Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrat u Sloveniji:

Uvažena žalba Sberbanke na lex Agrokor, izvanredna uprava žalit će se Vrhovnom sudu

Ante Ramljak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
16.11.2017.
u 19:11

Sud je odobrio prigovor Sberbank of Russia i Sberbank banka d.d. iz Ljubljane i ukinuo odluku o priznanju postupka izvanredne uprave u Sloveniji

Nakon nepovoljne odluke suda u BiH koji je odbio priznanje Lex Agrokora, nezgodna vijest stiže i iz Slovenije.

Dva tjedna nakon što je donesena konačno je u četvrtak i objavljena odluka okružnog ljubljanskog suda po kojoj se prihvaća žalbu Sberbanka na sudsko rješenje iz srpnja prema kojemu je imovina Agrokora u Sloveniji zaštićena zbog Lex Agrokora. To ne znači da će se Sberbank moći početi naplaćivati imovinom Agrokora u Sloveniji, odnosno Mercatorom, već da se sudovanje nastavlja jer će izvanredna uprava Agrokora uložiti žalbu na Vrhovnom sudu.

Ante Ramljak
1/10

 – Sudska odluka nema nikakvog utjecaja na daljnji tijek postupka izvanredne uprave i na imovinu Agrokora u Sloveniji – kažu u koncernu u kojem se nadaju da će zaštititi imovinu. Sud je u obrazloženju odluke istaknuo da ‘Lex Agrokor ne poštuje načela ravnopravnog tretmana vjerovnika što je jedno od temeljnih načela insolventnih postupaka i dio javnog poretka Slovenije. Špekulira se da ipak postoji mogućnost da se Sberbank dijelom naplati. Međutim, u Agrokoru naglašavaju da je Lex Agrokor u primjeni sve do konačnog pravorijeka Vrhovnog suda.

– Žalbu Vrhovnom sudu Slovenije već pripremaju Agrokorovi odvjetnici u Sloveniji – ističu u Agrokoru. Žalbu na odluku u srpnju kojom je sprječena ovrha nad imovinom Agrokora uz Sberbank predala je i slovenska Vlada, ali je sud njihovu žalbu odbacio pod obrazloženjem da nemaju pravni interes jer nisu izravni vlasnik ili vjerovnik Agrokora ili Mercatora. Slovenska je Vlada također tvrdila da je Lex Agrokor suprotan zakonima u Sloveniji, ali i da Lex Agrokor može ugroziti gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost Slovenije zbog značaja i veličine trgovačkog lanca Mercator za Sloveniju te da se odredbe posebnog hrvatskog zakona o poduzećima od sistemskog značenja zato ne bi smjele odnositi na Agrokorovu imovinu u Sloveniji.

Pogledajte i video: Todorići - Od raja do sloma

Komentara 35

TO
tolitol
17:36 16.11.2017.

Samo u Hrvatskoj može opstati nešto što se zove lex Agrokor. I možemo raditi iz čitave priče spin koliko god hoćemo, no pravna država se ne miješa u odnose dužnika i vjerovnika. A to hrvatska vlada čini. Ovu svinj.ariju nakraju ćemo svi mi kao porezni obveznici masno platiti.

IK
ikbmibm
17:19 16.11.2017.

Nije Putin uzalud dva puta dolazio u Ljubljanu

MA
marsovac
19:48 16.11.2017.

kao ono slovenci / srbadija na aparatima,..........ha, ha, ha,.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije