Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIK RIZIK

Objavljene nove mjere za školska putovanja i izlete: Odgoditi sve do daljnjega

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
21.08.2020.
u 20:37

Objavili su i savjete koje mjere poduzeti, ako organizator unatoč preporuci odluči provesti izvanučioničku nastavu

S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nove mjere za izvanučioničku nastavu. Preporučuju odgađanje školskih izleta i maturalaca do daljnjega, kako u inozemstvu, tako i u Hrvatskoj.

"Način boravka i međusobni kontakti djece pri višednevnoj izvanučioničkoj nastavi (svaka izvanučionička nastava uz noćenje), u kojoj najčešće više djece i mladih dijeli sobu, sudjeluju u grupnim aktivnostima, a djeca tijekom dnevnih aktivnosti dolaze u kontakt s osobama koje nisu dio skupine koja s njima putuje i najčešće putuje barem dva razredna odjela zajedno u autobusu, smatramo vrlo rizičnom aktivnošću u smislu mogućnosti širenja COVID-19 infekcije. Uvijek postoji povećani epidemiološki rizik za djecu, mlade i odrasle u slučaju odlaska na višednevnu izvanučioničku nastavu, te se uzimajući u obzir aktualnu epidemiološku situaciju navedena nastava preporučuje odgoditi do daljnjega odnosno do poboljšanja epidemiološke situacije. Ne može se propisati mjere koje bi učinile taj rizik prihvatljivo niskim", izvijestili su iz HZJZ-a.

Objavili su i savjete koje mjere poduzeti, ako organizator unatoč preporuci odluči provesti izvanučioničku nastavu.

• Preporučuje se ograničiti izvanučioničku nastavu na jedan dan, bez noćenja

Nikako se ne preporučuje organiziranje ovakve nastave u inozemstvu

 • Preporučuje se organizirati izvanučioničku nastavu posebno za svaki razredni odjel tako da su u izvanučioničku nastavu uključeni samo oni učenici i nastavnici iz istog razrednog odjela koji i inače borave zajedno u učionici

 • Izbjeći organizirani prijevoz na način da roditelji dovedu djecu na odredište ili, ako se organizirani prijevoz ne može izbjeći, zajedno u autobusu/provoznom sredstava trebaju biti učenici i nastavnici iz istog razrednog odjela koji i inače borave zajedno u učionici te je neophodno pridržavati se sljedećih uputa: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Medjuzupanijski-kopnenidomaci-prijevoz..pdf

• Organiziranu prehranu potrebno je prilagoditi sljedećim uputama: https://www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/03/Preporuke_za_catering_27_05_.pdf ili drugim uputama u skladu s preporukama za ugostiteljske objekte.

• Aktivnosti koje će djeca imati u programu prilagoditi odgovarajućim uputama koje možete naći na našim web stranicama: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovijepreporuke/ Također je potrebno pridržavati se svih važećih protuepidemijskih mjera i odluka Stožera civilne zaštite

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
00:08 22.08.2020.

A prva ljubljenje, hvatanja ,pipkanja...

PV
prcko.vita
20:13 22.08.2020.

S obzirom na ovakav stožer koji kao da se trudi da imamo sve više zaraženih, mislim da nema ništa od normalnog pohađanja škole.

BM
bmarchy
23:10 21.08.2020.

Donosite što hoćete,maturalaca nema a ni naših novaca koje su nam oteli ,sve po zakonu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije