Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sustav
Povratak na članak

Od 2020. cestarinu ćemo plaćati pri brzini od 80 kilometara na sat?

Obračun cijene cestarine morat će biti prema prijeđenom kilometru, a novi sustav bit će ili unaprijeđeni ENC ili satelitska naplata

Komentari 63

BF
bf2
15:21 05.06.2018.

za pretpostaviti je da ćemo i dalje imati jednu od najskupljih cestarina u EU,što se posebno odnosi na ljude koji često koriste autoceste (o godišnjim vinjetama mi možemo samo sanjati...)

VL
OV
Ovozemaljski
16:12 05.06.2018.

Naplata neka ide po kilometru, pa onda bi se mogli dosjetit da luksuzniji auti placaju vise po prijeđenom km, onda ako si manjinac, branitelj, policajac, bivsi saborski zastupnik dobijes popust od 50% na svakoj trecoj dionici srijedom i petkom, onda se dosjetite da dizelasi placaju vise od benzinaca, onda se sjetite sve to malo poskupit vikendima, pa se sjetite da automobili koji ispustaju vise od 27mg/1.4^ cestica u atmosferu moraju malo podebljat to placanje, pa se sjetite da bi automobili na elektricni pogin mogla placati manje cestarinu pod uvjetom da auto ima motor koji se cuje barem 50 decibela, a znamo da se elektricni ne cuju, to sve skupa ce nam dolaziti na naplatu tako da ce Fina ili banke uzimati proviziju, a vi cete se onda opet sjetit to sve malo s vremena na vrijeme poskupit! Ne volim socijalizam, ali ni ovaj nas kapitalizam mi ne pježa, kako je krenulo morat cemo opet konje uzjahat!😊

VL
CA
Cafa
18:17 05.06.2018.

A i ta naplata cestarine je nerješiv problem. Kad su krenule rasprave, prije 7-8 GODINA?

VL
DP
DPDP
18:22 05.06.2018.

ja sam prijevoznik i vozim samo po hrv. jesam za naplatu po kilometru ali do nekih 3000 km .sve preko toga gratis. sa ovakvim cijenama a spominju se i poskupljenja ( za kombi vozila ) odo ja na stare ceste. i ovako godišnje plaćam toliko da glava zaboli. a onda će se svi pitati zašto prijevoznici dižu cijene koje onda poskupljuju sve .

VL
TO
tomislav10
15:27 05.06.2018.

Pa koji su to konzultanti po redu koji izmišljaju (ili prepisuju) način naplate cestarine i uzimaju masnu lovu!! Uvedite elektroničke vinjete kakve ima Slovačka i kraj priče. Ovakvu naplatu kakvu mi imamo ima svega par zemalja u Europi i kod njih (nas) su cestarine najskuplje. najskuplje cestarine, najskuplji auti, najskuplje osiguranje, gorivo među skupljima u Europi, porez na prijenos automobila kojeg većina zemalja niti nema...

VL
TY
Tomoyuki_Yamashita
16:29 05.06.2018.

Totalna je glupost izmišljati uređaje za satelitsku naplatu kad 99% građana i turista posjeduje smartphone i dovoljna je aplikacija za mobitel slična Uberu. Onaj tko nema smartphone ili se boji da će se baterija ugasiti može prije puta unijeti rutu i platiti za svoju registraciju auta na svakoj benzinskoj (ugovoriti s benzinskim postajama naplatu rute cestarine od A do B točke s unosom registracije vozila) ili putem smartphona. Na svakom izlazu staviti kamere i odmah alarmirati policiju ako cestarina nije plaćena. Koliki bi bio trošak kada bi za 18 milijuna turista koji posjete Hrvatsku morali davati/kupovati poseban ENC uređaj ili neki uređaj za satelitsko praćenje? Uneseš lijepo prije puta rutu, platiš i miran si. Ili ostaviš mobitel upaljen i aplikacija prati ulaz/izlaz...

VL
Avatar siva_sova
siva_sova
19:12 05.06.2018.

bilo bi lijepo da umjest 100 kn cestarine plačamo 50 kn ,jer ovih 50 kn viška ide za sve ono što je hadeze pokrao...

VL
DU
Deleted user
15:40 05.06.2018.

Ne znam za EU ali u USA vec postoji sistem koji odgovara uslovima nevedenim u clanku. Vozila se krecu brzinom od preko 100 km/h kada prolaze kroz "kapije" na kojima su instalisani citaci elektronske opreme u voziu. U drzavi Illinois taj sistem se zove IPass ali je kompatibilan sa sistemima u svim ostalim saveznim drzavama gde se naplacuje putarina. Novac se skida sa kreditne kartice ili sa bankovnog racuna. Sistem ENC je uzsno spor i neefikasan i treba ga menjati.

VL
C0
cos 01
15:20 05.06.2018.

Nema veze , važno da se plati. Prvo gradnja, pa kamati, razna bojanja tunela i tek onda cestarina.

VL
OG
Oglasivac277
19:35 05.06.2018.

U sezoni na dnevnoj bazi na hrvatskim autocestama prodje izmedju 50 i 60.000 vozila a vikendom cak 70.000 vozila ! Uprava koja sa tolikim ogromnim priljevom novaca mora dizat cestarine i nemoze rentabilno poslovat nije nego za momentalnu ostavku. Istina je da je u hac-u previse hdz-ovih uhljeba a Butkovic kakav je nesposoban najlakse podic novi kredit

VL
SE
sekator2
16:03 05.06.2018.

Aha! Opet netko treba napuniti džepove. Naši nemaju stručnjaka koji sami mogu osmisliti sistem naplate cestarine. Sada će angažirati strance koji će opet angažirati naše kao podizvođače. Ako mi to nismo u stanju kako to da su opet naši stručnjaci angažirani na projektu. Nema boljeg načina za isisavanje novca od intelektualnih usluga. Potpuno su izgubili sram. Referendumi su ih izludili pa hvataju što se uhvatiti da i više to niti ne skrivaju. Ako treba zakoni se mijenjaju preko noći. Domoljubno i vjerodostojno. Ima Beljak pravo. Obznana!!

VL
MO
matK.O.
15:35 05.06.2018.

bit će to ili one vinjete koje je Butko obečao još na početku mandata ili neko sa je*eno spretnim prstima da ti moze raskusurat stotku pri brzini od 80km/h

VL
Avatar anlaser
anlaser
18:59 05.06.2018.

Naši "stručnjaci" su toliko prepametni da nisu u stanju napraviti/izračunati projekciju i zaradu od prometa na auto cestama a sa svrhom bolje protočnosti prometa. Uskoro će nam trebati konzultanti i za pišanje i sr...e kao da ga nemamo već previše.

VL
BE
Beppi
19:11 05.06.2018.

A kako će stranci koristiti taj superbrzi ENC koji se u Europi koristi već 30 godina.

VL
BL
bellator luminis
20:04 05.06.2018.

Topla voda je davno izmišljena a naši je uvijek iznova izmišljaju zbog svoje pohlepe!! Ljudi danas putuju svemirom a našima je problem riješiti naplatu cestarine(neš ti problema), to govori sve o našim političarima. Oni su elitni uhljebi i varalice nije njima do napretka, oni su jednostavno nesposobni za bilo kakav napredak koji bi išao u interesu naroda! Oni samo razmišljaju kako napuniti proračun. Mozak bi im eksplodirao od naprezanja kad bi nešto samo i pokušali napraviti za opće dobro.

VL
EU
EURUSD
17:55 05.06.2018.

hehe kako je krenulo svi ćemo mi to plaćati u DE I IRELAND

VL
DU
Deleted user
18:23 05.06.2018.

Autoceste se ne grade samo zbog profita već zbog razvoja privrede,bržeg transporta i samog komfora građana.Vignete valjaju u Austriji,Švicarskoj,Sloveniji i dobro posluju ali kod komunističkih uhljeba neide drugačije.Oni samo osmišljaju kako isisati novac iz Hrvatske i iz većinom novčanika hrvatskih državljana.Trebalo bi sve skupa sabrati i oduzeti koliko su koštale izgradnje,održavanje i koliko je do danas bilo naplate.Vjerujem da je tu nešto poput Agrokora samo je u pitanju državna firma.

VL
Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
08:06 06.06.2018.

Svejedno koji sustav dodje-opet cemo imati najskuplje cestarine u EU

VL
Avatar utunelu
utunelu
07:11 06.06.2018.

pojeli bi vlastito govno da nemate kompleks da nekoga posto potom morate nadzirati...!!!gps sustav..mogu ca iscupati kad izades a autocest?

VL
DU
Deleted user
00:52 06.06.2018.

ukinite cestarinu za hrvatske građane koji su platili izgradnju autoceste kroz trošarine u gorivu....

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.