Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIMJENA SPORAZUMA

Od danas u potpunosti ukinute carine za 11 tisuća proizvoda iz EU

01.01.2009.
u 23:00

Za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz EU-a u BiH od danas je u potpunosti ukinuta naplata carinskih pristojbi, a konkretno se radi se oko 11.000 različitih proizvoda.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević izjavio je da je, kao rezultat primjene privremenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU-om, koji je na snazi od 1. srpnja ove godine, carina ukinuta na uvoz novih automobila s porijeklom iz EU-a, te za proizvode poput kozmetike, traktora, motocikala, namještaja, bijele tehnike, audio i videotehnike, elektorničke opreme i računala, alata...

Kovačević je podsjetio da su se primjenom ovog sporazuma, a u ovisnosti o vrsti proizvoda, carinske stope smanjile na 90 posto, 75 posto ili 50 posto od ranijeg iznosa carine, a za neke proizvode carina je potpuno ukinuta. Napomenuo je da se smanjenje carinskih stopa odnosi isključivo na robu koja ima porijeklo iz EU-a, a ne svu robu koja se uvozi iz EU-a, jer za veliku količinu roba porijeklom iz drugih dijelova svijeta vrši se reeksport preko EU-a i na takvu robu naplaćuje se carina po starim carinskim stopama.

Za određene proizvode carina je već od 1. srpnja u potpunosti ukinuta, i to za proizvode poput sireva, smrznutog povrća, nepržene kave, pšenice, ječma, raži, voćnih sokova, biljnih masti. (f)


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije