Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj HAC-Remorker

Obrana: U ogromnom spisu nitko nije spomenuo Kalmetu

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
06.07.2022.
u 13:38

Sporazumima s USKOK-om svjedok Sapunar uštedio je najmanje 50 milijuna kuna i pokazao se kao jako dobar lovac, navodi obrana

Josip Sapunar. To je ime koje se najčešće čulo na javnoj sjednici Vrhovnog suda na kojoj se jučer raspravljalo o žalbama na nepravomoćnu presudu u aferi HAC-Remorker. Nepravomoćnu presudu Božidaru Kalmeti, jednom od vodećih dalmatinskih HDZ-ovaca te bivšem ministru u Vladi Ive Sanadera, zagrebački Županijski sud donio je u rujnu 2019. Njome je Kalmeta nepravomoćno oslobođen optužbi da je bio na čelu kriminalne skupine koja je izvlačila novac iz HAC-a. Sud je smatrao da u tom dijelu USKOK svoje optužbe nije dokazao. Utvrđeno je da je novac izvlačen iz HAC-a i HC-a, no trag tog novca stao je kod Josipa Sapunara koji je priznao krivnju te je, kao i Ivan Berket, u tom postupku osuđen na temelju sporazuma o krivnji.

Sporan im isti iskaz

Optužbi u tom dijelu nepravomoćno su oslobođeni i Kalmetini suoptuženici Zdravko Livaković, Milivoj Mikulić, Stjepko Boban, Damir Kezele, Miroslav Bunić, Sandro Vukelić, Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević. No neki od njih osuđeni su po drugim točkama optužnice. Konkretnije, Mikulić, Boban i Kezele nepravomoćno su osuđeni zbog izvlačenja novca iz Viadukta, a Mikulić i Boban i zbog toga što je Viadukt preko jednog trgovačkog društva Bobanu sagradio kuću koja mu je sada oduzeta. Mikulić je nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora, Boban na dvije, a Kezele na jedinstvenu kaznu od tri i pol godine zatvora. Oduzeta im je i nepripadajuća imovinska korist od oko tri milijuna kuna.

E sad, u nepravomoćnoj presudi zagrebački Županijski sud Sapunarov je iskaz cijenio i uvjerljivim i neuvjerljivim. Odnosno, u osuđujućem dijelu nepravomoćne presude to je bio jedan od dokaza na kojima je temeljena presuda i u tom dijelu za prvostupanjski sud Sapunarov iskaz je bio uvjerljiv. Što se tiče oslobađajućeg dijela presude, prvostupanjski sud nije prihvatio Sapunarov iskaz. Način na koji je sud vrednovao Sapunarov iskaz zasmetao je i optužbi i obrani, koje su to isticale u svojim žalbama.

USKOK je u svojoj žalbi u odnosu na oslobađajući dio presude isticao da nema razloga da sud ne vjeruje Sapunaru jer je on i sam proglašen krivim za djela koja su se Kalmeti i ostalima stavljala na teret.

– Njegov je iskaz u tom dijelu sud okarakterizirao kao neuvjerljiv, iako je on za djela za koja su se Kalmeta i ostali teretili osuđen te mu je oduzeta nepripadajuća imovinska korist. On nije imao razloga da nekoga neistinito tereti. Već je osuđen i ne može utjecati na svoj položaj, a kao svjedok dužan je govoriti istinu jer bi u protivnom bio prijavljen za davanje lažnog iskaza. Sud je prihvatio samo one dijelove Sapunarova iskaza koji su bili u skladu s ostalim dokazima. Stoga je Sapunarov iskaz prihvatio u osuđujućem, ali ne i u oslobađajućem dijelu, što je bitna povreda odredbi kaznenog postupka – kazala je Zorka Fumić, zamjenica glavne državne odvjetnice.

Ona je zatražila da se presuda ili preinači ili ukine i vrati na ponovljeno suđenje.

Načinom na koji je sud vrednovao izvedene dokaze, pogotovo Sapunarov iskaz, nije bila zadovoljna ni obrana. Oni su pak isticali da je Sapunar prvo bio osumnjičenik, a zatim svjedok, i to sve u jednom postupku, što po njima nije u skladu sa zakonom. Zasmetali su im i iskazi neki drugih svjedoka, poput iskaza Drage Tadića, kojeg je jedan od branitelja nazvao svjedokom opće prakse.

– Odbacujemo žalbu USKOK-a kao neosnovanu jer ta žalba na 139 stranica za svrhu ima samo impresioniranje Vrhovnog suda. Optužnica je promašena, a USKOK se služi izdvojenim iskazima da bi izveo samo sebi znane zaključke. U ovom je postupku saslušano 90 svjedoka, a još je toliko iskaza pročitano. Pročitane su i tisuće stranica dokumentacije iz spisa i nitko nigdje nije spomenuo Kalmetu. U odnosu na njega nema nijednog personalnog ni materijalnog dokaza, a čak ga ni Sapunar ne spominje. Svega toga svjestan je i USKOK – kazao je Krešimir Vilajtović, branitelj Božidara Kalmete.

Živi pod teretom postupka

Nediljko Ivančević, koji je branio Livakovića, naveo je da ovaj postupak, računamo li samo od pokretanja istrage, traje od 2013. godine.

– Moj klijent već 10 godina živi pod teretom ovog postupka, a u međuvremenu se i razbolio. USKOK tvrdi da Sapunar nije imao nikakvog razloga da laže tijekom svjedočenja. No on je sporazumima s USKOK-om sebi uštedio najmanje 50 milijuna kuna. Kada je sklopio ovaj sporazum, već je imao sporazum po ranijim presudama gdje je morao vratiti 14 milijuna kuna. Nije to učinio i od toga DORH ne pravi problem, a Sapunar je jednim udarcem ubio više muha i pokazao se kao jako dobar lovac – kazao je Ivančević.

Obrane traže da se osuđujući dio presude ukine te da se u oslobađajućem dijelu odbije žalba USKOK-a. Čija će argumentacija biti jača, znat će se kad Vrhovni sud objavi odluku. Odluči li ukinuti nepravomoćnu presudu, spis će ići pred novo vijeće, jer je sutkinja Gordana Mihela Grahovac koja ju je donijela prešla na drugi stupanj. Optužnicu bi u tom slučaju zastupao i drugi tužitelj jer je Saša Manojlović u međuvremenu iz USKOK-a prešao u EPPO.

Video - Sve afere Gabrijele Žalac: Mercedes, vozačka, vjetroelektrane...

Komentara 2

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
08:31 07.07.2022.

Obrana: U ogromnom spisu nitko nije spomenuo da je Kalmeta izvorni pravi hrvat koji je jamio uz Boga i domoljublje kao svoj na svome svoje.

PR
prokurator
13:45 06.07.2022.

kalmeta heroj ne zločinac. imao je sinkopu, nije ništa kriv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije