Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pusić: Oni koji misle da je Hrvatska ugrožena zemlja trebaju promijeniti psihologiju

Pusić: Hrvatska je lider europske integracije jugoistočne Europe, to je naš vitalni interes
05. ožujka 2015. u 10:45 66 komentara 5410 prikaza
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Premijer Zoran Milanović na početku današnje sjednice Vlade komentirao je prijedloge o devalvaciji kune, o čemu se pričalo na nedavnoj HDZ-ovoj ekonomskoj konferenciji. Milanović je već prije izrazio snažno protivljenje takvom prijedlogu, što je na sjednici ponovio.

– Što se tiče tečaja kune i stava ove Vlade, tečaj kune je nešto što Hrvatska 20 godina brani i to radi relativno lako. Ogroman je ulog u tome, to radi i HNB, ima dobre devizne rezerve – rekao je Milanović.

– S obzirom na to da smo čuli da neki u Hrvatskoj misle o rušenju u odnosu na euro, ponovit ću dvije stvari. To bi uzrokovalo ogromne probleme zaduženima u eurima i švicarcima, a ono što je možda još veći problem je stvaranje iluzije da se na taj način može postići konkurentnost hrvatskoga gospodarstva. To je pogrešno – rekao je Milanović, dodajući da to mogu raditi na počecima industrijskog razvoja, što Hrvatska nije, te da su to radile države poput Grčke i južnoeuropskih zemalja prije nego što su ušle u eurozonu pa su to skupo platile. Milanović je rekao da Hrvatska konkurira, naročito u turizmu, te da nam trebaju stabilna kuna, konkurentnost i ulaganja.

– Ovo je ozbiljna stvar i molim one koji se s time olako poigravaju da shvate posljedice svojih izjava – rekao je Milanović.

– Dakle, ne se igrati s kunom. Tu mantru slušamo već 20 godina i nećemo nikada krenuti tim putem – poručio je, dodajući da bi se time izjednačili s nekim afričkim državama, što, kako je rekao, možda i odgovara nekim konzultantima.

– Ispričavam se na ovom predavanju, ali je potrebno i treba ga ponavljati stalno. Tko želi drugim putem, neka to jasno kaže. To je put nazadovanja. Ovo je jedini pravi put – rekao je Milanović.

Ni za rata nismo ugrožavali EU

Usvojen je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izjave o spremnosti za početak postupka Schengenske evaluacije. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je da je pristupanje Schengenskom području strateški cilj Hrvatske te da će izjavu o spremnosti predati 12. ožujka.

– 1. srpnja 2015. je prvi dan kada možemo aplicirati za Schengen – rekao je Ostojić.

– To je jako važna stvar, naše obećanje građanima, ne prazno obećanje. To znači da se vanjske granice Europske unije, odnosno schengenskog dijela EU, pomiču na vanjske granice Hrvatske – rekao je Milanović, dodajući da je ekonomski i psihološki važna stvar da građani Hrvatske mogu putovati po cijeloj EU kao po Hrvatskoj, bez ikakve kontrole i nadzora.

Hrvatska je mala država, Hrvatska ne predstavlja nikakav veliki ni ozbiljni emigracijski faktor za druge članice. Dakle, malo nas je. Relativno smo stabilno tržište rada. Ni za vrijeme rata nismo ugrožavali te države – rekao je Milanović.

– Neću reći da držimo palčeve, ali idemo taj posao ozbiljno napraviti do kraja – dodao je.

 

Usvojeni su i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu te Nacrt prijedloga zakona o izmjeni Zakona o prikupljanju, obradi, povezivanju, korištenju i razmjeni podataka o primicima i javnim davanjima po osiguranicima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

Usvojen je Prijedlog zaključka o Prioritetima Vlade Republike Hrvatske u institucijama Europske unije. Potpredsjednica Vlade Vesna Pusić rekla je da će prioriteti biti zapošljavanje, povećanje investicija te daljnji razvoj energetske unije. Komentirajući to, Milanović je rekao kako je to najbolje rješenje za probleme koje Hrvati u BiH objektivno imaju.

– Ono što mi radimo je da inzistiranjem na aktivnijem pristupu Europske unije BiH rješavamo i institucionalne i životne probleme koje Hrvati u BiH imaju. To su činjenice pred kojima ne treba zatvarati oči, ali isto tako ne treba davati populistička obećanja – rekao je Milanović. Napomenuo je da će europska integracija BiH trajati, ali je to jedini način.

– Hrvati u BiH su hrvatski državljani, dakle državljani EU. Pomozimo im na konstruktivan način. To radimo već tri godine – rekao je Milanović.

Ne vizama za Srbiju

Komentirajući Prijedlog odluke o isporuci robe iz strateških robnih zaliha za potrebe pučkih kuhinja u Gunji i Drenovcima, Milanović, koji je i sam nedavno jeo u pučkoj kuhinji u Gunji, rekao je da opskrba hranom neće doći u pitanje te je zamolio one koji "talasaju vodu" da to ne čine.

Govoreći o prijedlogu odluke o uvođenju viza za građane Srbije zbog nedjelovanja vlade te države na aktivnosti ratnog zločinca Vojislava Šešelja, što je predložio zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Šimunović, Vesna Pusić rekla je da je to direktno protiv odluke EK, uredbe iz 2001. kojom je Srbija stavljena na popis trećih zemalja čiji državljani ne trebaju vizu za prelazak vanjske granice EU i kao takva je važeći zakon u RH. Stoga bi se uvođenjem viza formalno-pravno gledano kršilo pravne propise RH i EU.

– Što se sadržajnog dijela tiče, mislim da je krajnje vrijeme da oni koji još smatraju da je Hrvatska neka nikakva, mala, ugrožena zemlja koja se stalno treba braniti promijene psihologiju. Hrvatska je lider europeizacije jugoistočne Europe. Ona je lider europskih transformacija u zemljama u ovom dijelu Europe, to je naš vitalni interes i naš je vitalni interes da sve zemlje u okruženju dosegnu standarde EU. To je najbolja sigurnosna politika Hrvatske. Jesu li one dosegle te standarde? Nisu! Zato i nisu članice EU. Trebamo li mi s njima surađivati i dovesti ih do razine na kojoj ispunjavaju te kriterije i mogu funkcionirati? Naravno da je to naš vitalni interes i u tom smislu mi nismo ni na koji način ugroženi, prestravljeni, nego taj proces vodimo i tim procesom doprinosimo vlastitoj sigurnosti. Ne trebamo se napuhavati preko svojih granica, ali moramo biti svjesni i svoje objektivne važne uloge u tom procesu u cijeloj regiji – rekla je Pusić.

>> Hrvatska u EU šalje izjavu o spremnosti za Schengen

>> 'Ostat će zapisano srebrnim slovima da je Vlada obnovila kuće'

Duvnjak više nije član Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište

Na zatvorenom dijelu sjednice između ostalog je zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora, za što su i osigurana sredstva iz proračunske zalihe.

Luka Duvnjak razriješen je dužnosti člana Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište te je Jan Marinac imenovan novim članom. Nova pomoćnica ravnateljice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, za vještačenje, je Eos Martinac.

Radi isteka mandata u Hrvatski sabor su na donošenje upućeni prijedlozi za razrješenje dijela članova Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, i to Bojane Hribljan, Ljiljane Radobuljac, Dubravke Miljković, Nikole Pastuovića, Eli Pijace Plavšić, Vlade Prskala i Tomislava Reškovca. Za imenovanje novim članovima, na temelju provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu, predloženi su Vlatka Domović, Goran Sučić, Viktorija Nevistić, Dalibor Sumpor, Josip Kličinović, Ana Štefanec i Marijan Šimeg.

Na osobni zahtjev razriješena je Gordana Simonović, članica Upravnog vijeća HINA-e te je u Hrvatski sabor na donošenje upućen prijedlog za imenovanje novog člana iz reda stručnjaka za medije, Vladimira Lulića, na temelju provedenog postupka po objavljenom javnom pozivu. Privremena ravnateljica Zavoda za unaprjeđivanje zaštite na radu Ana Šijaković razriješena je te je na temelju provedenog javnog postupka po raspisanom javnom natječaju Vitomir Begović imenovan novim ravnateljem.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • ćaćaća:

    stručnjak zvani plan 21 :))

  • korlat:

    Milanoviću učini nešto za državu korisno, nemoj samo strašiti ljude. Pa samo to radiš u zadnje vrijeme

  • than:

    Bas me zanima koliko ce danas izmisliti novih agencija, odbora i slicnoga. Treba pozaposljavati partijski kadar da se dobiju dobre otpremnine kada se izgube izbori.