Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije moglo jeftinije

Obuljen Koržinek: Mislim da je napravljena ozbiljna profesionalna pogreška kad smo premijer i ja optuženi da lažemo

Zagreb: Javna tribina HND-a "Kakva je budućnost HRT-a?"
Neva Zganec/PIXSELL
26.11.2023.
u 15:31

Netko uzme jedan dokument iz niza i napiše – imamo dokaz, premijer i ministrica lažu. Ali što smo mi cijelo vrijeme govorili, novac je plaćen iz izvora nacionalnog proračuna, onda se otvorio fond i donesena su zajednička nacionalna pravila.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u nedjelju je izvijestila o slučaju Geodetskog fakulteta, objasnivši, među ostalim, zašto je tom fakultetu dala posao bez natječaja. Ministrica je podsjetila da je 22. ožujka bio potres, a dva dana kasnije  sastanak s Geodetskim fakultetom, gdje se dogovorilo da će se angažirati da bi izradili 3D snimanja, što im je pomoglo utvrditi stvarne razmjere štete i dobiti dokumentaciju koja će ubrzati obnovu. 

"Tad smo u covidu, lockdownu, nemamo nikakvih sredstava za angažirati nekoga i obraćamo se javnom fakultetu, javnoj ustanovi koja ima ekspertizu i lincencu za rad na kulturnim dobrima. Proveli smo ex post kontrolu postupka i to je bilo u skladu s pravilima kako se ponašate u žurnim situacijama. Da sam to dala nekom privatnom, to bi bio problem”, kazala je u intervjuu za televiziju N1. Dodala je da ona nije bila na tom sastanku, ali stoji iza svojih suradnika koji jesu, kao i da je dekana tek kasnije upoznala i "čak nema ni njegov broj telefona”.

POVEZANI ČLANCI:

Nije moglo jeftinije

Ministrica je rekla da su za tih 19 milijuna dobili 17 terabajta podataka, a “kasnije kad smo radili usporedbu cijena, cijene su tu negdje. Mi to radimo cijelo vrijeme jer nam stalno dolazi dokumentacija za obnovu kulturne baštine.” Po njezinim riječima, to nije bio trenutak kad se traže druge ponude nego da se tada angažirala javna ustanova, a istu su situaciju ponovili nakon petrinjskog potresa. "Ove neke procedure koje smo naučili kako reagirati u hitnosti smo implementirali. Nije dobro da se misli da je to preplaćeni posao, imamo sve dokumentirano".

"Što su nam isporučili? Dvije skupine digitalnih podataka- jednu koju su mogli gledati moje kolege, a drugo je jedna inovativna metoda 3D snimanja gdje se precizno može vidjeti stanje građevine i te su podatke koristili projektanti za izradu projekata obnove. To je iznimno vrijedna dokumentacija i sve je napravljeno stručno i profesionalno”. Obuljen Koržinek kaže kako se ovdje dogodio da je netko očito dobio na uvid dio izvještaja, ne cijeli izvještaj, dok je za njih bilo ključno da su snimili te zgrade po nalogu.

“Ovdje se istražuje postupanje Geodetskog fakulteta. Ministarstvo kulture je ugovorilo s njima što će raditi, dali su okvirnu procjenu i znali smo da će varirati. Napravili su izvješća, dostavili podatke, mi smo to platili u četiri frakture, a ono što istražitelji istražuju jest kako se taj novac na Geodetskom fakultetu trošio", nastavila je. Ponovila je da se to nije moglo obaviti jeftinije. “Tko tvrdi da jesmo? Ovdje je 17 terabajta podataka. To je toliko tehnički zahtjevno". Osvrnula se na pisanje Telegrama koji je, između ostalog, objavio tekst u kojem navode da objavljuju dokaze da su “premijer i ministrica grubo lagali javnost”. 

“Netko uzme jedan dokument iz niza i napiše – imamo dokaz, premijer i ministrica lažu. Ali što smo mi cijelo vrijeme govorili, novac je plaćen iz izvora nacionalnog proračuna, onda se otvorio fond i donesena su zajednička nacionalna pravila", napomenula je. Objasnila je da je putem Ministarstva angažirano iz fonda više od 420 milijuna eura na način da je on, bez obzira je li isplaćen iz nacionalnog proračuna ili fonda solidarnosti, ispunjen ZNS (zahtjev za nadoknadu sredstava) i ovjeren ZNS i proveden. 

"Ovo smo platili iz nacionalnih sredstava. Na polugodišnjem izvršenju knjigovodstveno se to vodi na nacionalnim sredstvima. Nakon toga, s obzirom na to da se fond slabo i sporo troši, mi gledamo možemo li još nešto refundirati iz fonda solidarnosti.”

“Na sljedećem izvršenju to planiramo povući, nacionalno koordinacijsko tijelo kaže da to nije prihvatljiv trošak i to neće biti knjiženo u fondu solidarnosti", dodala je. 

I sad bih isto napravila

Ministrica je rekla i zašto je tu bilo i ponešto malicioznog izvještavanja. "Sjetimo se američkih filmova i novinara u tim filmovima, ako mislite da imate fenomenalne dokaze, nazovete i kažete ‘ja ću za 15 minuta objaviti vijest da ste lagali i da su to europska sredstva, hoćete li to komentirati’. To je školica novinarstva, i onda druga strana kaže nemojte, pogledajte. Sve odgovaramo, a ovo nikad nisu pitali i onda dođu i kažu ‘imamo dokaze da lažu'”.

Ustvrdila je da u Ministarstvu kulture nije bilo nepravilnosti, dodavši da bi i sad isto napravili jer je to jedino bilo moguće u tadašnjoj situaciji.

“Mislim da je napravljena ozbiljna profesionalna pogreška kad smo premijer i ja optuženi da lažemo. Mi govorimo istinu cijelo vrijeme, to su nacionalna sredstva”, zaključila je.

Komentara 4

DU
Deleted user
07:29 27.11.2023.

Neviđen napor samo da se dokaže da nisu EU sredstva u pitanju.

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
16:02 26.11.2023.

Sve je jasno, opljačkali ste nacionalna sredstva, a ne europska. Bravo.

GO
goran2hr
12:14 27.11.2023.

Ovo su se dečki (sa Geodetskog) malo zaigrali, ali ministrica je financirala čudnovate "kulturne" projekte, zbog kojih je davno trebala otići (npr. knjigu koja tvrdi kako su Hrvatski i Srpski jezik - isti jezik, sufinancirala film - “15 minuta – masakr u Dvoru”, platila crvenu zvijezdu na vrhu riječke zgrade.....). Tako da je ovaj slučaj sa geodetima - "limunada", jer može i gore od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije