Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Objavljujemo 100 najboljih škola i rezultata na državnoj maturi

Čakovečka, metkovska i splitska Treća gimnazija na državnoj maturi imaju bolje rezultate od zagrebačke I., V. i XV. gimnazije.
16. lipnja 2010. u 21:06 39 komentara 28703 prikaza
matura (1)
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Splitska Treća gimnazija iz matematike, Gimnazija Metković iz hrvatskog i Gimnazija Čakovec škole su čiji su učenici najbolje riješili testove iz tri obvezna predmeta na državnoj maturi. Slijede ih zagrebačke Petnaesta, Peta i Prva gimnazija te Prva i Četvrta splitska.

>>Popis najbolja 100 rezultata i škola na državnoj maturi iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika

Najlošiji iz hrvatskog

Među desetak najboljih škola u riješenosti obveznih predmeta nekoliko ih je iz manjih sredina, pa su se tako osim metkovske i čakovečke gimnazije za elitno društvo izborile i srednja škola "Zvane Črnje" iz Rovinja, gimnazija Daruvar, Srednja škola Tina Ujevića iz Kutine te Gimnazija "Fran Galović" iz Koprivnice.

Svaka od njih ima učenika ili više njih koji su odlično riješili test iz matematike, hrvatskog ili engleskog jezika.

Oni maturanti koji misle da su zakinuti i da su ostvarili manje bodova u nekom predmetu od onoga što su trebali mogu se žaliti svom školskom izbornom povjerenstvu.

Rok za žalbe istječe u petak u 24 sata, a potom Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ima pet dana da provjeri opravdanost žalbe.

– Do sada smo na sve predmete dobili stotinjak primjedbi i ispostavilo se da većina nije bila utemeljena – kaže ravnatelj Centra Goran Sirovatka. To što ni jedan maturant nije dobio 100 bodova iz hrvatskog jezika ravnatelju zagrebačke Šesnaeste gimnazije Anti Gulinu shvatljivo je jer, kaže, živimo u vremenu u kojem klasična pismenost polako nestaje.

– Učenici, ali i svi mi sve manje čitamo, a bez čitanja smanjuje se stupanj razumijevanja, siromaši vokabular, a javlja se i problem stručne terminologije. U našim školama i medijima nema brige za standardni hrvatski jezik, ne poštuju se pravopisne, gramatičke, leksičke i stilističke norme pa nema razloga čuđenju – zaključuje Gulin.

Rang-liste nisu konačne

S poznatim rezultatima maturanti već prate svoja mjesta na rang-listama pojedinih fakulteta. Kako su mogli izabrati deset studija, stvoren je privid da je na pojedine pritisak znatno veći nego što zapravo jest.

– Maturanti će potkraj tjedna imati privremene rang-liste koje će se mijenjati iz dana u dan sve do 7. srpnja kada moraju potvrditi namjeru upisa na određeni studij. Razdoblje za potvrdu upisa traje do 20. srpnja i prema našim simulacijama, koje još nisu konačne jer ni svi rezultati nisu službeni, barem polovica maturanata upisat će studij koji je bio njihov prvi izbor – objašnjava prof. dr. Vedran Mornar, član Povjerenstva za provedbu državne mature.

 

MATEMATIKA
Najbolja škola: 3. Gimnazija, Split,
ravnateljica: Mirjana Matijević, 711 učenik, državni prvaci iz fizike

>>Popis najbolja 100 rezultata i škola na državnoj maturi iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika

Savršeno riješila ispit, a sama se školuje i kod kuće nema računalo
- Teški su mi matematički zadaci izazov. Profesorica Anastasija Pažanin pripremala nas je cijelu godinu za državnu maturu. Nije bilo panike za ispit. I lani smo bili najbolji na probnoj maturi, skromno kaže Zrinka Nikolić, učenica Treće gimnazije Split, jedna od najboljih u Hrvatskoj na testu iz matematike na višoj razini. Čak sedam maturanata riješilo ga je bez pogreške.

– Osvojila sam 100 posto bodova, a prosječna mi je ocjena iz matematike 3,25. Mi rješavamo mnogo teže zadatke od onih koji su bili na državnoj maturi, kaže Antonija Čavar.

Baš nju posebno je pohvalila ravnateljica Treće gimnazije Mirjana Matijević, također profesorica matematike. Jer, Antonija nema kod kuće ni računalo ni laptop!

Bavi se dobrotvornim radom i sama školuje.

– Matematika mi je gušt, opuštanje mozga. Uvijek sam imala pet, nije mi bilo teško – kaže Željana Nejašmić.

Test iz matematike briljantno su riješili i Milan Vujčić, Boris Kostovski, Mario Stipčić i Dubravka Komić.
 – Rezultati su naših učenika izvanredni jer je program tako koncipiran, a oni nadareni i vrijedni.
Ništa im nije teško. I profesori su kvalitetni. Nije im problem doći i subotom. Nije iznenađenje da smo bolji od zagrebačke XV. gimnazije, ističe ravnateljica Matijević. (mpk)

HRVATSKI JEZIK
Najbolja škola: Gimnazija Metković u Metkoviću
 ravnatelj: Jozo Jurković, tri programa - 420 učenika

>>Popis najbolja 100 rezultata i škola na državnoj maturi iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika

Dobro sam riješila test zbog svog truda, ali i zalaganja profesora
Maturantica Anela Martić, učenica jezičnog programa Gimnazije Metković, najbolje je riješila test iz hrvatskog jezika i uspjela prikupiti 158 bodova od 160 mogućih.
– Znala sam da sam dobro riješila, ali nisam očekivala da ću biti najbolja. Esej sam dobro napisala i dobila maksimalan broj bodova, ali sam nešto pogriješila na drugom dijelu testa. Ipak, ponosim se sobom, a mnome se ponose i mama, tata i mlađi brat – kaže Anela koje će danas na Edukacijsko- rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu obaviti razgovor jer želi upisati logopediju.

– Zapravo se još dvojim između medicine i logopedije. Prijavljena sam na oba studija pa ću vidjeti. Moj je rezultat kombinacija mojih predispozicija i truda, ali svakako i rada profesora. U školi nam je sve dobro organizirano, imali smo dodatnu pouku i to se odrazilo na rezultat – ističe Anela.

 I njezin ravnatelj Jozo Jurković smatra da je jako važan potencijal učenika, ali i organizacija rada u školi i zalaganje profesora. U njegovoj je školi oko 420 učenika, upisni je prag oko 55 bodova.

 – U startu dobijemo dobre učenike, ali ipak lošije nego što ih ima Dubrovnik, Split, a pogotovu Zagreb. Ipak, trudimo se da iz djece izvučemo maksimum, da im pomognemo u rješavanju svih njihovih zadaća. Državnu smo maturu ozbiljno shvatili, vježbali smo, razgovarali s djecom – kaže Jurković. (ik)

ENGLESKI JEZIK:
Najbolja škola: Gimnazija Čakovec u Čakovcu
ravnateljica Tea Runjak-Dragić, 870 učenika,
projekt Njemačka jezična diploma

>>Popis najbolja 100 rezultata i škola na državnoj maturi iz matematike, hrvatskog i engleskog jezika

Pripremali smo se za maturu godinama, učimo engleski od vrtića
Engleski sam počeo učiti u vrtiću, a njemački sam učio gledajući crtiće na njemačkim televizijskim kanalima. I danas ih znam pogledati. Iskreno, nisam se nadao da ću ispit iz engleskog riješiti 100 posto iako nije bio težak.

Predispit koji sam u utorak polagao na Filozofskom bio je teži – kaže čakovečki maturant Jerko Močnik (19).

Isti rezultat ima i Sandra Juzbašić (19), također donedavna učenica čakovečke Gimnazije, škole koja se opet potvrdila kao rasadnik talenata.

– Višegodišnji se rad isplatio! Mi se za državnu maturu nismo pripremali godinu, nego nekoliko godina. Učenici i nastavnici bili su vrlo motivirani i rezultati su tu. Prolaz naših učenika na maturi je 100 posto, a toliki je bio i odziv. Svih 200-tinjak maturanata pojavilo se na svim ispitima – kaže ravnateljica Tea Runjak-Dragić, koja za svakog maturanta zna kako je prošao na ispitima.

Rezultatima gimnazijalaca zadovoljna je i ispitna koordinatorica Sandra Breka-Ovčar, koja kaže da je važan timski rad i zajedništvo koje vladaju u školi.

Dakako, i odlični nastavnici, kao što su Marija Miščančuk, Petar Pavlic i Vesna Kramarić-Klarić, koji su “engleze” pripremali za ispit.

I Sandra i Jerko smatraju da je matura dobra ideja, ali da je provedbu trebalo razraditi te da ispiti trebaju biti poslije nastave. (ibe/VLM) 

 

Najbolje rezultate na maturi postigli su

Najbolje rezultate na maturi postigli su učenici iz sljedećih škola:

Matematika
Matematika je maturantima laka – 39 ih ju je riješilo 100 %
1. III. GIMNAZIJA, Split
2. XV. GIMNAZIJA, Zagreb
3. III. GIMNAZIJA, Split
4. GIM. I STR. ŠK. J. DOBRILE, Pazin
5. XV. GIMNAZIJA, Zagreb
6. IX. GIMNAZIJA, Zagreb
7. GIMNAZIJA DUBRO., Dubrovnik
8. XV. GIMNAZIJA, Zagreb
9. SR. ŠKOLA ZVANE ČRNJE, Rovinj
10. V. GIMNAZIJA, Zagreb

Hrvatski
Jedni su bodove gubili na eseju, drugi na testu
1. Gimnazija METKOVIĆ, Metković
2. I. GIMNAZIJA SPLIT, Split
3. I. GIMNAZIJA, Zagreb
4. IV. GIMNAZIJA M. Marulić, Split
5. V. GIMNAZIJA, Zagreb
6. III. GIMNAZIJA, Split
7. IV. GIMNAZIJA, Zagreb
8. SREDNJA ŠKOLA V. L.; Vela Luka
9. GIM. DON F. BULIĆ, Split
10. III. GIMNAZIJA; Split

Engleski
Bolji u stranom nego u hrvatskom jeziku
1. GIMNAZIJA, Čakovec
2. GIMNAZIJA, Čakovec
3. V. GIMNAZIJA, Zagreb
4. III. GIMNAZIJA, Split
5. GIMNAZIJA DARUVAR, Daruvar
6. DRUGA EKONOM. ŠKOLA, Zagreb
7. PRIVATNA KLASIČ. GIM., Zagreb
8. III. GIMNAZIJA, Split
9. SREDNJA Š. T. UJEVIĆA; Kutina
10. XV. GIMNAZIJA; Zagreb

*Škole su rangirane po broju bodova pojedinog učenika, s tim da je u nekim školama isti broj bodova postiglo više učenika

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • stela:

    pretpostavljam da je to il ono pod kojim su brojem. sve u svemu genijalno.

  • NenadK:

    Citiram: Osvojila sam 100 posto bodova, a prosječna mi je ocjena iz matematike 3,25. Mi rješavamo mnogo teže zadatke od onih koji su bili na državnoj maturi, kaže Antonija Čavar. Ovaj citat prikazuje sav jad i bijedu našeg školstva i ... prikaži još!a i promašenog cilja državne mature. Cura je riješila 100% a prosječna ocjena je 3, 25. Državna matura je trebala njoj osigurati peticu a one koji nemaju njezino znanje a imaju bolje ocjene zbog drugačijeg kriterija svesti na ocjenu koju njihovo znanje zavređuje.

  • promatram:

    Stela, rezultati ante iz metkovića su važniji nego rezultati ivice jer je ante poo abecednom redu ispred ivice, to je jedini kriterij kojeg je novinar imao kod sastavljanja ove debilne rang liste.