Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ginekolog prof. dr. Velimir Šimunić najavio
Povratak na članak

Očekujemo prve bebe iz zamrznutih jajnih stanica

Ako statistički rezultati do 1. svibnja pokažu manje uspješnih medicinskih oplodnji, HSLS će javnosti predočiti svoj prijedlog zakona o oplodnji.

Komentari 18

OB
-obrisani-
19:08 19.01.2010.

Prvo, naslov je glup, jer su se bebe i prije rađale iz ove metode ( zamrzavanja). Druga stvar je to što će ovaj zakon pasti to uopće nije pitanje, a do tada parovi strepe i plaćaju cca 20.000 kn postupak u Mariboru. E sada ćete pitati odakle ima pare . Vjerujet diži kredite, jer će dati i zadnju kunu da se vrate u normalan život, jer su trenutno u sten-bay-u. Onaj ko nema uvjete za kredit, ići će u Hrvatskoj na postupak ... jer nema drugoga izbora!

VL
OB
-obrisani-
23:21 19.01.2010.

Ovo sa umjetnom oplodnjom je velika sramota,sad svi hrvati idu u Maribor ili u Prag ili u Austriju,ispitajte novinari koliko su do sad hrvati ostavili novca za ove postupke po tim zemljama ,to je jako velik novac!Nemoralno je da država odlućuje ko ima pravo na dijete a ko nema -a trebala bi se zapitati i crkva u hrvatskoj zar ćemo za 10 godina svećenike uvozit iz vana!

VL
MK
mala_kap
18:44 21.01.2010.

Hocu reci da veci broj trudnoca (ako je taj broj zaista istinit - ne postoji nacin da se provjere njegovi podaci) nije posljedica veceg uspjeha metode, jer je uspjeh od 27% isti kao i ranije - ali po cijenu veceg broja viseplodnih trudnoca i diskriminacije one potkategorije pacijenata kojima je i najteze zatrudniti, a kojima ovaj zakon to jos vise otezava i za koje je uspjeh puno losiji.

VL
OB
-obrisani-
19:35 19.01.2010.

Najbolji su mi komentari profesora Velimira Šimunića, tipa koji ima svoju privatnu polikliniku i u kojoj on ima uspješnost postupka kako piše na njegovim stranicama 38,5 %, što je najbolje od svih Hrvatskih i Evropskih klinika. ?==)).

VL
ST
starimladi
21:44 19.01.2010.

Mislim da je skandalozna činjenica da Vlada RH godinu dana provodi pokus na građanima RH,pa tek kad se rezultati eksperimenta pokažu, možda će promijeniti idiotski zakon opasan po zdravlje žena. Inače, zakon je čisti kleroidiotizam. U normalnim državama niti desnim demokršćanskim strankama ne pada na pamet na ovako primitivan način dodvoravati se crkvi. Pogledati npr. stanje u Njemačkoj. Zapadni demokršćani su liberalniji od naše \"ljevice\".

VL
FA
faboo
23:50 19.01.2010.

Od 1996 pratim što se događa sa medicinski potpomognutom oplodnjom jer imam istih problema međutim hrvatsko zdravstvo nemožeš uhvatiti ni za glavu ni za rep čak kada novac nije u pitanju. Znam da Japanci imaju uspjeha samo sa jednim embrijem (po navodima doktora sa Vuk Vrhovca)već od 1998 i to 100% uspješno. Mislim da je najbliže dokazana i na kraju povoljnija klinika u Austriji(sad se već i ne sječam naziva ali imam negdje zapisano). Sada se već izgubila želja zbog komplikacija sa hrvatskim zdravstvom.

VL
CI
CistaProvo
10:10 20.01.2010.

Jasno je da i HSLS gura ovakve stvari kako bi dobio političke bodove. Ali neka. Ako je to posljedica, prvi ću im dati glas. Darinko, samo naprijed. Radite ispravne stvari, i učinite ovu našu zemlju normalnijom. Učinite je zemljom u kojoj je dozvoljeno imati ono najvrijednije. Dan za danom, i korak po korak. Moramo ispraviti zlo koje se napravilo.

VL
TA
tamaris
10:52 20.01.2010.

Nitko ne govori o milijunima zamrznutih embrija u svijetu s kojima nitko ne zna što bi. Oni su višak, a kako je jedan znanstvenik nedavno ustvrdio: to je na razini znanstvenofantastičnog horora jer se zapravo radi o zamrznutim ljudskim bićima. Zato je medicinski potpomognuta oplodnja toliko nakaradna, unatoč što omogućuje roditeljima da dobiju dijete, ali ono je dobiveno na taj način da ostalih dva-tri-pet ili koliko već bude ubijeno!

VL
TU
tuzna
12:31 20.01.2010.

Ne vjerujem da netko tko nije bio u toj situaciji, da razumije roditelje koji žele, a ne mogu imati djecu. Roditelji su jako dobro informirani, puno bolje od našeg ministra Milinovića. Svatko može reći da ne želi zamrzavanje predembrija, ako se to kosi s njegovim moralnim gledištima. Hrvatska naprosto ne nudi svjetski standard, a može. Prof. Šimunić se bogati na našoj muci, a nas se izlaže nepotrebnim opasnim lijekovima zbog njega. Najsmješnije je što se buni što nema nigdje u svijetu podršku. Naš genij!

VL
TA
tamaris
12:04 20.01.2010.

Mali Perica: Razumijem roditelje koji ne mogu imati djecu, ali trebaju se dobro raspitati što je medicinski potpomognuta oplodnja doista, a ne samo ono što žele čutu ili što im je servirano. Na prvi pogled je to divno rješenje, ali ako znaša da dobiješ jedno dijete, a ostale zamrzneš i tko zna što se s njima desi, onda je to doista nakaradno. Imaš sebe, imaš svog brata npr. Tvoj brat živi, a tebe zamrznu. Mislim da ne bi bio baš za to... A ovo tvoje proklinjanje, te riječi upućuješ sebi jer se kletva neminovno vraća svome izvorištu. U svakom slučaju, ne zamjeram ti, ali poradi sebe, pazi što pričaš...

VL
TA
tamaris
13:46 20.01.2010.

@tuzna: bilo bi jos sasvim prihvatljivo da se radi o zamrzavanju predembrija. Upravo o tome ja pričam - umjetnu oplodnju treba dobro proučiti: ovdje se radi o zamrzavanju embrija ili de facto ljudskih bića i u tome je sva grozota.

VL
TU
tuzna
19:36 20.01.2010.

@tamaris: Kao prvo radi se o medicinski potpomognutoj oplodnji. Umjetna oplodnja je izuzetno uvredljiv naziv i uopće ne opisuje realni postupak. Kao drugo, ovdje se definitivno radi o predembriju, jer se transferira 4-8 stanični predembij, morula ili blastocista, a ne embrij. tamaris, bez uvrede, ali očito nisi osnovne stvari savladala o ovoj problematici, a mi koji imamo problem, mi smo si dali truda i razumijemo o čemu se radi. Isto kao što liječnici i pacijenti ostatka razvijenog svijeta razumiju u čemu je problem. Isto kao što proučiš sve o leukemiji ako dobiješ leukemiju i želiš biti liječen prema svjetskim standardima, a ne da ti neka religiozna skupina diktira sudbinu.

VL
JA
Jana1
09:13 21.01.2010.

Predlažem, za sve koji misle da je predmebrij koji ima četri, šest, osam stanica, živo biće kako bi to potvrdili i dokazali da se zamrznu na par godina i nakon toga odmrznu. Ako nakon sedam osma godina profunkcioniraju, dakle mogu disati, plakati, glasati se onda ćemo biti sigurno da je predembrij os dvije do osam stanica živo biće,

VL
TA
tamaris
13:42 21.01.2010.

Možemo relativizirati, i nazivati embrij predembrijem i zbog svojstava embrija proglašavati ga da nije ljudsko biće, ali zdrav razum i logika neumoljivo govori: ako netko ima danas dvije satnice, sutra četiri, nakon nekog vremena par milijuna, nije više ili manje ljudsko biće. Ili je umirovljenik veće ljudsko biće od novorođenčeta ili možda novorođenče, s obzirom da nema iste karakteristike kao odrastao čovjek – ne može hodati, govoriti, držati glavu – nije ljudsko biće? Kako reče znanstvenik: u svijetu postoje milijuni zamrznutih embrija i nitko ne zna što bi s njima... Predlažem edukaciju na temelju isključivo struke: sjajnog članka autora s medicinskog fakulteta u Zagrebu koji je objavljen na web stranicama Glasa Koncila u arhivi broj 2 pa pročitajte što taj znanstvenik o medicinski potpomognutoj oplodnji govori. On govori o znanstvenofantastičnom hororu.

VL
MK
mala_kap
18:39 21.01.2010.

167 trudnoca od 602 postupka (ako su njegovi podaci istiniti) je manje od 28% uspjeha postupaka. Na sv. Duhu uspjeh se je smanjio za trecinu, s 36% na 24%. Kladim se da se uspjeh smanjio u svim klinikama osim u Petrovoj koja je imala koma opremu, a sad je dobila novu kao nagradu za obranu glupog zakona.

VL
TU
tuzna
22:03 21.01.2010.

tamaris, struka ne piše u Glasu koncila! Struka je npr. ESHRE, odnosno \"European Society of Human Reproduction and Embryology\" i objavljuje tekstove u stručnim časopisima! Da parafraziram, predlažem da koga zanima realna slika, a ne dogmatska slika, koja je tradicionalno u sukobu sa znanošću, da prouči njihove informacije. Hrvatska je u klasifikaciji ESHRE-a, zbog novog zakona svrstana u fundamentalno katoličke zemlje. Glas koncila nema veze s razumom, nego s vjerom, a to su vrlo različite stvari.

VL
TU
tuzna
22:14 21.01.2010.

Podsjetila bih samo na to da je pogled srednjovjekovnog čovjeka oblikovalo katoličanstvo i da je srednji vijek trajao više od 1000 godina i da u to je to najgore vrijeme za napredak i znanost ikada u povijesti i da inkvizicija još uvijek postoji. Tužna sam i zbog toga što nas u Hrvatskoj sad toliko guraju natrag u odnosu na ostatak Europe. To je nepopravljivo. Jednom kada izgubimo stručnjake, teško ćemo se uključiti ponovo i skupo će nas to koštati. Do tada prof. Šimunić može zadovoljno trljati ruke u preporučivati pacijentima iz Petrove da dođu kod njega privatno u IVF polikliniku i dignu kredite i iznositi poluinformacije u medijima.

VL
OB
Obi1
19:49 17.02.2010.

Zašto ne pitate Milinoviča i Šimuniča koliko su dobili para što su napravili cijelu tu zbrku oko IVF. Da razjasnimo oni dva su napravili makinacije oko parlamentalne večine da se izglasa zakon koji če odobriti ili bolje reč privilegirati IVFF od jajnih stanica tj metodu koja je odbačena od svih poznatih ivf centara zbog neuspješnosti. Dakle oprema je izmišljena napravljena ali niko je ne kupuje jer ne vrijedi one pare koje se daje za nju. Dakle pare idu u novčanik našeg ministra i gospodina Šimuniča. A šta se tiče moralnog stajališta morate shvatiti da život ne počinje u krevetu niti u labolatoriju nego je slučajno započeo prije milijardu godina a svi mi smo samo jedan dio tog lanca no naš ego nam ne dopušta da to shvatimo. Inače prihvačanje IVF je i prihvačanje činjenice da nije samo Marija začeta bez grijeha i kao takvo potkopava tamelje katoličke vijere.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.