Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKI VEĆ DANAS KREĆU

Očekuju se gužve zbog kraja škole i produljenog vikenda: 'Započinje nova ljetna turistička sezona'

Velike gužve na cestama pred naplatom Lučko u oba smjera
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
21.06.2023.
u 15:15

"Zbog povećanog prometa na autocestama, na žalost se povećava i broj prometnih nesreća, stoga ističemo važnost odgovornog ponašanja u vožnji. Najčešći razlozi prometnih nesreća su neprilagođena brzina, umor, nepažnja vozača ili vožnja pod utjecajem alkohola", poručuju Hrvatske autoceste

U Hrvatskoj se sutra, 22. lipnja, obilježava Dan antifašističke borbe. S obzirom na to da praznik "pada" na četvrtak, očekuje se kako su ga mnogi građani spojili s vikendom kojeg će iskoristiti za odlazak na putovanja. Upravo zbog nadolazećeg produljenog vikenda, Hrvatske autoceste (HAC) ističu kako se očekuje značajno pojačan promet na svim glavnim autocestovnim pravcima. Pojačani promet u smjeru Dalmacije i Slavonije, kako navode, očekuje se već danas u popodnevnim i večernjim satima te u četvrtak tijekom dopodneva. Pojačani promet prema unutrašnjosti, odnosno povratak s destinacija, očekuje se u nedjelju u popodnevnim i večernjim satima.

"Zbog povećanog prometa na autocestama, na žalost se povećava i broj prometnih nesreća, stoga ističemo važnost odgovornog ponašanja u vožnji. Najčešći razlozi prometnih nesreća su neprilagođena brzina, umor, nepažnja vozača ili vožnja pod utjecajem alkohola", poručuju Hrvatske autoceste. Napominju kako na autocestama još uvijek ima i radova. Primjerice, na dionicima autoceste A3 i A6 određena su prometna ograničenja koja zbog kompleksnosti nije moguće ukloniti.

Uoči produženog vikenda, kod Donje Zdenčine na autocesti A1 zapalio se automobil. Između naplatne postaje Demerje i čvora Donja Zdenčina u smjeru Dubrovnika dogodio se danas lančani sudar. Prema podacima HAK-a od 15 sati, nakon očevida na autocesti A1 na 12+500 km, vozi se po dva prometna traka uz zastoj i kolonu do prilaza čvoru Lučko na zagrebačkoj obilaznici, dva kilometra iz smjera čvora Buzin i jednog kilometra iz smjera Zagreb Zapad. "Vozačima savjetujemo da koriste alternativne pravce", poručio je HAK. Zbog povećane gustoće prometa usporeno u koloni vozi se na DC1 kod Rakovog Potoka i Gornjeg Stupnika. Kolona vozila na riječkoj obilaznici na izlaznom kraku čvora Učka u smjeru Istre i Opatije duga je oko dva kilometra. 

VEZANI ČLANCI:

Autocesta A3

Kolona i veći zastoji očekuju se za produljeni vikend na ZG obilaznici i dionici između naplatne postaje Zagreb istok i čvora Križ, gdje se izvode kompleksni radovi sanacije kolnika te nije moguće ukloniti privremenu regulaciju prometa. Na ovoj dionici od čvora Dugo Selo – čvor Križ promet se vodi novoobnovljenim kolnikom u smjeru Lipovca. Promet u smjeru Lipovca odvija se dvjema suženim prometnim trakama, dok se promet u smjeru Zagreba  vodi jednom prometnom suženom trakom.

Autocesta A6

Na dionici od čvora Delnice do čvora Vrata traju radovi sanacije kolnika i betonske ograde na vijaduktu Golubinjak u smjeru Rijeke, zbog čega je za promet zatvoren kolnik u smjeru Rijeke, a promet se vodi dvosmjerno kolnikom u smjeru Zagreba na način da se promet u smjeru Zagreba odvija dvjema suženim prometnim trakama, dok se promet u smjeru Rijeke vodi jednom prometnom suženom trakom. Na ostalim autocestama gdje su u tijeku radovi ne očekuju se zastoji zbog radova, osim u slučaju prometne nesreće, navodi HAC.

"Korisnicima savjetujemo da i prije, ali i za vrijeme putovanja kontinuirano prate stanje i uvjete na cesti te da vožnju i putovanje prilagode uvjetima na cesti na prometnom servisu HAK-a ili web stranici www.hac.hr. U slučaju izvanrednih situacija u prometu korisnike ćemo obavijestiti putem prometnog servisa HAK-a i radio postaja, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Korisnicima je za sve dodatne informacije na raspolaganju i besplatni info telefon 0800 0422", poručio je HAC. 

VEZANI ČLANCI:

Prometna prognoza HAK-a

Na nadolazeći produljeni vikend osvrnuo se i Hrvatski autoklub (HAK) koji je objavio svoju prometnu prognozu. Naime, HAK napominje kako bi se veće gužve ovih dana mogle stvarati i zbog kraja školske godine.

"Uz najavljenu povoljnu vremensku prognozu, ali i zbog kraja školske godine u srijedu 21. lipnja, mnogi će dobiti par razloga više za odlazak na kratki odmor od par dana zbog produženog vikenda, dok će neki krenuti na pravi ljetni godišnji odmor. U nekim susjednim državama također započinju školski praznici. Baš kao i kod nas, praksa vezivanja praznika i vikenda uobičajena je u većini zemalja Europe, a ciljna skupina obitelji s djecom je osobito motivirana putovati u razdobljima školskih praznika zbog čega očekujemo određeni priljev vozila u Hrvatsku. Stoga očekujemo da bi već u srijedu 21. lipnja dobar dio putnika iz unutrašnjosti mogao krenuti prema moru", ističe HAK.

"Stoga, možemo konstatirati da već polovicom ovog tjedna započinje nova ljetna turistička sezona, ali i dani s pojačanim prometom na našim cestama", dodaje se te ističe kako će glavina tog prometa ići prema jugu. 

"Na izlasku iz Zagreba su moguće gužve na gradskim prometnicama i glavnim izlaznim cestovnim pravcima kao i kraća čekanja na ulasku na autocestu A1 u Lučkom. Na frekventnim prometnicama, posebno onim dijelovima s radovima u tijeku, oko turističkih središta u priobalju, kao i u lukama gdje pristaju trajekti mogu se stvarati kolone i zastoji", smatra Hrvatski autoklub.

VIDEO Porast temperature u parkiranom automobilu: Za 22 minute sa 25 na 50 stupnjeva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije