka je na stručnom povjerenstvu koje će sve razloge za i protiv odvagati i izraditi konačni tekst pravilnika, odgovaraju iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode. U sustavu povratne naknade lani je prijavljeno 576,7 milijuna boca i limenki, a prikupljeno 534,8 milijuna ili 93,6%. Udio boca mlijeka i mliječnih proizvoda u tome bio je samo 11%, kazali su.

>> 'U dvije godine u poljoprivredi smo izgubili čak 9.000 radnih mjesta'

Komentara 9

LA
larala
07:06 22.05.2015.

Od rujna bez 50 lipa za vracenu bocu mlijeka al ne racunajte da ce mlijeko biti jeftinije za tih 50lp....politica croatika

DU
Deleted user
07:40 22.05.2015.

nije to tak tragicno , kak vidimo dolazi hadeze na vlast pa bu med i mlijeko svuda u metalnim posudama, za svakoga , a i krenulo je naravno od prvog covjeka opozicije karamarka , je da je malo u sukobu interesa , ali i dalje ganja mecku i audija iz gornje klase.

Avatar Darac ZG80
Darac ZG80
08:58 22.05.2015.

Zmajlović ima pameti koliko i kose. Njegovo ministarstvo treba ukinut jer ionako niš ne dela bolje bi bilo da se umjesto tog ministarstva razdvoji ministarstvo za obrazovanje i sport na dva jedno za obrazovanje, a drugo za sport !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije