Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka tužiteljstva

Obustavljena istraga protiv osumnjičenih za Dobrovoljačku

'Bosnian army General Jovan Divjak speaks during an interview with Reuters in his office in Sarajevo in this September 1995 file photo. Austrian police arrested a Bosnian wartime army general late on
'DANILO KRSTANOVIC'
17.01.2012.
u 17:44

Istraga napada na kolonu vojnika JNA na povlačenju i dalje se nastavlja zbog osnovane sumnje da je riječ o ratnom zločinu

Tužiteljstvo BiH obustavilo je istragu protiv 14 ljudi osumnjičenih za napad na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, nakon što je utvrđeno da u njihovim radnjama nema obilježja kaznenog djela, prenosi Sarajevo-X.

Istraga je obustavljena protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Istraga napada i dalje se nastavlja zbog osnovane sumnje da je riječ o ratnom zločinu s obzirom na to da je otvarana vatra na jedinice koje su bile onesposobljene za borbu ili su se nalazile u sanitetskom vozilu. Nastavlja se istraga i u slučaju zlostavljanja zarobljenika koji su iz kolone odvedeni u prostorije FIS-a, centralnog zatvora i stožera Teritorijalne obrane.

Točan broj poginulih i ranjenih u napadu na kolonu vojnika koji su se povlačili predmet je političkih prepucavanja, pa tako federacijski mediji prenose informacije Tužiteljstva o sedam mrtvih i 14 ranjenih, dok agencija Republike Srpske SRNA javlja da su u napadu ubijena 42, a ranjena 73 vojnika JNA. Zanimljivo je da je i sam zapovjednik jedinica JNA u Dobrovoljačkoj, general Milutin Kukanjac, svjedočio da je u napadu poginulo šest ljudi.

– U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik, tri pukovnika i jedan potpukovnik, jedna žena, muslimanka, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom – šest osoba je stradalo od njih 216. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke je nešto najsramnije što se može čuti – rekao je Kukanjac u jednom od svojih posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine.

Komentara 15

OB
-obrisani-
23:40 17.01.2012.

postoje video snimci tog zločina.....turska posla

OB
-obrisani-
18:17 17.01.2012.

Srpska sudišta regiona sude žrtvama srpske agresije, a ne sude agresorima. Pri tome, jasno da to agresori neće činiti, ne uzimaju u obzir olakotne okolnosti za one koji se brane od agresije, već izmišljaju sve moguće, da optuže žrtve.

MA
mališa
23:00 17.01.2012.

hahahaha ................................ Ništa te ja ne razumem. Ko god da ubija decu, bilo čiju, je monstrum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije