Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novac za Srbe

Od 20 milijuna, Pupovac ne nadzire samo 715.000 kuna

Milorad Pupovac
Duško Jaramaz/PIXSELL
15.12.2012.
u 12:00

Srpsko narodno vijeće nakon dvije godine održava skupštinu i mora podnijeti financijski izvještaj.

Najžešća kritika na račun Milorada Pupovca dolazi od njegovih političkih protivnika unutar srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj zbog, tvrde, monopoliziranja novca koji se za potrebe srpskih institucija daje iz državnog proračuna.

Napokon skupština SNV-a

Pupovac je predsjednik krovne institucije, Srpskog narodnog vijeća, koje je u 2012. dobilo dvije trećine novca namijenjenog srpskoj manjini, no kako politički, saveznički ili praktično nadzire i trošenje novca u ostalim institucijama, može se reći da se njega ne pita jedino za 715.000 kuna koje dobiva njegov politički oponent Veljko Džakula, predsjednik Srpskog demokratskog foruma.

Džakula je zadnji put bio u sukobu s Pupovcem jer je otišao na obilježavanje Oluje u Knin. On godinama tvrdi da “Pupovac nelegalno i nelegitimno raspolaže novcem jer ne poštuje ustavnu obvezu da jednom godišnje održe skupštinu koja mora verificirati trošenje novca”. Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer još je ljetos poslao upozorenje manjinama da moraju dostaviti izvješća jer će inače ostati bez novca. Pupovčevom SNV-u dan je rok do rujna. Iz SNV-a su se, kaže Tolnauer, dvaput ispričali, ali će napokon danas održati skupštinu (nakon dvije godine) i vjerojatno podnijeti izvješće. Nikola Lunić, predsjednik Srpskog društva Privrednik, koje financira učenike i studente iz uglavnom “povratničkih” područja, upozorava da su učeničke i studentske stipendije – 400 i 800 kuna na mjesec – za ovu školsku godinu upitne jer su “donatori povukli novac”.

Stradale stipendije

“Privredniku” za 51 stipendiju treba 300.000 kn pa Lunić organizira donatorsku večer pod pokroviteljstvom predsjednika Josipovića. U srpskoj zajednici čuje se da je novac blokirao SNV jer je u tijeku spor SNV-a i Privrednika o povratu dviju zgrada u centru Zagreba (Gajeva 15 i Preradovićava 18). Povrat je dogovoren još dok je SDSS bio u koaliciji s HDZ-om, no kako je riječ o vrijednih 10.000 kvadrata u središtu Zagreba, spor je u tome tko će preuzeti brigu o imovini. I zbog toga djeca ne mogu dobiti 300.000 kn za skromne učeničke stipendije, dok se u srpskim institucijama vrti 20 milijuna kuna.

>>Pupovac: Hrvatski sudovi nisu ni profesionalni ni nepristrani

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
12:25 15.12.2012.

skinuti i njega s trona, dojadio je...

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:48 15.12.2012.

jos jedan profiter..

TR
Trempetich
14:46 15.12.2012.

Jel tom Pupavcu ikad išta paše?....ja imam osjećaj da se taj tip buni i kad mu je šta ja znam.....zeleno na semaforu i nema gužve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije