Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HURS Ustavnom sudu

'Očitujte se o ustavnosti valutne klauzule, već 4 godine sjedite na spisu!'

švicarski franak
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
16.01.2015.
u 13:35

Iz HURS-a ponavljaju apel za konačnim očitovanjem Ustavnog suda o ustavnosti valutne klauzule

Povodom novog udara na standard dijela građana izazvanog divljanjem tečaja švicarskog franka u odnosu na kunu, Hrvatska udruga radničkih sindikata poziva Ustavni sud RH da konačno stane u obranu ustavnih načela suvereniteta i jednakosti svih pred zakonom, 'a time i oštećenih građana od beznađa i bijede u koje ih se nepravedno i bezdušno gura'.

 - Ustavni sud takvo što trebao bi učiniti i bez nečije inicijative, budući da je ovlašten pravni poredak braniti od protuustavnog zakonodavstva. Budući da smo izgubili i iluziju da bi takvo što mogli dočekati, podsjećamo Ustavni sud da smo još u siječnju 2011. godine podnijeli prijedlog za ocjenu suglasnosti valutne klauzule, odnosno odgovarajućeg članka Zakona o obveznim odnosima s Ustavom, koji je čak i po dinamici hrvatskog sudovanja mogao biti već riješen, čime bi jučerašnji potresi bili navrijeme prevenirani. Činjenica je da u Hrvatskoj trenutno ima preko 64 tisuće blokiranih građana kojima se navrijeme nije pomoglo pa se sada smišljaju modaliteti pomoći kojima država nastoji nadomjestiti pravovremenu reakciju koja bi državi sačuvala mnogo novca, i što je još važnije – građanima sačuvala dostojanstvo, poručuju iz HURS-a

 - Daljnjim neradom Ustavnog suda taj broj može samo rasti, što nikome ne može biti u interesu. Stoga ponavljamo apel za konačnim očitovanjem Ustavnog suda o ustavnosti valutne klauzule. Provjetrite ladice s neželjenim spisima i opravdajte privilegije poštenim radom – to vam je posao, apeliraju sindikati.

>> Švicarski franak preko noći skočio sa 6,39 na 7,4 kn!

>> Franak: Jedino rješenje je ukidanje valutne klauzule, Lalovac: Banke su spremne pomoći

Komentara 4

VU
vulica
21:39 16.01.2015.

Po Hrvatskom Ustavu platežno sredstvo u Hrvatskoj je Kuna a ne Euro ili Franak.Hrvatsku vode korumpirani kriminalci i to je to.

MS
mare_split
22:33 16.01.2015.

Strpljen spašen! ... Šalim se! I ja sam podnila jedan zahtjev za ocijenu ustavnosti jednog zakona što nije rješeno tijekom skoro četiri godine! U međuvremenu je, od 1.1. 2015. nasnagu stupio novi/ISTI zakon u kom nema ničeg NOVOG, valjda kakoo bi se i opet pravosuđe i suluda psihijatrija mogli iživljavati nad nevinim ljudima i nad njima provoditi bio-medicinska 'istraživanja' (ozakonjena tim zakonom!) !!!

DU
Deleted user
18:10 16.01.2015.

Nije to obiteljski zakon nego tamo neki građani Koliko imamo upravnih tijela, raznih komisija i odbora pri Vladi, Saboru, koliko zastupnika...a nitko od njih ni da zucne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije