Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Produljenje embarga za zapošljavanje Hrvata po redovitom postupku

Neki mediji ocjenjuju da vlada o tom pitanju zadržava nešto manevarskog prostora jer parlament sve do izbora novog saziva zadržava svoje pune zakonodavne ovlasti.
29. ožujka 2018. u 14:24 2 komentara 1267 prikaza
posao - burza rada - zapošljavanje - nezaposlenost
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

O zakonu po kojemu bi tržište rada u Sloveniji za tražitelje posla iz Hrvatske ostalo zatvoreno još dvije godine slovenski će parlament odlučivati po redovitom, a ne skraćenom postupku, kako je predlagala vlada Mire Cerara, odlučeno je u četvrtak na kolegiju predsjednika parlamenta.

Zagreb: Konferencija za medije o rezultatima istraživanja "Zašto mladi odlaze iz RH" Iseljavanje Zašto mladi odlaze iz Hrvatske? Ovo su glavni razlozi

Protiv zaključka da se o "Prijedlogu zakona o promjeni Zakona o produljenju prijelaznog razdoblja na području slobodnog kretanja državljana Republike Hrvatske i njihovih obiteljskih članova" u parlamentu odlučuje po nešto skraćenom, ubrzanom postupku izjasnio se dio oporbenih zastupnika, predstavnika u kolegiju predsjednika parlamenta koji je odlučivao o dnevnom redu preostalog rada parlamenta do kraja mandata.

Oni su upozorili da o toj temi nije bilo šire političke rasprave i da je Gospodarska komora Slovenije izrazila kritike o smislu toga da Slovenija bude među rijetkim članicama EU-a koje će dodatne dvije godine držati zatvorenim svoje tržište rada za tražitelje posla iz susjedne članice te da bi taj potez mogao imati gospodarski negativne posljedice.

Simona Kustec Lipicer, predsjednica zastupničke skupine Stranke modernog centra (SMC), koju vodi premijer na odlasku Miro Cerar, rekla je da se slaže da zakon u parlamentu bude razmatran po redovnom postupku i da skraćeni postupak usvajanja "nije najoptimalniji" jer ta tema zaslužuje širu parlamentarnu raspravu.

"Dobili smo dopis Gospodarske komore i vrlo ozbiljno uzeli njihove kritike te ocjenjujem da je u svjetlu toga o sadržaju zakona potrebno govoriti malo šire", kazala je zastupnica iz premijerove stranke.

Neki mediji ocjenjuju da vlada o tom pitanju zadržava nešto manevarskog prostora jer parlament sve do izbora novog saziva zadržava svoje pune zakonodavne ovlasti.

Mladi u EU manje su mobilni nego što se misli, 90% zaposlenih živi u mjestu boravka Mobilnost mladih u EU Mnogi ne žele od kuće ni zbog posla Radnici Poduzetnički optimizam Tvrtke će idućih mjeseci trebati 100.000 radnika Gradac Borba protiv odlaska Dalmatinsko mjesto mladima u inozemstvu: Vratite se, dat ćemo vam 7500 kuna
Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • Avatar Stimy
    Stimy:

    Republika Slovenija nalazi se na neatraktivnoj parceli u podnožju Alpa i prostire se na jedva 20.000 km2 – usporedbe radi, tolika su bila u Hrvatskoj okupirana područja. Na karti Europe, Slovenija se nalazi između Austrije, Italije, Mađarske i Hrvatske, ali ... prikaži još! se ne može vidjeti golim okom. Za lijepog vremena Slovenija se može vidjeti tek na – karti Slovenije. Najviši vrh je Triglav, dok je najtuplji vrh – državni vrh. Klima je prosrpska, u sjeverozapadnom dijelu alpska, a u posljednjih 300 godina i antihrvatska.

  • nogogaz:

    A lipa naša vrhunska je država u kojoj smo svi sretni i niko je ne napusta. Zivot u našij velikoj državi je privilege i to svi znaju i svi traže da bi se preselili i živili u nasoj balkanskoj civilizaciji! Samo naprid nasi!