Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI FELJTON
Povratak na članak

Obljetnica sramotnih Rimskih ugovora: Kako je Pavelić prodao Dalmaciju, a u NDH ustoličio kralja Tomislava II.

Iako je posve točna ocjena Franje Tuđmana da je NDH bila između ostalog izraz vjekovne težnje hrvatskog naroda za ostvarenje vlastite države te da su mnogi s radošću dočekali stvaranje države koja se kitila nazivom "nezavisna", ubrzo je postalo jasno da od nezavisnosti nema ništa, a da je cijena stvaranja države pošto-poto jednostavno previsoka. Nema nikakve dvojbe zašto je tako mnogo Dalmatinaca sudjelovalo u partizanskom pokretu – Pavelić je veliki dio njih prepustio Mussolinijevoj Italiji pa za njih ustaški pokret nije ni bio opcija. Odlazak u partizane mnogi nisu vidjeli kao sudjelovanje u komunističkoj revoluciji, već u pokretu otpora za oslobođenje domovine, pa makar na koncu bili vraćeni u okrilje nekakve Jugoslavije, u kojoj je ipak neposredno pred rat bila oformljena Banovina Hrvatska. Naravno, većina će se uskoro duboko razočarati...

Komentari 79

CR
CrniMax
09:59 18.05.2022.

a zašto nije HRvatska vojska oslobodila Banja Luku iveći dio Bosne kad smo bili na 10 kmili sat vremenaod Banja Luke ? Jer nije smjela, jer uvijek drugi odlučuju što mali mogu a što ne mogu.....

VL
CR
CrniMax
09:56 18.05.2022.

Ništa on nije prodao, bio je prisiljen od tada vodećih sila da potpiše sto su mu stavili na stol inaće ne bi dobio državu, isto kao i danas...nije Hrvatska odlučivala o svojoj sudbini nego strane sile, kao danas Brisel. A ne govorite o otimanju Hrvatskog mora od strane komunista...Neum...Boka Kotorska, da ne govorim o većem dijelu Bosne i Hercegovine i Srijema, o tome niti riječi.

VL
RU
Rubikon
10:25 18.05.2022.

Dalmaciju je prodao kralj Aleksandar a nikakav Pavelic dok su komunisti prodali dio BiH i dio Srijema

VL
VI
Vivian
11:18 18.05.2022.

Zar cijela Hrvatska nije bila prodana 1945-te i pritom ubijeno 500 000 Hrvata?

VL
JA
Jadranovac
11:49 18.05.2022.

Svakako bi trebalo navesti da su nakon kapitulacije Italije ujesen 1943. Rimski ugovori poništeni i Dalmacija je vraćena u sastav NDH te je pritom Pavelić tražio i poništenje Rapalskog ugovora iz 1921. te ulazak Rijeke i Istre u sastav NDH no Njemci su odluku o tome ipak odgodili tj.drzali na ledu do kraja rata . Inače glede Rimskih ugovora pa realno Pavelic nije imao nekog izbora jer i da je odbio svejedno bi Talijani uzeli ono što su naumili pa i više od toga , onako je bilo bitno uspostaviti državu i izgraditi vojsku te sačekao pogodan trenutak za povratak teritorija i on je došao nakon svega dvije godine no ubrzo je došao i kraj same NDH čija je sudbina bila vezana uz nacističku Njemačku.

VL
CE
CenzuriranUskoro
10:10 18.05.2022.

Zašto ne stavite to u kontekst sa Rapalskim ugovorom koji su bili pravno važeći i prema njima Rimski izgledaju kao dobitak na lotu da se proglasi država.

VL
Avatar krcedolac
krcedolac
10:00 18.05.2022.

Slično su prodane sanirane hrvatske banke, Ina,...dalje nastavite sami nizanku

VL
Avatar MK3
MK3
11:01 18.05.2022.

Ondašnja NDH je samo iskoristila nastali vakum moći nakon njemačke okupacije Jugoslavije 1941, onih koji nisu htjeli biti Četnici i onih koji nisu željeli Komunizam - a u Dalmaciji je u djelu hrvatske elite Jugoslavenski Nacionalizam (ORJUNA) bio prilično raširen (Je Jugoslavenski fašizam za Hrvate bolji nego Talijanski? Može se o tome raspravljati.). Povijesno prešučivani okvir Rimskih ugovora je Londonski ugovor iz 1915 gdje je Hrvatska obala podijeljena između Srbije i Italije (tek malo ostaje Hrvatskoj), i taj Londonski ugovor s'fragilnom situacijom (s'njemačkim Nacistima te jugoslavenskim i taljanskim fašistima na istoj strani) postaje opet aktualan i vjerojatan (opet nikoga nemamo za pregovaračkim stolom dok se o nama i našem raspravlja - Draža je tu ali Mačeka nema!). Prešučivanom okviru Rimskih Ugovora pripada i dio hrvatske elite u Dalmaciji koji je radje u četničkoj funkciji na anektiranom talijanskom teritoriju - nego u partizanima ili u funkciji novonastale države (Šešelj i danas na tome svoje snove gradi). Taj dio se na žalost sustavno izostavlja i premalo razumije. U takvoj situaciji gdje se Četnici na anektiranoj Dalmaciji slobodno kreću i Hrvate proganja da su komunisti a vojska novonastale hrvatske države nesmije tu nit pomirisati, dalmatincima ne preostaje ništa drugo nego u Partizane. Poznato je, nakon kapitulacije Italije 1943 Četnici prelaze u Partizane. Prešučivano je, Čatnici te iste Dalmatince onda dalje proganjaju da su fašisti.

VL
CR
CrniMax
10:01 18.05.2022.

Komuništička propaganda traje i danas, a kolika je HR bila 1941, duplo veća nego danas, a kolka je bila 1943 nakon pada Italije ? Sad smo kifla država bez stanovnika.

VL
JO
Joseph1
11:48 18.05.2022.

Od svega je naj sramotnije tvoje pisanje/ svjesno laganje, druže hristiću.

VL
BH
Bunjevac=Hrvat
09:54 18.05.2022.

Ovakav narativ je povijesno nadiđen jer pripada totalitarnom komunističkom dobu i zahtijeva reviziju koja bi uvažavala činjenicu smrti Jugoslavije.U vrijeme Drugog svjetskog rata ni najveći europski narodi nisu mogli voditi suverenističku nacionalnu politiku nego su bilim uhvaćeni u orbitu svjetskog sraza totalitarizama pa je stoga jasno da ni jedan mali narod kao hrvatski na ovoj vjetrometini koja je zaostala od vremena Osmanlija to nije mogao voditi.Nije naime Pavelić bio jedina "sramota" jer onaj što je došao nakon njega nije bio ništa manje besraman.

VL
Avatar MK3
MK3
11:24 18.05.2022.

A koja uloga pripada onda Jakši Račiću kod tzv. "prodaje Dalmacije", koji nije išao nit u Partizane nit se stavio u funkciju novonastale hrvatske države - nego je prihvatio talijansku okupaciju Splita i bio Dražin glavni tšetnik za grad Split? Ust-šam se mnogo može predbaciti, od rasnih zakona i asistiranja nacistima kod provođenja holokausta (i to se preuveličava i olakotno izostavlja) do razvodnjavanja hrvatskog kršćanskog identiteta sa dodvoravanjem Islamu (izostanak ispravnog uvrštavanje Islama iz pogleda povijesti hrvatskog naroda) - no tzv. prodaja Dalmacije još povijesno mora biti razrađena iznad razine propagande i dnevnopolitičkog prepucavanja.

VL
ZA
zarko815
09:28 18.05.2022.

Bila je to velika žrtva da bi hrvatski narod konačno dobio svoju državu, slobodu, izašao iz srpskog ropstva.

VL
Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:33 18.05.2022.

A Rapalski ugovor iz studenog 1920. je bio što ?? " Italija je ugovorom zadržala većinu teritorija koje je od 1918. okupirala - Istru, Zadar, Cres, Lošinj, Lastovo i Palagružu. " A stalno se podmeće Paveliću da je to prodao Italiji.

VL
UG
ugota
10:14 18.05.2022.

jadni crvenjaki samo ponavljaju te isto placu za srboslavijom

VL
JO
Joseph1
12:15 18.05.2022.

Osim što svjesno laže, širi komunističko-jugoslavensku propagandu, za što ga komšije sa srpske n-1, drug hristić se bavi i cenzurom ili brisanjem postova koji mu se baš ne sviđaju. Fuj.

VL
VI
Vivian
12:53 18.05.2022.

Mnogima je nepoznato jer titoljupci ne objavljuju da su sve do 1948. god na svim mjestima u bivsoj drzavi, bile izvjesene slike Tite i druga Staljina zajedno.

VL
Avatar utunelu
utunelu
12:12 18.05.2022.

od bolesti gore je neznanje koliko vam puta se mora napisati nacrtati da su rapalski ugovori potpisani su 20 godina prije Pavelica i da su potpisali predstavnici tadasnje SHS..izvori koji o tome dogadaju pisu nemaju nikakve veze s NDH....kada jee zavrsio 1 svjetski rat italiji je obecano da ako ne bude ratovale na strani sila osovine, da ce biti nagradena a nagrada su bili otoci i Primorje u slucaju da SHS odvija potpisati ugovore tada bi kraljevina Italija napala..1941 ugovori su samo vetrificirani

VL
CR
CrniMax
09:57 18.05.2022.

Banovina Hrvatska iz 1939 su minimalne Hrvatske granice.

VL
JS
John_Smith
11:26 18.05.2022.

kao i obično, jugonostalgičarski kolumnisti izvlače stvari iz konteksta i interpretiraju. Naravno da nitko ne dovodi u pitanje zlu narav NDH režima, ali stavljanje ovog na krimen NDH je deplasirano. Hrvati u tim dijelovima dalmacije i kvarnera nisu došli pod talijansko vodstvo 1941 nego su ostali u talijanskom ropstvu od studenog 1920 zahvaljujući "prijateljskim" srpskim upravljačima kraljevine Juge i sporazumima koje su oni potpisali. Njima se nije ništa promijenilo, a nije bilo realno očekivati da će kvislinška NDH zaratiti s talijanima, jednom od 3 sile osovine.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.