Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čelnik Sberbanka o Ramljaku: Ta odluka izvanrednog povjerenika može se shvatiti kao ucjena

"To da prihvaćanje ili odbijanje prava na povrat naših tražbina ili njihov stavljanje pod sumnju ovisi o realizaciji našeg prava da ih ostvarimo sudskim putem, faktički se može shvatiti kao ucjena", rekao je Gref.
15. studenoga 2017. u 10:01 4 komentara 1356 prikaza
Herman Gref
Foto: DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Čelnik Sberbanka Herman Gref smatra ucjenom isključivanje Sberbanka iz Vjerovničkog vijeća formiranog unutar postupka izvanredne uprave nad Agrokorom. 

Tvrtka Franck lani je imala 855 milijuna kuna prihoda, no 270 milijuna kuna potraživanja vezano joj je za mjenice Dugovanja Agrokora Franck, TDR, AWT, Sokol Marić i Vindija najviše će izgubiti

"Ta neispravna odluka izvanrednog povjerenika (Ante Ramljaka) može se shvatiti kao ucjena", izjavio je Gref, podsjećajući da je 10. studenoga izvanredna uprava osporila Sberbankove tražbine u iznosu od 1,13 milijardi eura i time isključila Sberbank iz Vjerovničkog vijeća, kao i da je formalnim razlogom takvih odluka navedena Sberbankova tužba za povrat tražbina podnesena u inozemstvu.

Herman Gref
1 / 18
Ramljak otkrio brojke

Apsolutno nekorektno

"Takvi postupci izvanrednog povjerenika su, blago govoreći, apsolutno nekorektni. To da prihvaćanje ili odbijanje prava na povrat naših tražbina ili njihov stavljanje pod sumnju ovisi o realizaciji našeg prava da ih ostvarimo sudskim putem, faktički se može shvatiti kao ucjena", rekao je Gref. "Složit ćete se", dodao je, "da je ucjena izvanrednog povjerenika prema jednom od ključnih kreditora vrlo čudna situacija", dodao je.

Gref je istaknuo da se Sberbank zalaže za transparentnost u procesu ozdravljenja Agrokora

Skrivajući se iza prolaznika, Ivica Todorić javio se u policijsku postaju Kensington Nova objava Ivica Todorić na blogu: 'Kako se pljačka Agrokor'

"Jasno, mi ćemo svoja prava štititi na sudu. Bude li nam onemogućeno ostvarenje vjerovničkih prava, naravno da ćemo se žaliti na sudu. Mi smo javno istaknuli svoju isključivo konstruktivnu poziciju, ali, naravno, kao velika kompanija ne možemo tolerirati takvo nepoštivanje naših prava. Dokle god je takva situacija, branit ćemo svoja prava na sudu i ništa ne može izmijeniti takav naš stav", rekao je Gref.

Ramljak ne isključuje kompromis

Izvanredna uprava Agrokora osporila je Sberbankove tražbine zbog toga što je riječ o tražbinama oko kojih se vode sudski postupci. Prema objavljenim podacima, od ukupno 16,5 milijardi kuna osporenih tražbina najveći se iznos, 9,3 milijarde kuna odnosi tražbine oko kojih se vode sudski postupci, od čega se 7,4 milijarde kuna odnosi na osporavanje zbog dvostruke litispendncije (vodi se više ovršnih postupaka).

Ante Ramljak Objavljeno izvješće Evo kako je Agrokor poslovao u prvih devet mjeseci 2017.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je prošli tjedan kako vjeruje da postoji mogućnost da najveći pojedinačni vjerovnik koncerna, ruski Sberbank, prihvatiti kompromis i uđe u Vjerovničko vijeće, nakon što je sud u Londonu priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokoru pa tako nijedan proces koji se pokrene u Londonu neće moći biti vođen, osim u postupku cijelog procesa izvanredne uprave. To se odnosi i na Sberbank koji je u Londonu tužio Agrokor za povrat duga.

Ramljak je rekao da izvanredna uprava stalno "pruža ruku" i da nije napravila ni jedan agresivan potez prema Sberbanku. "Postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis, da sjednemo za stol i dogovorimo korake u nastavku procesa. Mislim da postoji dobra volja s njihove strane", kazao je Ramljak prošloga tjedna na novinskoj konferenciji na kojoj je prezentirao tražbine vjerovnika prema koncernu.

Anvar Azimov Anvar Azimov Veleposlanik potvrdio anegdotu sa sastanka Putina i Grabar-Kitarović: Stvarno je to rekao Ulica u kojoj trenutno boravi Ivica Todorić, puna je sustava video nadzora London Ulica u kojoj trenutno boravi Ivica Todorić, puna je sustava video nadzora Krešimir Macan 'SAMO JE ON ZNAO SVE' Macan o angažmanu u Agrokoru: Taj 7. travnja bio je najnapetiji dan ikada
NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima