Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB U VLADINOM TIJELU

Objavljujemo izjavu pet članova Znanstvenog savjeta: 'Ograđujemo se od izjava prof. Lauca'

Pixsell/Privatna arhiva
22.10.2021.
u 09:16

Kako je jučer najavljeno, pet je članova Znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa javnosti poslalo svoju izjavu

Pet članova Vladina Znanstvenog savjeta Andreja Ambriović-Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i Igor Rudan izašli su u petak sa zajedničkom izjavom. U njoj su se ogradili od nedavnih izjava mikrobiologa Gordana Lauca, koji je također član Vladina Znanstvenog savjeta. 

Kako neslužbeno doznajemo, napetost je bila već prije dva dana kada je održan vladin savjet. Jedan od članova Savjeta izrazio je nezadovoljstvo istupima Gordana Lauca.

Večernji list u cijelosti objavljuje priopćenje pet članova Vladina znanstvenog savjeta:

„U potpunosti se ograđujemo od svih istupa prof. dr. sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 od ljeta 2020. godine do danas. Pritom, posebno se ograđujemo od njegovih poruka ili insinuacija gdje proglašava pandemiju na bilo koji način završenom, tvrdi da postoje okolnosti u kojima se "bolje" zaraziti, relativizira učinkovitost epidemioloških mjera i potrebu za njihovom primjenom, preporučuje cijepljenje samo osobama starijima od određene dobi, ili insinuira da u Hrvatskoj postoji bilo kakav oblik povezanosti povećane smrtnosti stanovništva sa cijepljenjem.

Nadalje, svatko tko šalje poruke da bi se bilo tko od nas mogao slagati s istupima prof.dr.sc. Gordana Lauca o pandemiji COVID-19 ne govori istinu. Naši stavovi o pandemiji COVID-19 temeljeni su na već postojećem predznanju iz potrebnih struka i na znanstvenim spoznajama koje stalno pristižu, te često uvjetuju promjene i prilagodbe strategije odgovora na pandemiju COVID-19, koje javnosti zatim treba dodatno objasniti. Zbog toga je iznimno važna odgovorna interpretacija znanstveno prihvaćenih spoznaja u svakom trenutku pandemije, kako bi se javnost ispravno informirala, te se u najvećoj mogućoj mjeri zaštitili ljudski životi i očuvala ekonomska aktivnost građana Republike Hrvatske", stoji u priopćenju.

Komentara 45

KO
Korumpirani
09:27 22.10.2021.

Na kraju bude Lauc ispao Kopernik ,a vi se budete ušima pokrivali.

EX
externet
09:36 22.10.2021.

Osnovno ljudsko pravo je da ga nitko ne smije bosti protiv njegove volje.

AA
Aartur
09:42 22.10.2021.

Znanost ne funkcionira na principu "ušutkaj sve koji ne misle kao mi". Znanstveni savjet je već prokockao 90% svojeg kredibiliteta na promašene procjene, reklamiranje neefikasnog cjepiva i ulizivanje političarima. A sad su krenuli i u obračunavanja s nepodobnima, vjerovatno u namjeri da izgube i preostalih 10%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije