Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obračun s korupcijom HDZ-u vratio tradicionalne birače

Rekonstrukcija Vlade, nakon pritiska javnosti koja je zahtijevala ostavke četvero ministara, premijeru Plenkoviću je, makar nakratko, omogućila mir na čelu Vlade i stranke
26. kolovoza 2019. u 12:05 68 komentara 2415 prikaza
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon ljetne bure u HDZ-u, koju je podigla smjena čak četvero ministara u Vladi, ali i vrlo burni i javni unutarstranački obračuni, naposljetku je, barem nakratko, stigla bonaca za Andreja Plenkovića i posadu njegova broda. Ekspresna rekonstrukcija Vlade, izazvana pritiskom javnosti zbog sumnji na korupciju i brojne imovinske prijestupe njegovih dojučerašnjih bliskih suradnika, donijela je premijeru i povratak povjerenja njegova tradicionalnog biračkog tijela.

Crobarometar - novi rejting stranaka NOVI CROBAROMETAR Osjetno porastao rejting HDZ-a nakon rekonstrukcije

Takav zaključak proizlazi iz rezultata novog Crobarometra, redovitog istraživanja koje provodi agencija IPSOS, prema kojima je HDZ rekonstrukcijom zaustavio pad potpore birača i u kolovozu, nakon dugih šest mjeseci, bilježi rast. U odnosu na 24,2 posto u srpnju, sada su na 27,4 posto potpore, čime su povećali prednost pred SDP-om i njegovih trenutačnih, stabilnih 21 posto potpore. Čemu HDZ može zahvaliti ovakav, za njih, ohrabrujući povratak dobrog rejtinga?

Intenzivna medijska ofenziva

– S jedne strane SDP je u ovom trenutku došao do maksimuma do kojeg može doći, s druge strane padaju svi koji bi mogli biti konkurenti HDZ-u na dalekoj desnici, kao i Kolakušić i Most. Dakle, ostalo je ljudima da se vrate HDZ-u koji je, eto, stvorio barem dojam da se nešto događa promjenama u Vladi, kao i uvjerenje da je HDZ reagirao na moralnu paniku u društvu. Uzimajući sve te faktore u obzir, bilo je nužno da se HDZ malo “rekupera”, odnosno da dođe k sebi – kaže politički analitičar Žarko Puhovski dodajući da su građani sasvim sigurno honorirali ostavke ministara. – Plenković je i ovoga puta stao uz svoje ministre, ali na nešto kraće vrijeme jer je ovoga puta medijska ofenziva bila intenzivnija, a on sam bio je manje ugrožen – smatra profesor Puhovski kojeg pitamo pruža li bolji rejting premijeru Plenkoviću mir pred burnu političku jesen? – Da, daje mu mir u stranci i u Vladi, ali ne daje mu mir s predsjednicom koja je izgubila kontrolu i s kojom se on sada mora baviti puno više nego što bi htio, jer je postala nepredvidljiva i dovodi ga u cijeli niz neugodnih situacija, a ne može se od nje emancipirati jer Kolinda Grabar-Kitarović je njihova kandidatkinja. Moguće da je za službenu objavu kandidature čekala bolji trend, ali ona se ponaša toliko iracionalno i panično da je teško pronaći racionalne odrednice njezina ponašanja. Sada je sigurno postala uteg stranci, a ne obrnuto – zaključio je Žarko Puhovski.

Cribarometar crobarometar Predsjednica i dalje najpopularnija političarka, ali s manjom podrškom

Konsolidacija unutarstranačkih odnosa bila je ključna za bolji rejting HDZ-a, smatra politički analitičar Davor Gjenero. – Tradicionalno biračko tijelo HDZ-a, koje je u jednom trenutku stranci okrenulo leđa i počelo se odvajati od stranke, sada se prepalo toga što bi to pomicanje prema strankama desnijima od HDZ-a moglo značiti za hrvatsku političku arenu. I tako je počeo povratak tradicionalnog biračkog tijela HDZ-a – kaže Gjenero kojeg pitamo treba li dobre brojke pripisati obračunu s korupcijom?

‘Tko je jamio, jamio je’

– Činjenica je da je HDZ isključio sve aktere kod kojih je postojao rizik od korupcije, što olakšava situaciju biračima da se izjasne kao tradicionalni HDZ-ovi birači. To im je bilo puno teže u trenucima kad su se po medijima razvlačili Mercedesi, kuće i građevinske parcele – kaže Gjenero dodajući da je to dobra pouka Plenkoviću koji je, još ne tako davno, gorljivo branio svoje ministre.

– Sjetite se kako je govorio: “Sve je to iz prošlih vremena, to nema veze sa mnom”, odašiljući poruku: “Tko je jamio, jamio je”. No sada je promijenio paradigmu o korupciji i to je dobro. Političari ne mogu preuzimati javne funkcije ako ne mogu opravdati svaku kunu svoje imovine. Korupcija je strukturni probleme hrvatske politike i sve stranke moraju imati nultu toleranciju prema bilo kakvom riziku od korupcije – kaže Davor Gjenero. Zaustavljanje pada rejtinga HDZ-a, dodaje, dobar je vjetar u jedra predsjednici Grabar-Kitarović koja je čekala povoljan trenutak za objavu kandidature pa ćemo do prosinca svjedočiti ”pastorali između nje i premijera jer oni znaju da međusobno ovise: predsjednica na predsjedničkim izborima ovisi o HDZ-u, a HDZ na parlamentarnim izborima ovisi o njezinoj pobjedi”.

DAVOR IVANKOVIĆ Sukob oko Stiera rat je oko budućnosti HDZ-a i izbora partnera – SDP-a ili Suverenista
piton
Uhvaćen trenutak
Nevjerojatna scena iz divljine: Piton je kao od šale progutao krokodila...
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac
  • Bojance:

    Bero dobio 18% na EU izborima pa umislio da je budući premijer. Rast HDZ-a ništa ne čudi, još će i povećati razliku nad SDP-om...

  • Morany:

    plenki nema ozbiljnu alternativu na hrv politickoj sceni, sdp ide s recikliranim luzerom milanovicem na predsjednicke izbore sto samo govori o njihovom kadrovskom deficitu, plenki je preko noci izbacio par novih imena u vladu i pogodio

  • jackiechan3:

    Plenkovićev idealan tajming, ubacio u petu brzinu godinu dana prije izbora, ekonomske brojke mu idu u prilog, sezona je ipak u plusu, još ako bude rasta plaća u javnom sektoru miran je za novi mandat...