Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrijednost gotovo 66,5 milijuna kuna

Obnovljena zgrada Radničkog doma u Borovu naselju

Radnički dom
Foto: Branimir Bradarić
1/3
18.10.2022.
u 13:43

Novi i veći prostori omogućit će i otvaranje novih studija, a samim tim i veći broj studenata. Naime, uz već postojeće studije fizioterapije, upravnog prava i trgovine, te specijalističkog studija fizioterapije, planira se otvaranje i specijalističkih studija za preostala dva smjera ali i otvaranje nekih novih

Poslije niza godina tijekom kojih je zgrada propadala završena je obnova zgrade Radničkog doma u vukovarskoj četvrti Borovo naselje. Riječ je o zgradi koju je još prije Drugoga svjetskog rata izgradio češki industrijalac Jan Bata koji je podigao i tvornicu obuće Borovo. Sve do početka Domovinskog rata zgrada Radničkog doma korištena je za potrebe tvornice Borovo gdje su se nalazili brojni uredi.

Tijekom rata zgrada je oštećena ali je tijekom mirne reintegracije privedena k svrsi, te je korištena za potrebe raznih državnih institucija, političkih stranaka, sindikata… Jedno vrijeme u njoj su boravili i učenici Tehničke škole Nikola Tesla kao i studenti da bi poslije njihovog izlaska zgrada ostala prazna i neiskorištena.

Projekt obnove Radničkog doma pokrenut je prije nekoliko godina, a obnovljen je najvećim dijelom sredstvima EU kao dio Intervencijskog plana Grada Vukovara. Ukupna vrijednost obnove iznosi gotovo 66,5 milijuna kuna pri čemu je projekt u iznosu od preko 40,7 milijuna kuna financiran sredstvima Europske unije, preko 17,2 milijuna kuna osigurao je Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara dok je Grad Vukovar obnovu financirao s dodatnih gotovo 8,5 milijuna kuna. Prema najavama uskoro bi trebalo uslijediti opremanje zgrade za koje je potrebno osigurati više milijuna kuna. Već ranije je određeno kako će po stavljanju zgrade u funkciju Radnički dom koristiti Veleučilište Lavoslav Ružička koje od osnivanja djeluje u Vukovaru u Županijskoj ulici. Dekan vukovarskog Veleučilišta Željko Sudarić kazao je kako će s preseljenjem Veleučilišta studenti dobiti još kvalitetnije uvjete za rad i obrazovanje. Najavio je kako će to omogućiti i otvaranje novih smjerova na vukovarskom Veleučilištu što će dodatno povećati broj studenata u Vukovaru.

- Projektom obnove Radničkog doma i njegovom prenamjenom u prostore vukovarskog veleučilišta stvaraju preduvjeti za daljnji razvoj veleučilišta i dizanje studentskog standarda te razvoj novih studijskih programa u skladu s potrebama tržišta rada. U prizemlju zgrade bit će smješten fitness centar za studente fizioterapije, velika multifunkcionalna dvorana za održavanje stručnih konferencija i skupova te knjižnica. Na prvom katu bit će uredi za upravu i studentsku službu te dio nastavničkih kabineta, a 2. i 3. kat predviđeni su za učionice i kabinete – rekao je Sudarić.

Novi i veći prostori omogućit će i otvaranje novih studija, a samim tim i veći broj studenata. Naime, uz već postojeće studije fizioterapije, upravnog prava i trgovine, te specijalističkog studija fizioterapije, planira se otvaranje i specijalističkih studija za preostala dva smjera ali i otvaranje nekih novih. Prije svega razmišlja se o pokretanju studija sestrinska, a moguće i računarstva. Veleučilište Lavoslav Ružička trenutno broji oko tisuću studenata ali bi s pokretanjem novih studija i uvođenjem specijalističkih studija taj broj mogao biti značajno povećan. Na taj način bi Vukovar postao pravi mali studentski grad.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije