Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODERNIZACIJA U HŽ-U

Od danas novi niskopodni vlak povezuje Osijek i Vinkovce

niskopodni putnički vlak
Foto: Branimir Bradarić
1/6
15.10.2020.
u 14:07

Radi se o dizel-električnom motornom vlaku koji postiže maksimalnu brzinu od 120 km/h, ima 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta

Na vinkovački željeznički kolodvor danas je, u 11.33 sati, po prvi put iz Osijeka stigao novi niskopodni putnički vlak koji će ubuduće spajati željezničku liniju Osijek – Vinkovci. Kako je rečeno radi se o dizel-električnom motornom vlaku koji postiže maksimalnu brzinu od 120 km/h, ima 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta. Uz sve to novi vlak prilagođen je za putovanje u invalidskim kolicima, ima prostor za bicikle,  besplatan pristup internetu, grijanje i hlađenje…

– U okviru svojih mogućnosti HŽ putnički prijevoz nastoji unaprjeđivati uslugu i kvalitetu prijevoza. Stvorili su se preduvjeti i mogućnosti da i u ovom dijelu Republike Hrvatske u okviru cjelovitog projekta modernizacije željeznica uvedemo i jedan niskopodni vlak koji ima sve karakteristike vlaka 21. stoljeća sa svim standardima gdje bi gotovo bilo poželjno da voze na svim prugama u Republici Hrvatskoj. Nažalost, imamo samo pet ovakvih vlakova i pokušavamo to, koliko je moguće, rasporediti ravnomjerno na najfrekventnije relacije, a jedna od njih je upravo Osijek-Vinkovci gdje se godišnje preveze nešto manje od 200 tisuća putnika. Ovaj vlak neće povezivati samo Osijek i Vinkovce nego ćemo pokušati da u svom režimu vožnje povezuje i Županju i Vukovar, rekao je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić koji je bio jedan od putnika koji je i doputovao do Vinkovaca u novom vlaku.

Dodao je i kako je vlak domaći proizvod kao i da vrijedi 33 milijuna kuna.

S Ukićem u vlaku bili su i župani Vukovarsko – srijemske i Osječko – baranjske županije, Božo Galić i Ivan Anušić, koji su rekli kako će se kroz Projekt Slavonija, Srijem i Baranja obnavljati i pruga Vinkovci-Zagreb, Vinkovci-Osijek, Vinkovci ostali pravci. Galić je podsjetio kako su Vinkovci nekada bili najveće željezničko čvorište te da se županijske vlasti zalažu da to ponovno postanu kako bi Vinkovci ponovno postali grad željeznice i grad željezničara kao i važna točka u putničkom ali i u teretnom prijevozu.

– Prijevoz željeznicom je najsigurniji i najjeftiniji, ali je kod nas i najmanje korišten. Nećemo stati na ovome vlaku nego idemo s planom dalje obnove pruga na relacijama Osijek – Vinkovci, Vinkovci – Zagreb i Osijek – Zagreb, rekao je Anušić.

Ključne riječi

Komentara 2

NE
Neo001
16:03 15.10.2020.

Bačeni novac

SA
samoborka
18:36 15.10.2020.

120km/h? Nema šanse da se po ikojoj pruzi u Hrvatskoj vozi brže od 70-80 na sat. A najčešće je riječ o 50ak na sat. A čak i da se može voziti 120km/h,to je u današnje vrijeme modernih željeznica jad i bijeda. HŽ je katastrofa, dno dna, carstvo lopovluka, korupcije i nerada, i nikome ništa. Ne dao Bog da se ijedan strani turist odluči doći u Hr vlakom, pogotovo ne netko koga ja poznajem. Propadneš u zemlju od srama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije