Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj suđenja

Obrana: Postupali su časno, točno kako je trebalo postupati

gotovina
Screenshot: ICTY.org
01.09.2010.
u 15:24

– Oslobađajuća presuda generalu Markaču jest satisfakcija, nažalost, uz veliku žrtvu. Vratite ga njegovoj obitelji u Zagreb – na kraju je sudskom vijeću rekao branitelj Mikuličić.

Osmijesi i zagrljaji članova braniteljskih timova na izlasku iz prostora Haaškog suda govorili su više od riječi. Prošle su teške i naporne dvije i pol godine od početka suđenja trojici hrvatskih generala. Gotovinini branitelji Luka Mišetić, Greg Kehoe, Payam Akhawan i njihovi asistenti grlili su se i davali “pet” s Tomom Kuzmanovićem, Goranom Mikuličićem i Vladom Rendulićem iz braniteljskog tima Mladena Markača na poslijepodnevnom haaškom suncu koje se, kao u nekoj TV noveli, netom probilo kroz niske haaške oblake.

>>"Optužnica omogućuje suđenje i vojnicima optuženih generala"

Ozbiljni Englezi

Kao i uvijek, manjkala je tek obrana Ivana Čermaka. Ozbiljni Englezi Steven Kay i Gillian Higgins te njihov asistent Tihomir Mak opet su se provukli iz Tribunala kasnije, mimo medija i ostalih braniteljskih ekipa. Rezervirani i tihi, čak i na kraju suđenja generalima.

>>Luka Mišetić: Uvjeren sam da će suci osloboditi Gotovinu

Dobro raspoloženje, zapravo, počelo je pola sata prije, dok se nizozemski sudac Alphons Orie gotovo sa sjetom opraštao od svih, pa kada se poklonio i otišao sa svojim sudskim vijećem, grlili su se i rukovali svi sa svima. Ante Gotovina, tako rijetko viđen sa širokim i stalnim osmijehom od usta do usta, primao je čestitke i pozdrave i s galerije, na kojoj su novinari i posjetitelji bili udaljeni tek metar, no odvojeni neprobojnom staklenom pregradom. Ivan Čermak i inače je bio najveći veseljak u sudnici, često se osmjehujući i pozdravljajući rijetke hrvatske novinare koji su pohodili sam kraj haaškog procesa. Mladen Markač nosi, pak, jako teško breme. Smješkao se, ali skrušeno, odsutno, vidi se da mu teško padaju te već tri godine zatvora i odvojenost od dragih mu u domovini. Razveselio se kad je na galeriji vidio Miroslava Šeparovića, prvog svog branitelja, koji je potom morao biti zamijenjen. Šeparoviću je odobren posjet Markaču u Scheveningenu i provest će cijelo poslijepodne s njime. Zabrinut je za Markačevo zdravlje, operacija na koronarkama bila je uspješna, no taj visoki i strašni dijabetes... jada se Šeparović.

– Oslobađajuća presuda generalu Markaču jest satisfakcija, nažalost, uz veliku žrtvu. Vratite ga njegovoj obitelji u Zagreb – na kraju je sudskom vijeću rekao i Goran Mikuličić, njegov branitelj. Prije toga je sucima kazao kako je Markač časna osoba, koja je najbolje godine života provela u obrani domovine i sustava u iznimno surovim uvjetima planine Velebit, gdje je rukovodio visokotreniranim profesionalcima koji su na najbolji način ispunjavali zadatke...

– Ne sumnjam da je bilo kad nečasno postupao. Steven Kay bio je nešto hladniji u završnom obraćanju sudskom vijeću:

– General Čermak, tvrdimo, bio je čovjek koji je otišao u Knin s jasnom misijom i bez kriminalnih motiva, na ne sasvim definirani mu položaj. Trudio se najbolje što može... Presuda bi trebala biti oslobađajuća, na vama je, suci, odluka. Gotovinin branitelj Greg Kehoe, nakon što su Luka Mišetić i Payam Akhawan bili odgovorili na zadnje replike tužitelja Alana Tiegera, obratio se sudskom vijeću, koje je bilo ponudilo da riječ na kraju uzmu i optuženici. Što nitko od njih nije iskoristio.

>>Obrana: Odmah pustite Gotovinu ako presuda vodi oslobađanju!

– Gotovina se neće obraćati sudskom vijeću, mi govorimo u njegovo ime... On je častan vojnik i domoljub koji je postupao ispravno u teškim okolnostima kako bi ponovno uspostavio demokraciju u svojoj zemlji... Vrlo teška vremena bila su za rata u bivšoj Jugoslaviji od ‘91. do ‘95. Sada je uloga sudskog vijeća da to razmotri, ali ja vam tvrdim, kad sve analizirate, da je njegovo postupanje bilo časno i točno kakvo je trebalo biti... U tako teškom vremenu u mojoj zemlji, u vrijeme Američkoga građanskog rata, izgubljeno je 650.000 ljudi, no ipak su prevladali pravo i istina. I Abraham Lincoln je rekao: Imajmo vjeru da je pravo moć i da u toj vjeri učinimo ono što je naša dužnost... U ime Gotovine kažemo da je prava stvar osloboditi ga i poslati ga kući njegovoj obitelji – završio je Kehoe.

Mjeseci za presudu

Markačeva obrana očekuje da će se presude doznati do ranog proljeća iduće godine, dok Gotovinini tvrde da je sudac Orie brz i da će presude biti poznate do Božića. U stvari, Gotovinini očekuju da će presudu doznati i ranije. Čekaju odgovor na svoj zadnji podnesak, u kojem su zatražili, uvidi li sudsko vijeće da će presuda ići u smjeru trenutačnog oslobođenja Gotovine, da presudu izreknu usmeno, dakle ranije. Sudac Orie na kraju je samo rekao:

– Iz onoga što će uslijediti bit će jasno je li sudsko vijeće zahtjevu udovoljilo! Oriejev rebus, za kraj.

Komentara 378

KU
kumajela
19:18 01.09.2010.

Pomorac Dodaj još: Posro NIKAMOĆE na internetu.

DU
duvno
09:53 02.09.2010.

+ - 02.09.2010. u 09:51h kosuljacrna je napisao/la: pozdrav duvnu sa liba planine ++++++++++++++++++++++++++++++++++ \"U\"ZVRAĆAM POZDRAV.......opet u boj...hahahaha.....a ima pacijenata

OB
-obrisani-
11:07 02.09.2010.

Kakva će to smejurija da bude kad ante dobije 30 godina teške robije i to u Padinskoj Skeli ili Zabeli , jedino što tamo nema kamenja da ga tuca svakodnevno nego žilava ilovača, ali još bolje od nje će malo da se razvije pa da liči na Srbina a ne da celog života ostane mali žgoljavi hrvat !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije