Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obnovljena najstarija džamija u Hrvatskoj

Džamija u Gunji, koja je jedina džamija na području Slavonije i Baranje i najstarija u Hrvatskoj, stradala je u prošlogodišnjoj poplavi koja je sredinom svibnja pogodila županjsku Posavinu.
31. listopada 2015. u 22:48 17 komentara 2460 prikaza
džamija
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/2

Prigodnom svečanosti danas je u Gunji obilježen završetak obnove džamije u Gunji u što je uloženo oko 1,5 milijun kuna. Džamija u Gunji, koja je jedina džamija na području Slavonije i Baranje i najstarija u Hrvatskoj, stradala je u prošlogodišnjoj poplavi koja je sredinom svibnja pogodila županjsku Posavinu.

Džamija se nalazi u blizini Save i u nižem području Gunje pa je tako u njoj bilo i preko tri metra vode. Među uzvanicima danas u Gunji bio je i muftija Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendija Hasanović koji je podsjetio kako je ubrzo nakon poplave, kada je započeo postupak obnove, bila organizirana pučka kuhinja gdje je dnevno dijeljeno više od 2750 obroka.

– To je bio prvi naš odgovor na katastrofu koja je zadesila ovo mjesto i on je pokazao pravo lice Hrvatske. Otvorile su se sve kuće za prihvat unesrećenih ljudi, a pomoć je stizala odsvakuda i nije se gledala nacionalnost, rekao je muftija Hasanović zahvaljujući svim sudionicima obnove u Gunji. Posebnu zahvalnost uputio je Vladi Hrvatske i ministarstvima za koja kaže kako su sve vrijeme bila otvorena za svaku vrstu pomoći

. Danas je u Gunji upriličena i podjela certifikata od strane turske Agencije za međunarodnu suradnji i koordinaciju (TIKA) za 50 mještana koji su dobivali po dvije steone junice. Agencija je gunjancima donirala i 50 plastenika namijenjenih za obnovu stočarske i povrtlarske proizvodnje.

– Nadamo se da poplave više nikada neće dogoditi. Ono što vam se dogodilo pogodilo nas je i morali smo reagirati. Turska će uvijek biti uz vas, rekao je direktor TIKA-e za BiH Huseyin Sanli dodajući kako je ukupna pomoć ove agencije Gunji vrijedna oko 600.000 eura. 

>> Najstarija hrvatska džamija pod vodom

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • canzoran:

  Napravice njih na tisuce samo ce bit poslije kasno!!!!!!!!

 • Vlaskoulicanec:

  Islamske zemlje kao nemaju za "izbjeglice" ali imaju uvijek za gradnju džamija po katoličkim zemljama...

 • Avatar deziderij
  deziderij:

  Neka te obnove to je baš na vrijeme ali to nije dovoljno. Ubrzo će trebati graditi na desetine novih džamija kad nam "uvale" veliki broj od ovog izbjegličko-migrantskog zla. To će se neminovno dogoditi jer ovi su pravi vjernici koji ... prikaži još!i su došli i stalno pristižu u sve većem broju među nevjernike koje trebaju islamizirati.