Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godinu dana Tsiprasa

Od grčkog revolucionara ostala samo blijeda sjena

Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives at the National Centre for Public Administration and Local Government in Athens, Greece, January 14, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Foto: Reuters/PIXSELL
27.01.2016.
u 19:45

Potkraj siječnja 2015. vlast je preuzela Syriza s mladim i karizmatičnim Alexisom Tsiprasom – očekivalo se da u Grčkoj ništa više neće biti isto

Alexis Tsipras i Syriza slave godinu dana na vlasti u Grčkoj. Potkraj siječnja 2015. na vlast u Grčkoj došla je Syriza predvođena mladim, karizmatičnim Alexisom Tsiprasom i tada se Grcima činilo da ništa više neće biti isto. Danas, točno godinu dana poslije, sve nade Grka nestale su u prašini, a u Syrizi nema više ni traga nekadašnje revolucionarnosti. O grčkoj drami danas nitko više i ne govori, ali ne zato što je Grčka izišla iz krize, već zato što je u prvi plan isplivala migracijska drama.

Zaboravljeni Varoufakis

Prije godinu dana Yanis Varoufakis, tadašnji Syrizin ministar financija, tvorac grčkog ekonomskog programa i simbol otpora kreditorima, bio je diljem Grčke slavljen kao moderni Che Guevara. Danas se tog markantnog ekonomista koji je na sastanke dolazio bez kravate, vozeći se na motoru, gotovo nitko i ne sjeća. Alexis Tsipras, s druge strane, i dalje je vođa Syrize i premijer Grčke. Tsipras danas sluša naloge kreditora, ali samo toliko da bi osigurao golo funkcioniranje države. O provedbi reformi koje bi pokrenule gospodarstvo gotovo više i ne govori.

Syriza je prije godinu dana, dolaskom na vlast, bila potpuno uvjerena kako će se ostatak Europe, ukoliko Grčka odbaci zahtjeve kreditora, povući u strahu od izbijanja velike financijske krize koja bi potresla cijelu eurozonu. Tsipras i Varoufakis igrali su na kartu da je rizik u slučaju odbijanja pomoći Grčkoj veći za eurozonu nego za samo Grčku. S druge strane, vjerovali su, ako igraju tvrdo i nepopustljivo, Trojka (MMF, Europska središnja banka i Europska komisija) će im ponuditi častan i prihvatljiv kompromis.

Pokopali i Podemos

Varoufakis je nestao s političke scene, Tsipras se transformirao iz radikalnog u relativno blijedog političara. A sve što je Syriza uspjela učiniti u godinu dana jest pokopati izglede ostalih sličnih pokreta u Europi, poput Podemosa u Španjolskoj.

Grčki vjerovnici poručili su jučer Tsiprasu da neće biti ništa od toliko željenog otpisa duga jer od reformi nisu proveli gotovo ništa – osim privatizacije luke Pirej, koja je prodana Kinezima.

>> Grci krešu mirovine i dižu poreze

Ključne riječi

Komentara 12

ZI
zimerman
21:20 27.01.2016.

Sta drugo se moglo ocekivati od krajneg ljevicara ,svi Rade na istom principu, obecavaju ljudima sve besplatno I ljudi nasijedaju na to .Poslije kad se suoce sa istinom onda za sve okrivljuju prosloslu vlast I bogatase, I tako Konstantino truju narod .

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:24 27.01.2016.

A gdje je onaj naš revolucionar od prije neki dan, jel još uvjek sastavlja koalicijsku vladu hrvatomrzaca, kako u njegovoj glavi grmi bože dragi..........nego zna li iko gdje je onaj ministar zmajlović nesto, da mu se nije šta desilo....

MU
Mukowsky
20:00 27.01.2016.

Zašto Srećko Horvat ne izvještava iz Atene? Fali nam malo njegovog revolucionarnog zanosa! Srećkov bauk kruži Europom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije