Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIT ĆE SE MINISTARSTVO

Objavljena snimka: KB Sveti Duh mrtva tijela drži na podu mrtvačnice. Državni tajnik sazvao presicu

Zagreb: Klini?ka bolnica Sveti duh
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
28.04.2023.
u 11:09

Iz Svetog Duha kazali su da nemaju dovoljno hladnjaka pa tijela privremeno smještaju na taj način. Ministarstvo zdravstva reagiralo je priopćenjem u kojem ističu da je to krajnje neprimjereno i nehumano zbrinjavanje posmrtnih ostataka

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić u 12 sati dat će izjavu o slučaju mrtvačnice Zavoda za patologiju Kliničke bolnice Sveti Duh i tijela preminulih koja ondje leže na podu i na bolničkim kolicima. 

Fotografije tog uznemirujućeg prizora objavio je Index, a iz Svetog Duha kazali su da nemaju dovoljno hladnjaka pa tijela privremeno smještaju na taj način. Ministarstvo zdravstva reagiralo je priopćenjem u kojem ističu da je to krajnje neprimjereno i nehumano zbrinjavanje posmrtnih ostataka.  

"Uvidom u evidenciju, do sada je Ministarstvo zdravstva zaprimilo predstavke na nehumane uvjete za rad u Zavodu za patologiju KB Sveti Duh. U predstavkama se navodi da ne radi klima i ventilacija dvije godine čime je ugroženo zdravlje kolega, a jedan od njih je i trpio zdravstvene posljedice. Dodatno se iznosi činjenica da preminuli pacijenti leže u Zavodu, jedan 14 mjeseci, drugi 9 mjeseci, koji su u raspadnutom stanju što je rezultiralo neizdrživom smradu u prostoru bez ventilacije koji ne odgovara primjerenim uvjetima za rad. 

Navodi se i nedostatak frižidera uslijed čega pokojnici leže po dva, tri dana na podu mrtvačnice u kojoj temperatura seže do 25 stupnjeva. Ujedno je od strane djelatnika naveden izostanak maski s filterima koje su nužne u obavljanje navedenog posla što vide kao štednju nauštrb zdravlja djelatnika te su nastavno na sve tvrdnje djelatnici zamolili ravnateljicu da riješi slučaj, međutim, tvrde da nema sluha za tu temu kao niti druge probleme u njenoj bolnici. S obzirom na sve navedeno, Ministarstvo zdravstva je promptno obavijestilo ravnateljicu KB Sveti Duh da je dužna u suradnji s tijelima ustanove i osnivačem, Gradom Zagrebom, spomenute probleme rješavati te su predstavke također ustupljene sanitarnoj inspekciji koja djeluje u sklopu Državnog inspektorata Republike Hrvatske", priopćilo je Ministartsvo zdravstva.

>> VIDEO Beroš o fotografiji dviju pacijentica u istom krevetu: "Zgrozila me, bilo je slobodnih kreveta"

Komentara 3

Avatar Point_of_view
Point_of_view
11:33 28.04.2023.

Kako je moguće da mrtva tijela leže godinu dana u bolnici? Zar nije normalno da se većina njih nakon dva-tri dana sahrane!?

SS
simpatican.simpa
12:14 28.04.2023.

Sve bolja situacija u zdravstvu, dvoje na jednom krevetu, tko umre leži na podu, hodnicima. Važno da su riješili problem s doktorima, povećali plaće i dalje sve po starom. Potpuni kaos u svemu , imali koji segment društva gdje nema nakaradnosti, kriminala, bahatosti. ?!?!

NI
Ninica
11:56 28.04.2023.

Očito je da već duže vrijeme postoji sustavni problem u zdravstvu. Naravno, nagomilani problemi ne mogu se riješiti preko noći, ali može postojati plan i program postepenog uklanjanja istih. Nemoguće je rješavati krucijalne probleme ukoliko ste stalno u defanzivi/ofanzivi, ukoliko se pruža otpor u razumijevanju svih strana ( upravljanje/ zaposlenici/ pacijenti) i ukoliko se ne odrede prioriteti i sredstva da se nešto promijeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije