Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od drugog razreda ide im staž i bit će plaćeni

Učenici će prije zapošljavanja proći intervju i s poslodavcima potpisati ugovor. Na kraju školovanja dobivaju diplomu s opisom kompetencija.
14. rujna 2018. u 19:30 6 komentara 7783 prikaza
Dimnjačar
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Spar, Kaufland, Lidl, Lesnina, Bure poslodavci su koji će s učenicima koji su ove godine upisali prve razrede srednjih škola za prodavače, i to u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Koprivnici, Biogradu na moru, Čakovcu i Darovaru, potpisati ugovor o radu na određeno vrijeme i tako preuzeti obvezu obrazovanja učenika kod poslodavaca čime bi u Hrvatskoj i službeno započeo program dualnog obrazovanja.

Blaženka Divjak Blaženka Divjak: 'Poništeni su natječaji za ravnatelje koji nisu bili raspisani u skladu sa zakonom'

Mora se sklopiti ugovor

Istu mogućnost, za poslodavce kojima budu potrebni, imat će i ovogodišnji učenici prvih razreda koji su upisali Obrtničko i industrijsko graditeljsku školu u Zagrebu birajući smjer za dimnjačare i staklare, kao i oni učenici koji su upisali zagrebačku Obrtničku školu za osobne usluge te varaždinsku Srednja strukovnu školu birajući školovanje za kozmetičara.

Uvođenje dualnog modela obrazovanja koji obuhvaća 13 srednjih škola u četiri kvalifikacije napravljen je u suradnji sa zemljama u kojima takav oblik obrazovanja funkcionira godinama – Njemačkom i Švicarskom.

Štoviše u tim je zemljama dualni model obrazovanja, onaj u kojem učenici uče na radnom mjestu i uz poslodavce, prepušten gospodarstvenicima koji definiranjem tržišnih potreba definiraju ujedno upisne kvote za pojedina zanimanja.

Mislav Balković Mislav Balković Znanje je važnije za gospodarski razvoj od prirodnih bogatstava

Učenici koji su tako upisali navedenih 13 škola u prvom će semestru učiti isključivo teorijski dio zanimanja za koje su se opredijelili, odnosno teorijski će dio učiti dok ne navrše 15. godinu. Prije nego što prijeđu k poslodavcu, morat će se pripremiti za intervju, koji će ujedno biti i selekcijski postupak, jer će poslodavci moći birati najmotiviranije učenike, nakon čega će uslijediti potpisivanje ugovora između učenika i poslodavca kojem će biti definirane kako obveze učenika tako i onoga kod kojeg će učenik izučavati zanimanje. U drugoj i trećoj godini obrazovanja poslodavac će s učenicima sklopiti ugovor o radu na određeno radno vrijeme, učenici će ostvarivati prava koja proizlaze iz radnoga odnosa te će im teći radni staž.

– Učenik koji ne sklopi ugovor o radu, neće moći nastaviti svoje obrazovanje prema modelu dualnog obrazovanja, ali će, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, moći promijeniti ili model obrazovanja ili program obrazovanja – poručili su tako iz Ministarstva obrazovanja.

ilustracija Veliko istraživanje Žene koje imaju mlađeg brata manje zarađuju

Oni učenici koji se izbore za stvarni oblik dualnog obrazovanja, za vrijeme rada kod poslodavaca primat će naknadu.

Mjesečna naknada

– Učenik će ostvarivati pravo na ugovorenu mjesečnu naknadu u svim godinama obrazovanja za dio učenja temeljenog na radu koji će provesti u gospodarskom subjektu, a koji će mu isplaćivati poslodavac s kojim je učenik potpisao ugovor.

U prvoj godini obrazovanja ta će naknada biti zapravo nagrada propisana ugovorom o dualnom obrazovanju i iznosit će najmanje 10 posto prosječne neto plaće ostvarene u prethodnoj godini u gospodarstvu RH. U ostalim godinama obrazovanja ta će naknada biti propisana ugovorom o radu – objasnili su u Ministarstvu obrazovanja.

mesar, mesnica Deficitarna zanimanja Nitko ne želi biti mesar, krojač, agrotehničar i dimnjačar iako se ta zanimanja jako traže

Velika novost za učenike koji će biti obuhvaćeni dualnim modelom obrazovanja jest i činjenica da će škole s gospodarskim subjektima kod kojih će se školovati srednjoškolci zajednički provoditi završne ispite.

– Učeniku će ustanova za strukovno obrazovanje nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja uz svjedodžbu o završnome radu izdavati i dodatak svjedodžbi s opisom ključnih i stručnih kompetencija koje je učenik stekao svojim obrazovanjem za određenu kvalifikaciju i stečeno radno iskustvo, a kako bi bio prepoznatljiv na tržištu rada – zaključuju u Ministarstvu obrazovanja.

Škole s dualnim oblikom obrazovanja:

Prodavač:

1. Gospodarska škola – Instituto professionale Buje

2. Trgovačka škola Zagreb

3. Ekonomska i turistička škola Daruvar

4. Ekonomska i trgovačka škola Čakovec

5. Srednja škola Ludbreg

6. Trgovačka i komercijalna škola Osijek

7. Komercijalna škola Split

8. Srednja škola Biograd na Moru

9. Srednja škola Koprivnica

 

Dimnjačar: Obrtnička i industrijska graditeljska škola, Zagreb 

Staklar: Obrtnička i industrijska graditeljska škola, Zagreb

Kozmetičar:

1. Obrtnička škola za osobne usluge, Zagreb

2. Srednja strukovna škola Varaždin

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • ilicak:

  u svicarskoj prije 40 godina ucenici srednjih skola (strukovnih ) imali su svoju mjesecnu naknadu a kod nss o tome se tek pocelo pricat, pa dok gazde to pridvate proci ce jos 140 godina i za otprilike jos200 godina s tim ce krenuti.

 • Mate06:

  Kolika im je plaća u Lidlu ??? dali znadete ima onih koji rade pa ih pitajte (mi znamo) ... To je jedan vid robovlasništva ... nažalost...

 • Avatar jumanji
  jumanji:

  To je ozbiljan oblik izučavanje zanata. to je moralo već krenuti prije