Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obuljen Koržinek: Dinamika obnove zgrada ovisit će o oštećenosti, tražit ćemo mišljenja stručnjaka

Ministrica Obuljen Koržinek najavila da će se u procesu obnove Zagreba tražiti pomoć stranih i hrvatskih stručnjaka koji imaju veliko iskustvo iz poslijeratne i poslijepotresne obnove u Hrvatskoj.
24. srpnja 2020. u 22:20 3 komentara 393 prikaza
Zagreb: Ministrica Nina Obuljen Koržinek na videokonferenciji s ministrima EU
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u petak kako će dinamika obnove zgrada oštećenih u potresu u Zagrebu, kojih je najviše u kulturno-povijesnoj cjelini, ovisiti o stupnju njihove oštećenosti.

PRVA SJEDNICA Plenković na Vladi: Zbog 10 sekundi potresa imat ćemo 10 godina posla

"Razgovaramo s Gradom Zagrebom, pristupit će se sustavno određivanju prioriteta ovisno o tome koliko su zgrade, stanari ili prolaznici ugroženi, prolazeli li onuda tramvaji, a prioriteti će ovisiti i o izvorima financiranja", rekla je za Temu dana HTV-a.

"Kao što smo u ovom kratkom roku uspjeli iz Europskog fonda solidarnosti i zaduženja sa Svjetskom bankom osigurati inicijalna sredstva za obnovu, tako ćemo aktivno pristupiti dalje prikupljanju sredstava jer želimo da obnova bude napravljena i realizirana u što kraćem roku. Ključno da se građani koji nisu u svojim kućama što prije vrate i da se onima kjoji su u nesigurnim kućama one što prije osiguraju", dodala je.

Po njezinim riječima, u svim dosadašnjim raspravama o zakonu bili su oprezni u davanju procjena, obećanja, rokova i govorili o onome što realno, pa tako očekuju da će i kroz europska sredstva, u prvom redu ulažući u energetsku obnovu, ubrzati samu obnovu koja bi trebala podići vrijednost i razinu sigurnosti, ali i kvalitetu života u najužem središtu grada.

Prva sjednica Hrvatskoga sabora nastavljena predstavljanjem nove Vlade RH U UTORAK Rasprava o obnovi Zagreba nakon potresa već drugi tjedan u Saboru

"To su osjetljiva pitanja, zato nam je važno da prođe prvo čitanje i da čujemo kako i drugi partneri u Saboru o tome razmišljaju. Ovaj zakon mora biti pravičan, osigurati brzu i kvalitetnu obnovu, podignuti razinu sigurnosti i izdržati test vremena", istaknula je.

Ministrica Obuljen Koržinek najavila da će se u procesu obnove Zagreba tražiti pomoć stranih i hrvatskih stručnjaka koji imaju veliko iskustvo iz poslijeratne i poslijepotresne obnove u Hrvatskoj.

"Najveći broj zgrada koji je stradao nalazi se u kutlurno-povijesnoj cjelini. Ako su to zgrade koje nisu zaštićene kao pojedinačna kulturna dobra, za njih će biti jedan režim, a one koje su iznimno vrijedne, bez obzira jesu li zgrade javne namjene ili su u privatnom vlastništvu pojedinačnih privatnih vlasnika, a koje su pojedinačna kulturna dobra, će se obnavljati tzv. cjelovitom obnovom, što znači konstrukcija i obnova fasade te unutrašnjosti ako postoje određeni dekorativni elementi", rekla je.

Ministrica kulture i medija je komentirala i današnje otvoreno pismo HND-a u kojemu se traži donošenje medijske strategije, novih medijskih zakona i fondova za novinarstvo.

Čekaju obnovu Od potresa je prošlo četiri mjeseca. Zagrepčani su iscrpljeni i na rubu živaca

"Uspjeli smo se danas i vidjeti, no najveći dio onoga što je u tom otvorenom pismu bio je i dio preidzbnog programa HDZ-a, a  dobar dio toga u programu je rada Vlade", kazala je.

"Imamo veliku ambiciju da u sljedećim godinama unaprijedimo zakonodavni okvir, osiguramo sustavnu potporu svim područjima medija i medijskog sustava te u suglasju sa strukom rješavamo sva otvorena pitanja", zaključila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

VIDEO: Plenković obišao zagrebačke četvrti pogođene potresom

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Kokoiduhovi:

    Svi vi imate već desetljećima velike ambicije da popravite zakonodavstvo, da oživite gospodarstvo, smanjite državni aparat, namete.....Ali nikako da nešto napravite, jer se stalno "prezentirate", naručujete studije koje leže u ladicama, gradite vjetroelektrane, povećavate svoju "štednju", vozni park, nekretnine, umjetnine, ... prikaži još!, lovačku opremu, dizajnerski namještaj, odjeću....Tu stalno napredujete pa ne možete i na drugim poljima.

  • Neo001:

    ova oguljen kožinek je najgora karika ove vlade. Ta drugarica je trebal biti u vladi slučajnog