Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od danas u funkciji eObnova - digitalni sustav za podnošenje zahtjeva za obnovu

Putem web platforme moći će se ispuniti elektronički obrazac bez potrebe odlaska u državne ustanove, kao i prilaganje potrebne dokumentacije, poput vlasničkog lista, a građani biraju koji obrazac će ispuniti, ovisno što traže
04. ožujka 2021. u 16:16 0 komentara 240 prikaza
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske predstavio je novi sustav za elektroničko podnošenje zahtjeva za obnovu potresom oštećenih zgrada – eObnova.

NAKON 2 MJESECA Pogledajte kako izgleda život u kontejnerskom naselju: 'Ne dam Petrinju ni za 100 Njemačka'

Sustavu će se moći pristupiti putem sustava e-Građani, a za ulaz preko NIAS-a biti će dovoljna vjerodajnica razine 3. Putem web platforme moći će se ispuniti elektronički obrazac bez potrebe odlaska u državne ustanove, kao i prilaganje potrebne dokumentacije, poput vlasničkog lista, a građani biraju koji obrazac će ispuniti, ovisno što traže, je li to konstrukcijska obnova, uklanjanje građevine ili zahtjev za novčanu pomoć.

>> VIDEO Petrinja: Život u kontejnerskom naselju na Sajmištu dva mjeseca nakon potresa

Za sve obrasce obvezan je upis katastarske općine i broj katastarske čestice. Nakon toga bira se status, odnosno je li riječ o vlasniku zgrade/posebnog dijela zgrade odnosno uništene obiteljske kuće ili suvlasniku zgrade/posebnog dijela zgrade odnosno uništene obiteljske kuće. Zahtjev se popunjava odgovorima na pitanja kroz aplikaciju, a odabirom ikone ? prikazuje se opširan opis ponuđenih modela obnove.

Nakon što su svi podaci uneseni i spremljeni, zahtjev se može predati, a zadnji korak prijave je potvrda predavanja zahtjeva. Moguća je i pretraga zahtjeva što je posebice pogodno za upravitelje zgrada. Omogućeno je pretraživanje po više različitih kriterija (po podacima zahtjeva, po podacima o zgradi, po adresi i slično).

Potres u Grčkoj OŠTEĆENE STOTINE KUĆA Strašne snimke: Pogledajte kako se Grčka tresla pri potresu magnitude 6.3

Predani zahtjevi mogu se samo pregledavati, dok se u zahtjevima koji su privremeno spremljeni mogu mijenjati i dodavati podaci. Ako se utvrdi da predana dokumentacija nije dovoljna, korisnik će po pozivu referenta moći dopunjavati svoj zahtjev, a kroz ovaj projekt državna uprava sama automatizacijom razmjenjuje podatke sa temeljnim registrima javne uprave.

U Zagrebu će se do 15. ožujka otvoriti Informativni centar „Obnova“, u kojem će se na jednom mjestu naći službenici Ministarstva, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te djelatnici Pravne klinike. Građani će tamo moći dobiti sve potrebne informacije i savjete, a biti će u mogućnosti i predavati zahtjeve za obnovu.

SLUČAJ DJEVOJČICE IZ NOVE GRADIŠKE
Janjić se oglasila o kaznenoj prijavi: Ispričavam se svima, ne razumijem se u rad Centra za socijalnu skrb
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.