Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ginekolog prof. dr. Velimir Šimunić najavio

Očekujemo prve bebe iz zamrznutih jajnih stanica

nika
Antonio Bronić/PIXSELL
VL
Autor
Diana Glavina
19.01.2010.
u 20:45

Ako statistički rezultati do 1. svibnja pokažu manje uspješnih medicinskih oplodnji, HSLS će javnosti predočiti svoj prijedlog zakona o oplodnji.

Jajne stanice radi izvantjelesne oplodnje u listopadu i studenom prošle godine zamrznute su u osam posto pacijentica, a u prosincu i siječnju počelo je odmrzavanje jajnih stanica, oplodnja i prijenos. U Hrvatskoj ima trudnoća nakon zamrzavanja jajnih stanica, ali za sada je riječ o premalim brojevima da bismo mogli ocijeniti vrijednost postupka, rekao je prof. dr. Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju, na današnjem okruglom stolu o “umjetnoj oplodnji” koji je organizirao HSLS.

EU nejedinstven

S obzirom na to da je prema Zakonu o medicinskoj oplodnji, zamrzavanje zametaka, osim u iznimnim situacijama, zabranjeno, in vitro fertilizacija temelji se na svježem embrio transferu i postupcima zamrzavanja jajnih stanica. U svibnju će struka, na kongresu IVF iznijeti šestomjesečne rezultate, istakao je također prof. Šimunić.

Predstojnik Odjela za reproduktivnu medicinu u Mariboru akademik Veljko Vlaisavljević istakao je da EU nema jedinstvenu platformu u području “umjetne oplodnje” te da gotovo svaka zemlja u svojim zakonima ima neka ograničenja, ali je pohranjivanje viška zametaka radi novog postupka izvantjelesne oplodnje “zlatni standard”. To, kao dobru kliničku praksu preporučuje i europska udruga za reprodukciju i embriologiju, istaknuo je Vlaisavljević.

On smatra da nije problem u primjeni metode zamrzavanja jajnih stanica jer, kako je rekao, posrijedi je metoda koja će se usavršiti, ali napomenuo je da problem vidi u tome “što je provjerena i sigurna metoda zamijenjena još nedovoljno provjerenom”.

Stručnjaci se pak slažu da je zamrzavanje zametaka iznimno važna metoda za žene koje su u poodmakloj dobi te za muškarce sa zdravstvenim problemom teške neplodnosti.

Iako se očekivalo da će HSLS ovih dana izići sa svojim prijedlogom zakona o medicinskoj oplodnji, jer kao liberalna stranka drže neodrživom zabranu zamrzavanja zametaka te ograničenje da se u prvom postupku smiju oploditi samo tri jajne stanice, ipak će, kako je rekao predsjednik stranke Darinko Kosor, pričekati 1. svibnja. Ako statistički rezultati pokažu manje uspješnih medicinskih oplodnji, HSLS će potaknuti sazivanje koalicijskog sastanka i iznijeti svoje prijedloge izmjena Zakona o medicinskoj oplodnji. Rezultate medicinske oplodnje prema novom Zakonu pratit će i Ministarstvo zdravstva kako bismo vidjeli jesu li potrebne ikakve intervencije u zakon, rekao je jučer državni tajnik Ante Zvonimir Golem. Iznio je i to da je zakon donio i određeni napredak.

Nema sivih zona

Među ostalim, nema više sivih zona rada, što znači sigurnost pacijenata, a za struku koja je bila zanemarena najmanje dvadeset godina, Ministarstvo kupuje novu opremu i ulaže u edukaciju ljudi.

Prof. Šimunić također je iznio podatke koje je prikupio iz sedam medicinskih centara, i to za listopad i studeni prošle godine, o tome da je napravljeno više postupaka in vitro fertilizacije nego prije donošenja zakona.

Obavljena su 602 postupka, što je 17,7 posto više, rezultat je 167 trudnoća ili 23 posto više nego 2008. i 2009., a 52 pacijentice ili 8,6 posto pomoć su potražile izvan Hrvatske.

Komentara 18

OB
-obrisani-
23:21 19.01.2010.

Ovo sa umjetnom oplodnjom je velika sramota,sad svi hrvati idu u Maribor ili u Prag ili u Austriju,ispitajte novinari koliko su do sad hrvati ostavili novca za ove postupke po tim zemljama ,to je jako velik novac!Nemoralno je da država odlućuje ko ima pravo na dijete a ko nema -a trebala bi se zapitati i crkva u hrvatskoj zar ćemo za 10 godina svećenike uvozit iz vana!

MK
mala_kap
18:44 21.01.2010.

Hocu reci da veci broj trudnoca (ako je taj broj zaista istinit - ne postoji nacin da se provjere njegovi podaci) nije posljedica veceg uspjeha metode, jer je uspjeh od 27% isti kao i ranije - ali po cijenu veceg broja viseplodnih trudnoca i diskriminacije one potkategorije pacijenata kojima je i najteze zatrudniti, a kojima ovaj zakon to jos vise otezava i za koje je uspjeh puno losiji.

OB
-obrisani-
19:08 19.01.2010.

Prvo, naslov je glup, jer su se bebe i prije rađale iz ove metode ( zamrzavanja). Druga stvar je to što će ovaj zakon pasti to uopće nije pitanje, a do tada parovi strepe i plaćaju cca 20.000 kn postupak u Mariboru. E sada ćete pitati odakle ima pare . Vjerujet diži kredite, jer će dati i zadnju kunu da se vrate u normalan život, jer su trenutno u sten-bay-u. Onaj ko nema uvjete za kredit, ići će u Hrvatskoj na postupak ... jer nema drugoga izbora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije