Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Objavljene upute za građane Banovine kojima su zgrade oštećene potresom

Pripremili su konkretne naputke za građane kako bi znači što trebaju učiniti ako su im zgrade označene zelenom, žutom ili crvenom markicom. Građanima će se naputci dostavljati na kućne adrese, a svi statičari koji obilaze objekte također će ih imati uz sebe, najavio je ministar Horvat
27. siječnja 2021. u 12:45 1 komentara 807 prikaza
Foto: Ministarstvo graditeljstva

Ministar graditeljstva Darko Horvat izjavio je u srijedu da će zahtjeve za obnovu na prostoru Sisačko-moslavačke županije početi zaprimati unutar mjesec dana te da su za građane izradili upute u kojima se navodi koja prava mogu ostvariti prema vrsti naljepnice.

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela PRONAĐENI NA PAPUKU Obdukcija nesretnih muškaraca: Uzrok smrti je smrzavanje, nema tragova nasilja

"Ovo je proces koji poučeni iskustvom i pripremom pristupu organiziranoj obnovi na prostoru Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, sve to iskustvo koristimo i unutar mjesec dana bit ćemo spremni za početak zaprimanja zahtjeva", rekao je Horvat na konferenciji za novinare. 

Pripremili su konkretne naputke za građane kako bi znači što trebaju učiniti ako su im zgrade označene zelenom, žutom ili crvenom markicom. Građanima će se naputci dostavljati na kućne adrese, a svi statičari koji obilaze objekte također će ih imati uz sebe. Ti materijali mogu se vidjeti i na web stranici Ministarstva graditeljstva.

Polako pripremaju građane na koji način i na koja mjesta će imati priliku podnositi zahtjeve, dodao je. Bit će jedna jedinstvena adresa za sve - Republike Austrije 20.

Svi će se zahtjevi na dodatno pojednostavljenim obrascima podnositi na Ministarstvo prostornog uređenja koje će odlukama izdavati pravo na određeni stupanj obnove, nakon čega ta odluka ide ili u Fond za obnovu ili u Središnji državni ured ovisno o tome koji će se zahtjev popunjavati - konstrukcijska obnova, cjelovita obnova ili gradnja zamjenske obiteljske kuće.  Horvat je dodao da će se Zakon o obnovi početi primjenjivati početkom sljedećega tjedna.

​Vodič za podnošenje zahtjeva za obnovu zgrada na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije možete pronaći ovdje.

Zagreb: Pošta u Središću opljačkana po peti put Razbojništvo Opet orobljena poslovnica pošte u Zagrebu, zaprijetio oružjem djelatnicama

O Tušeku: Priča je zatvorena

Horvat je komentirao i postupak svog stranačkog kolege Žarka Tušeka kojeg je u razgovoru snimio Viktor Šimunić, nezavisni vijećnik iz Oroslavlja, u kojem mu Tušek u zamjenu za podržavanje HDZ-ove platforme na lokalnim izborima nudi pomoć u financiranju kampanje, kao i mogućnost postavljanja na određene položaje nakon izbora.

"Mislim da su stranka i on detaljno obrazložili što je mislio tijekom sastanka. Percepcija je određenu štetu u medijskom prostoru napravila. Ta situacija je s današnjim jutrom za nas zatvorena", poručio je. 

Dodao je da ga posebno muči kako pojedinačne slučajeve tretirati kao pojedinačne i ne polemizirati ih na način je određeni pojedinačni slučaj u stvari praksa.

"Zagovornik sam toga ako netko pogriješi, a kolega Tušek je pogriješio, da ta pogreška ima svoju adresu i ime, a vezati to uz određenu političku opciju mislim da je nekorektno", ocijenio je Horvat.

Maja Šuput i Nenad Tatarinov
IZNENAĐENJE
Znakovita objava Maje Šuput, fanovi je pitaju znači li to da je rodila
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • bardonkaldian:

    Ja imam zelenu U2- no buduimo realni, dajte mi NOVCA, o ostalom ćemo se dogovoriti ....