Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Objavljena nova karta rata u Ukrajini: Rusi se pripremaju za širenje ukrajinskog protunapada

Foto: Institute for the Study of War
1/4
31.08.2022.
u 12:33

Ukrajinske snage su 29. kolovoza počele udarati na ruske pontonske trajekte preko rijeke Dnjepar, što je u skladu s početkom ukrajinske protuofenzive. To će vjerojatno imati kratkotrajni učinak, za razliku od napada na ključne mostove, ali i napad na trajekte ima smisla i kombinaciji s aktivnim kopnenim operacijama

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu kartu bojišta u Ukrajini pri čemu su se posebno osvrnuli na to kako napreduje ukrajinski protunapad na jugu zemlje, u regiji Herson.

Ukrajinske snage su 29. kolovoza počele udarati na ruske pontonske trajekte preko rijeke Dnjepar, što je u skladu s početkom ukrajinske protuofenzive. To će vjerojatno imati kratkotrajni učinak, za razliku od napada na ključne mostove, ali i napad na trajekte ima smisla i kombinaciji s aktivnim kopnenim operacijama.  

 

Ukrajinski vojni dužnosnici potvrdili su da su ukrajinske snage 29. kolovoza uništile ruski trajektni prijelaz u Lvovu, otprilike 16 km zapadno od Nove Kakhovke na desnoj obali rijeke Dnjepar. Ukrajinski i ruski izvori također su izvijestili da su ukrajinske snage pogodile pontonski prijelaz u blizini Antonivskog mosta. Ukrajinske snage već dugo pokušavaju uništiti ruske kopnene linije komunikacije, što ukazuje na to da su ukrajinske snage predane dugoročnim naporima. 

Napadi na komunikacijske linije ometaju sposobnost Rusa da opskrbe i ojačaju svoje položaje ljudstvom i opremom, što će pomoći ukrajinskim kopnenim protuofenzivama. Satelitske snimke pokazuju da ruske snage nastavljaju koristiti trajekte za dnevni prijenos ograničene količine vojne opreme preko rijeke Dnjepar. 

Ukrajinska protuofenziva je stoga kohezivni proces za koji će biti potrebno neko vrijeme da bi se ispravno izvela, piše ISW. Ruske snage nastavljaju prilagođavati svoje položaje na jugu Ukrajine što je vjerojatno odgovor na tekući protunapad i moguća priprema za širenje ukrajinskog proutunapada na istoku Ukrajine.

VIDEO Ukrajinski vojnici zadržavaju optimizam šest mjeseci nakon ruske invazije: 'Pomirili smo se s tim da će rat još potrajati pa se pripremamo za zimu'

Komentara 31

CF
centar for
14:44 31.08.2022.

ukrajina pametno HIMARSIMA rastura svu rusku logistiku u pozadini, uz ograničene akcije pješaštva čime je već sada dobrano uzdrmala ruske snage u okupiranom hersonu. samo tako treba nastaviti sa što više udara himarsa, MLRS.a i haubica pa opet manji prodor pješaštva jer tako će se smanjiti žrtve na strani ukr.osloboditelja. kako god, ruski okupatori na kraju će biti protjerani iz hersona, na kraju i sa krima

PR
prahrvat
13:04 31.08.2022.

Zašto ovdje u komentarima neki ljudi ne žele uspjeh braniteljima svoje domovine nego uživaju u uspjehu okupatora ? Što to ima u ljudima da podupiru zlostavljača ili ubojicu te se cinično rugaju žrtvi?

DU
Deleted user
15:23 31.08.2022.

Slava Ukrajini,europskoj državi i narodu. A polumongolima razum da se povuku u svoju azijsku vukoyebinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije