Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA UNIJA

Od 2015. cijene roaminga jednake domaćima i za Hrvate

Neelie Kroes
AFP
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
06.07.2011.
u 14:42

Ako se to ne postigne tržišnim natjecanjem, EK će izjednačavanje cijena propisati obvezujućom uredbom

Ni hrvatski građani neće od 2015. godine, u kojoj će već biti građani Europske unije, morati strahovati od računa za mobitel nakon povratka s puta u inozemstvo. U toj će se godini, naime, cijene poziva, SMS-poruka i prijenosa megabajta podataka u roamingu morati spustiti na razinu onih u domaćem telekomunikacijskom prometu, objavila je u srijedu potpredsjednica Europske komisije zadužena za digitalnu agendu Neelie Kroes.

Ona očekuje da će se to postići tržišnim natjecanjem koje EK uvodi i na područje roaminga izravno s europske razine obvezujućom uredbom. Prema njoj će putnici u roamingu moći slobodno odabrati najpovoljnije pružatelje usluga, uključujući i virtualne kojima će operateri morati dopustiti pristup svojim mrežama, umjesto onih koje im danas nameću domaći operateri s kojima imaju ugovor. Pri tome neće morati mijenjati SIM-karticu ni broj. Ako cijene roaminga do tada ipak same od sebe ne padnu na domaću razinu, EK će ponovno uredovati te ih takvima propisati.

U međuvremenu, da operaterima omogući "meko slijetanje", EK je propisao da se od 1. srpnja 2012. cijena megabajta u roamingu ograniči na najviše 90, godinu dana kasnije na 70, a od srpnja 2014. na najviše 50 eurocenta po minuti. U istim razdobljima smanjivat će se i cijene odlaznih poziva, na najviše 32, 28 pa 24 centa, dolaznih na 11 u 2012., pa na 10 u 2013., razinu na kojoj će se zadržati, dok će cijena SMS-a od 2012. pasti na 10 eurocenta.

U telekomunikacijski preskupoj Belgiji je, međutim, cijena minute razgovora u domaćoj mreži skuplja od novopropisane u roamingu. Povjerenica Kroes nije znala novinarima odgovoriti kako razriješiti taj apsurd. Vjerojatno će mnogi Belgijci stoga pohrliti sklapati telekomunikacijske ugovore preko granice pa da kod kuće jeftinije razgovaraju u roamingu na inozemnim mrežama. 

Komentara 6

DR
dreamteam
15:18 06.07.2011.

Čim prije stati na kraj tim lopovima u telekomunikaciji

SA
santos008
15:39 06.07.2011.

Ova gospodja je jedna od najpostenijih eu-parlamentaraca ,iako je Holandjanka izrekla je holandskim firmama u zadnjih par godina oko milijardu eura kazne.

KE
Kex
15:45 06.07.2011.

ovaj i onaj zakon koji EU donosi o tome da svi mobiteli moraju imati isti standardizirani punjac je najbolji primjer kako zakonodavac kada to zeli moze sasvim efikasno urediti neko podrucje i jednostavno zakonom prisiliti kompanije i ostale koji zaradjuju na potrosacima da se njima i prilagode. dakle firme zaradjuju i zaradjivati ce i dalje, a na zakonodavcu je da im propise koja su pravila igre ako to zele. i kad ih se dovede u \"prilagodi se ili nestani\" situaciju naravno da ce se prilagoditi i to uz prijelazni rok kao i u ovom slucaju. a ne kod nas...ako se i donese neki zakon on se ne postuje, niko ni ne pazi dal se provodi ili ne, ljudi tu i tamo protestiraju ali uglavnom odustanu jer vide da nema smisla, oni koji imaju para i utjecaja ionako uglavnom kroje zakone kako im pase, a i ako im neki nepase jednostavno ga igoriraju jer sankcija najcesce ili nema ili su toliko male da im je svejedno ili su toliko spore (a.k.a. sudski procesi) da im je opet svejedno. drugim rijecima - ja cu radit kako ocu jer mogu, a ti me tuzi pa ces se vise namucit s sudom nego samnom :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije