Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Capakova zamjenica:

'Od ovih 4500 novooboljelih danas možemo očekivati da će umrijeti njih 45'

Ivana Pavić Šimetin
Marin Tironi/PIXSELL
27.10.2021.
u 20:25

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin rekla je i da im je prošle godine bilo lakše donositi strože mjere, nego ove kad je cjepivo dostupno i kad se već mjesecima svatko tko god želi može cijepiti, može birati cjepivo.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin rekla je da su brojke novozaraženih velike, ali i dodala kako je sada, kad je na raspolaganju cjepivo, teže donositi strože mjere. Hrvatska je, rekla je, samo u posljednjih mjesec dana imala 47 tisuća novooboljelih.

"Možemo očekivati da od ovih četiri i pol tisuće ljudi koji su novooboljeli, 45 premine u razdoblju ispred nas, kroz sljedećih, mjesec, dva ili tri", rekla je Pavić-Šimetin za Dnevnik RTL-a komentirajući današnje brojke novooboljelih te dodala kako je to "izrazito zabrinjavajuće", a brojke velike, ali i da je donekle utješno to što je u ranije, u drugom valu, smrtnost bila duplo veća.

To govori u prilog cijepljenja, smanjenje smrtnosti je ipak posljedica cijepljenja, a pogotovo cijepljenja starijih građana i građana s kroničnim bolestima, dodala je. Cjepivo je svima na raspolaganju, a tu su i dalje druge mjere koje smo, rekla je, naučili iz prethodnih valova  - da se mora nositi maska, ne izlaziti puno iz kuće, družiti se s poznatim ljudima. 

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a rekla je i da im je prošle godine bilo lakše donositi strože mjere, nego ove kad je cjepivo dostupno i kad se već mjesecima svatko tko god želi može cijepiti, može birati cjepivo. 

"I onda prema građanima koji su to napravili, taj iskorak za sve nas zajedno i za sebe, trebamo na neki način isto biti i fer i podržati ih i onda pokušati imati nekakav suživot bez tih jako strogih mjera", rekla je i dodala kako će doprinos tome biti i nastava online slijedećeg tjedna kad će se i školarci manje kretati i manje ulaziti u kontakt pa bi to moglo pridonijeti.

Ali, ponovila je, najvažnije je da se cijepljenje, da se nosi maska, održava higijena ruku i da se drži distanca.

"S obzirom na to da su ionako praznici prva tri dana onda četvrtak i petak nije možda tako prevelika žrtva, a da se dobije da su učenici devet dana ipak kod kuće, da nisu u prometu, da se ne okupljaju. Jedino je važno da oni paze na to kako će se ponašati kod kuće, da se ne druže puno", zaključila je i dodala kako je škola od esencijalnog značenja za sve nas.

Podsjetila je i na pravilo Svjetske zdravstvene organizacije prema kojem se  škole zadnje zatvaraju, prve otvaraju pa će se toga i držati.

Video: Nove preporuke HZJZ-a: Tko ne mora u karantenu, što napraviti ako ste bili u bliskom kontaktu...

Komentara 6

Avatar Dokman
Dokman
22:07 27.10.2021.

Svaki dan umire od pothranjenosti 4000 više djece nego prije plandemije. Povećao se broj gladnih za 126 milijuna...

ZL
Zlatnipijesak
00:50 28.10.2021.

Ja očekujem da napokon odapne netko od vladajućih ili da bar završi na respiratoru pa da se uvjerimo da je ta bolest stvarno tako opasna kako o njoj stalno trube. Mislim da ne bum to dočekao.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
01:05 28.10.2021.

Ako si cijepila one koji su htjeli skini nam se više...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije