Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravosuđe

Od rata sudova mogao bi profitirati – Branimir Glavaš

glavaš
Arhiva VL
28.05.2010.
u 18:53

Ustavni sud mogao bi donijeti oslobađajuću presudu Osječaninu jer je ista sutkinja sudjelovala u Glavaševu pritvaranju i na njegovu suđenju, što je potaknulo sukob Ustavnog i Vrhovnog suda.

Uoči početka četverodnevne javne sjednice Vrhovnog suda u ponedjeljak, na kojoj će se još jednom raspraviti slučaj osječkih ratnih zločina za koje je Branimir Glavaš osuđen na deset godina zatvora, razbuktao se pravi rat između Ustavnog i Vrhovnog suda, a u tom ratu ulog bi mogao biti, nagađa se, ukidanje Glavaševe presude na Ustavnom sudu!

Pušten diler
Razlog za to bi moglo biti to što je jedna sutkinja sudjelovala u odluci o pritvaranju Glavaša i onda i u njegovu suđenju. Zbog istog tog razloga Ustavni je sud 29. travnja ukinuo presudu kojom je jedan pulski diler već bio pravomoćno osuđen na devet godina zatvora!

Suci Vrhovnog suda vjerojatno će morati zbog takvog stava Ustavnog suda održati i sjednicu Kaznenog odjela jer, ako isti suci ne mogu odlučivati o pritvoru i onda i sudjelovati u vijeću koje donosi presudu, u Hrvatskoj bi trebalo zaposliti još stotine sudaca.

Čak ni Vrhovni sud sad ne bi mogao odlučivati o Glavaševoj žalbi jer su gotovo svi suci Kaznenog odjela već sudjelovali u donošenju nekih odluka u slučaju Glavaš, a na drugim sudovima mogao bi pasti cijeli niz odluka. Promatrači čak tvrde da se Ustavni sud ovim odlukama priprema za Glavašev slučaj, što bi zacijelo bilo previše.

Međutim, sporna odluka Ustavnog suda zbog koje će pravomoćno osuđeni diler ponovno na sud ostavlja mjesta brojnim pitanjima. Naime, Ustavni sud se poziva na presude Europskog suda za ljudska prava, ali ni jedna od odluka na koje se poziva nije slična ovoj našoj, a u jednoj čak Europski sud izrijekom kaže kako “sa stajališta suda, sama činjenica što je neki sudac sudjelovao i u suđenju i u odluci o pritvoru nije dovoljna da bi bilo mjesta strahu od njegove nepristranosti”!

Europski sud uglavnom vidi problem samo ako je riječ o tome da – kao što je to bilo upravo na hrvatskom Ustavnom sudu – netko sudjeluje kao odvjetnik suprotne strane, a onda se kao sudac Ustavnog suda ne izuzme od odlučivanja, što se dogodilo u slučaju Mežnarić, gdje je odvjetnik i sudac bio Milan Vuković. Problem je i ako je netko bio prvo tužitelj, a onda sudac u istom predmetu, što nije potrebno ni objašnjavati.

Velike nevolje
Međutim, ako se budu ukidale presude samo na temelju toga što je jedan sudac bio član vijeća koje je odlučivalo o produljenju pritvora i o presudi, stavilo bi to hrvatsko pravosuđe pred goleme nevolje: puno presuda moglo bi biti ukinuto, a valjalo bi sve sudove, uključujući i Vrhovni sud, popuniti još desecima sudaca...

Ovu odluku Ustavnog suda donijelo je Prvo vijeće za odlučivanje o ustavnim tužbama. Na njegovu čelu je Nevenka Šernhorst, a članovi su Marko Babić, Slavica Banić, Mario Jelušić, Antun Palarić i Aldo Radolović. S izuzetkom Radolovića, svi ostali bili su na neki način bliski aktualnoj vlasti.

Palarić je godinama radio u HDZ-ovim vladama, zadužen za upravu i lokalnu samoupravu, Jelušić je za vladajuću stranku radio pravne poslove, Slavica Banić ušla je u Ustavni sud unatoč tome što je upitno ima li čak i osnovne uvjete.... Bilo bi svakako zanimljivo vidjeti kako bi ova odluka prošla na Europskom sudu.

Komentara 76

OB
-obrisani-
19:14 28.05.2010.

I sta sad ? Ovaj se vraca iz dijaspore a sanader seli u dijasporu.

MM
Mladen Miletić
19:27 28.05.2010.

Glavaševci i prijatelji suda i pametni su spremni i čestiti za EU, Ameri kažu a navodno oni ne lažu Hrvati su dobričine na Balkanu , dosta sakriše dosta smuvaše dosta svoje opljačkaše idalci za EU i NATO što prije to bitnije...

PG
praseca gripa
23:09 28.05.2010.

Dabogda se to dogodilo! To je covjek kojem dugujemo za ovu slobodu sto je imamo,a nasi su ga politicari unistili. Neka se sami nose sa svojim grijehom,ali Bozja kazna je neizbjezna. Kad je spasavao Sanadera bio je vatren i ushicen,aen,a Sanader mu je potpisao smrtnu osudu,sram ga bilo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije